Η Νότια Κορέα αυξάνει τις φοροαπαλλαγές σε επενδύσεις για μικροτσίπ

Η Νότια Κορέα αυξάνει τις φοροαπαλλαγές σε επενδύσεις για μικροτσίπ

Κύριοι αποδέκτες των νέων μέτρων οι κορεατικοί κολοσσοί των Samsung Electronics και SK Hynix

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ εντείνεται η αντιπαλότητα ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη με ζητούμενο την κυριαρχία στην υψηλή τεχνολογία και τους επεξεργαστές, η Νότια Κορέα αποφασίζει να στηρίξει τον δικό της κλάδο επεξεργαστών που δέχεται πιέσεις από τις πολιτικές της Ουάσιγκτον. Ψήφισε, έτσι, χθες νομοσχέδιο με το οποίο αυξάνει τις φοροαπαλλαγές για τις μεγάλες επιχειρήσεις που επενδύουν στον τομέα των ημιαγωγών από το 8% στο 15% και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το 16% που ίσχυε έως τώρα στο 25%. Η νέα αυτή πολιτική της Νότιας Κορέας αναμένεται να τονώσει σημαντικά τις εγχώριες επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας με κύριους αποδέκτες τους κορεατικούς κολοσσούς των Samsung Electronics και SK Hynix.

Οι Samsung Electronics και SK Hynix είναι οι δύο μεγαλύτερες στον κόσμο βιομηχανίες παραγωγής επεξεργαστών μνήμης, ενώ ειδικότερα η Samsung είναι δεύτερη στον κόσμο σε συμβόλαια παραγωγής επεξεργαστών λογικής ως προς το μερίδιο αγοράς της. Την πρωτοκαθεδρία έχει η Semiconductor Manufacturing Co. Memory Chips της οποίας οι επεξεργαστές αποθηκεύουν δεδομένα, είναι σχετικά απλοί στη χρήση τους και αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στις αγορές όπως τα εμπορεύματα. Τα μικροτσίπ λογικής, που κινούν προγράμματα και δρουν ως εγκέφαλοι μιας συσκευής, είναι πολύ πιο σύνθετα και ακριβά. Η Νότια Κορέα, και ειδικότερα οι νοτιοκορεατικές βιομηχανίες επεξεργαστών, βρίσκεται υπό καθεστώς πίεσης καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να επιστρατεύσει συμμάχους της για να εμποδίσει την Κίνα να κατακτήσει την κυριαρχία στον κλάδο. Σημειωτέον ότι η Ουάσιγκτον έχει απαγορεύσει στις αμερικανικές βιομηχανίες τις εξαγωγές εξοπλισμού για επεξεργαστές στην Κίνα. Στόχος της είναι να αποτρέψει την πρόοδο της Κίνας σε ένα ευρύ φάσμα από προωθημένες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν τη δεύτερη οικονομία του πλανήτη και να εκτοπίσουν τις ΗΠΑ από τη θέση της αδιαμφισβήτητα πανίσχυρης και μοναδικής υπερδύναμης.

Οι βιομηχανίες της Νότιας Κορέας έχουν διασφαλίσει από την Ουάσιγκτον ένα είδος εξαίρεσης ενός έτους από τους περιορισμούς και ελέγχους που επέβαλε στις αμερικανικές βιομηχανίες τον Οκτώβριο. Με τους περιορισμούς αυτούς η Ουάσιγκτον προσπαθεί να εμποδίσει τη μεταφορά εξοπλισμού επεξεργαστών στις ιδιαίτερα εξελιγμένες εγκαταστάσεις τους στην Κίνα. Χωρίς όμως μια παράταση της σχετικής άδειας που τους έχει παραχωρηθεί, είναι αμφίβολο το πώς θα μπορέσουν να προχωρήσουν τόσο η Samsung όσο και η Hynix. Οι δύο νοτιοκορεατικές βιομηχανίες εξαρτώνται από την Κίνα ως την πιο σημαντική αγορά τους που παράλληλα αποτελεί ένα κέντρο βιομηχανιών για την παραγωγή επεξεργαστών μνήμης.

Το σχετικό νομοσχέδιο στήριξαν έτσι σε μεγάλο βαθμό τόσο το συντηρητικό όσο και το προοδευτικό στρατόπεδο στο νοτιοκορεατικό Κοινοβούλιο, καθώς ο πρόεδρος της χώρας είχε καταστήσει σαφή την πρόθεσή του να το εγκρίνει. Από τα μέσα Μαρτίου, ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σουκ Γεόλ, είχε ανακοινώσει πακέτο επενδύσεων ύψους 422 δισ. δολ. για την ενίσχυση των κλάδων των επεξεργαστών και των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Είχε, άλλωστε, αναφερθεί στα σχέδια της Σεούλ για τη δημιουργία κέντρων μονάδων επεξεργαστών.

Με την πρωτοβουλία της αυτή η Νότια Κορέα ευελπιστεί να διατηρήσει την ηγετική θέση που κατέχει παγκοσμίως στην τεχνολογία ημιαγωγών ή ακόμη και να υπερβεί την Ταϊβάν που είναι η κυρίαρχη δύναμη στη βιομηχανία επεξεργαστών λογικής. Ο τομέας της τεχνολογίας αποτελεί κύριο μοχλό ανάπτυξης για την οικονομία της Νότιας Κορέας που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εμπόριο. Ο τομέας αυτός αντιπροσωπεύει περίπου το 12% του συνόλου των εξαγωγών της με στοιχεία του περασμένου μήνα. Δεδομένου ότι η παγκόσμια ζήτηση για ημιαγωγούς έχει υποχωρήσει, η οικονομία της Νότιας Κορέας συρρικνώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους και το τρέχον τρίμηνο φαίνεται αρκετά δύσκολο καθώς οι εξαγωγές της μειώνονται και πάλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή