Νόμιμη η ρήτρα αναπροσαρμογής

Νόμιμη η ρήτρα αναπροσαρμογής

Aπορρίφθηκαν από το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας οι αγωγές που έχουν κατατεθεί εις βάρος της ΔΕΗ από καταναλωτικές οργανώσεις, Δικηγορικούς Συλλόγους, ομοσπονδίες επαγγελματιών και καταναλωτές

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aπορρίφθηκαν από το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας οι αγωγές που έχουν κατατεθεί εις βάρος της ΔΕΗ από καταναλωτικές οργανώσεις, Δικηγορικούς Συλλόγους, ομοσπονδίες επαγγελματιών και καταναλωτές, ζητώντας την ακύρωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος. Στις αγωγές μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι η ΔΕΗ «καταχρώμενη τη δεσπόζουσα θέση της στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας επέβαλε μονομερώς τη ρήτρα αναπροσαρμογής χρεώσεων προμήθειας, δημιουργώντας πλήρη σύγχυση ως προς τις χρεώσεις και τον τρόπο υπολογισμού τους, με αποκλειστικό σκοπό να οδηγήσει τον καταναλωτή να λάβει απόφαση συναλλαγής την οποία διαφορετικά δεν θα ελάμβανε…». Στην απόφαση σημειώνεται ότι «η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας έχει πλέον αναχθεί σε χρηματιστηριακό προϊόν και διαμορφώνεται από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας», τονίζοντας ότι «η ρήτρα όχι μόνο δεν είναι αδόκιμη, αλλά συνιστά μια συναλλακτικώς αποδεκτή πρακτική στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

«Καλάθι του νοικοκυριού» και ελεύθερος ανταγωνισμός

«Θα ήλπιζα το “καλάθι του νοικοκυριού” να τελειώνει εδώ που αρχίζουν οι εκλογές». Με αυτό το σχόλιο ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, επικεφαλής της Metro AEBE, εξέφρασε την αντίθεσή του στον θεσμό του υπουργείου Ανάπτυξης. Υπενθυμίζεται, βεβαίως, ότι η ισχύς του «καλαθιού», που κανονικά έληγε σήμερα, παρατείνεται μέχρι και το τέλος Ιουνίου. Ο κ. Παντελιάδης νωρίτερα είχε επισημάνει: «Στη φιλελεύθερη οικονομία του 2023 έχουμε ένα διοικητικά καθορισμένο καλάθι προϊόντων με διοικητικά καθορισμένο μέγεθος, προβολή, κωδικούς. Μετά μιλάμε για ελεύθερο ανταγωνισμό».  

Περισσότερο προστατευμένη η ελληνική οικονομία   

Τη στιγμή που η ύφεση στην Ευρωζώνη μέσα στα επόμενα δύο χρόνια είναι πολύ πιθανή, η Ελλάδα θα ξεχωρίσει, σύμφωνα με την Capital Economics, καθώς αναμένεται να συνεχίσει να έχει τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις από τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης. Και ο λόγος είναι, όπως επισημαίνει, ότι είναι σχετικά «προστατευμένη» από την αύξηση των επιτοκίων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα διαμορφωθεί στο 0,8%, το 2024 στο 1,7%, ενώ θα επιταχυνθεί το 2025 στο 2,3%.   

Στο Δημόσιο 97.000 στρέμματα  

Οριστικά στο Δημόσιο επιστρέφει η ΔΕΗ περίπου 97.000 στρέμματα στις λιγνιτικές περιοχές Κοζάνης, Φλώρινας και Μεγαλόπολης. Στο πλαίσιο σχετικής προγραμματικής συμφωνίας με το ελληνικό Δημόσιο, η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, που πραγματοποιήθηκε χθες, αποφάσισε τη σύσταση της Μεταλιγνιτικής Α.Ε., στην οποία μεταβιβάζονται εκτάσεις 97.000 στρεμμάτων. Η νέα εταιρεία θα συγχωνευθεί με τη Μετάβαση Α.Ε. που ελέγχεται από το ελληνικό Δημόσιο. Η αξία των προς μεταβίβαση εκτάσεων αποτιμήθηκε στα 162 εκατ. ευρώ. Τμήμα των λιγνιτικών περιοχών θα παραμείνει στη ΔΕΗ για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 5 GW και άλλων πράσινων επενδύσεων.    

Market test ΔΕΣΦΑ για αναβάθμιση δικτύου  

Μη δεσμευτικό market test ξεκίνησε ο ΔΕΣΦΑ επιδιώκοντας να καταγράψει τις μελλοντικές ανάγκες του συστήματος και να προσαρμόσει ανάλογα τις επενδύσεις του για την επαύξηση της δυναμικότητας του δικτύου. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που δημοσιεύθηκε προχθές από τον ΔΕΣΦΑ, αφορά όλο το δίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, τις διασυνδέσεις με άλλα συστήματα, αλλά και τις διασυνδέσεις των FSRU που προωθούνται. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν μη δεσμευτικά αιτήματα έως την 1η Ιουνίου. Με βάση του ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί, ο ΔΕΣΦΑ θα προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης για τις ανάγκες του δικτύου, την οποία θα υποβάλει προς έγκριση στη ΡΑΕ, για να ακολουθήσει στη συνέχεια το δεσμευτικό market test. Τα αποτελέσματα της δεσμευτικής φάσης θα δώσουν τη δυνατότητα στον ΔΕΣΦΑ  να μην υλοποιήσει έργα τα οποία στο μέλλον θα καταστούν ανενεργά, επειδή δεν θα υλοποιηθούν κάποιες από τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή