H Ελλάδα μπαίνει στον χάρτη της έρευνας για τεχνολογία 5G

H Ελλάδα μπαίνει στον χάρτη της έρευνας για τεχνολογία 5G

Τι σηματοδοτεί η συνεπένδυση του ταμείου «Φαιστός» στην αμερικανική EdgeQ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον παγκόσμιο χάρτη των χωρών που πραγματοποιούν έρευνα και ανάπτυξη (R&D) εξειδικευμένων ολοκληρωμένων κυκλωμάτων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), εισέρχεται η Ελλάδα. Σήμερα, το 5G στηρίζεται σε ογκώδεις σταθμούς βάσης οι οποίοι είναι ενεργοβόροι και διαθέτουν σημαντικό κόστος ανάπτυξης. Η τεχνολογία όμως που αναπτύσσει η αμερικανική εταιρεία EdgeQ επιδιώκει να συρρικνώσει το μέγεθος της υποδομής του 5G, η οποία θα έχει τη μορφή ενός μικροτσίπ. Σε αυτή την τεχνολογία, που υπόσχεται μειωμένες κατά 50% ενεργειακές ανάγκες και σημαντικά χαμηλότερο κόστος ανάπτυξης, συνεπένδυσε, πρόσφατα, το ταμείο «Φαιστός», που βρίσκεται υπό τη διαχείριση της 5G Ventures S.A., θυγατρικής της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας. Το ύψος της επένδυσης που πραγματοποιεί το «Φαιστός» από κοινού με αμερικανικά funds, τοποθετείται σε 7 εκατ. ευρώ, αποτελώντας τμήμα των κεφαλαίων της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ που έχει αντλήσει η EdgeQ τα τελευταία χρόνια.

Στην αμερικανική εταιρεία με ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο τον Βινάι Ραβούνι έχει επενδύσει και η Threshold Ventures (πρώην DFJ) με εταίρο και μέλος του διοικητικού συμβουλίου τον Ανδρέα Σταυρόπουλο, έναν από τους Ελληνες με διακριτή παρουσία στη Σίλικον Βάλεϊ για περισσότερα από 20 χρόνια. Ενα ακόμη από τα πρόσωπα που έχουν συμβουλευτικό ρόλο στην EdgeQ είναι ο καθηγητής Ηλεκτρονικής Μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ Χρήστος Κοζυράκης, που έχει πραγματοποιήσει σειρά ερευνών για το πώς κάθε είδους υπολογιστικό σύστημα μπορεί να γίνει γρηγορότερο, πιο πράσινο και να μικρύνει σε μέγεθος. Αυτό δηλαδή που έχει καταφέρει να κάνει πράξη στην τεχνολογία του 5G η EdgeQ, που αποκαλείται στη γλώσσα της πληροφορικής «system-on-a chip». Ενα, δηλαδή, ολοκληρωμένο κύκλωμα που μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τον απαραίτητο για τη λειτουργία του 5G συμβατικό (ογκώδη) εξοπλισμό. Ενα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του συστήματος αυτού είναι ότι θα είναι σε θέση να ενσωματώνει τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Ενας άμεσος καρπός της συνεπένδυσης του «Φαιστός» και των αμερικανικών funds στην αμερικανική εταιρεία είναι η ίδρυση της EdgeQ Greece, η οποία έχει ως αντικείμενο την έρευνα και ανάπτυξη του ειδικού εξοπλισμού της για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς στην Ελλάδα.

Ιδρύεται η EdgeQ Greece, η οποία έχει ως αντικείμενο την έρευνα και ανάπτυξη του ειδικού εξοπλισμού της για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς στην Ελλάδα.

«Η εταιρεία επιλέγει την Ελλάδα για να πραγματοποιήσει το πρώτο της βήμα στο R&D στην Ευρώπη, διαθέτοντας ομάδα έρευνας και ανάπτυξης στις ΗΠΑ και στην Ινδία. Μια εταιρεία υψηλής τεχνολογικής αιχμής, όπως η EdgeQ, δημιουργεί προστιθέμενη αξία για τον ελληνικό τεχνολογικό κλάδο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και σημαντικές προκλήσεις, όπως η εύρεση του κατάλληλου προσωπικού», σημειώνει στην «Κ» ο Αντώνης Τζωρτζακάκης, διευθύνων σύμβουλος της «5G Συμμετοχές» και του επενδυτικού ταμείου «Φαιστός».

Η εταιρεία, όπως εξηγεί ο ίδιος, επέλεξε την Ελλάδα επειδή η χώρα διαθέτει, μέσω της «5G Συμμετοχές», το κατάλληλο οικοσύστημα που επιτρέπει στην EdgeQ να πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες δοκιμές κατά την έρευνα και ανάπτυξη του εξοπλισμού της. Για τον σκοπό αυτό, το «Φαιστός» έχει υπογράψει συμφωνία με τη Vantage Towers Greece με στόχο οι επιχειρήσεις που χρηματοδοτεί το Ταμείο να έχουν πρόσβαση σε ένα χαρτοφυλάκιο με περισσότερες από 5.200 παθητικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων ιστών επί εδάφους και ιστών οροφής – για την ανάπτυξη και δοκιμή των τεχνολογικών τους λύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή