Προειδοποίηση JPMorgan για την τραπεζική κρίση

Προειδοποίηση JPMorgan για την τραπεζική κρίση

Δεν έχει τελειώσει, αλλά δεν έχει καμία σχέση με όσα συνέβησαν το 2008, λέει ο CEO του τραπεζικού κολοσσού

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τραπεζική κρίση που εκδηλώθηκε με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank δεν έχει τελειώσει και αντιθέτως οι συνέπειές της θα είναι ορατές για χρόνια. Αυτή είναι η εκτίμηση του Τζέιμι Ντάιμον, διευθύνοντος συμβούλου του τραπεζικού κολοσσού της JPMorgan. Παρά την προειδοποίησή του, όμως, στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους της τράπεζας ο Ντάιμον διευκρίνισε ότι τα πρόσφατα γεγονότα δεν έχουν καμία σχέση με όσα συνέβησαν το 2008 και δεν αποτελούν επανάληψη μιας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οπως αναφέρει στις 43 σελίδες της επιστολής του ο Ντάιμον, τα προβλήματα της Silicon Valley Bank κρύβονταν μπροστά στα μάτια όλων, καθώς οι αμερικανικές αρχές ενθάρρυναν τις τοποθετήσεις των τραπεζών στα κρατικά ομόλογα. Με δεδομένο ότι αυτά θεωρούνταν ασφαλή και με μεγάλη ρευστότητα, συνοδεύονταν από πολύ χαμηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις. Η Silicon Valley Bank ανήκει, άλλωστε, στις περιφερειακές και μικρές τράπεζες των ΗΠΑ που υπόκεινται έτσι κι αλλιώς σε πιο χαλαρές ρυθμίσεις. Το χειρότερο, σύμφωνα με τον τραπεζίτη, είναι ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ δεν πραγματοποίησε τα απαιτούμενα τεστ κοπώσεως για να εξετάσει ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων.

Στα 67 χρόνια του ο Ντάιμον είναι ο μοναδικός από τους διευθύνοντες συμβούλους των μεγάλων τραπεζών της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 που παραμένει στη θέση του. Στην επιστολή του χαρακτηρίζει την τεχνητή νοημοσύνη «εξαιρετική» και προβλέπει ότι θα είναι κρίσιμη για το μέλλον της JPMorgan.

Η τράπεζα έχει εντοπίσει ήδη πάνω από 300 χρήσεις γι’ αυτή την τεχνολογία και αναζητά τρόπους να ενισχύσει τη δύναμη των υπαλλήλων της, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων και την εφαρμογή ChatGPT που έχει προκαλέσει κυριολεκτικά ανατροπές σε κλάδους της οικονομίας και ακαδημαϊκούς χώρους. Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη είναι χρήσιμη σε τομείς όπως η προώθηση των προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά και ο εντοπισμός κινδύνων, είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση της απάτης και την προστασία έναντι επιθέσεων εις βάρος της τράπεζας και των αγορών, «γιατί μπορείτε να είστε σίγουροι ότι και οι κακοί θα τη χρησιμοποιήσουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή