Κόντρα στο αρνητικό διεθνές κλίμα, οι επενδύσεις σε ελληνικές startups δεν μειώθηκαν

Κόντρα στο αρνητικό διεθνές κλίμα, οι επενδύσεις σε ελληνικές startups δεν μειώθηκαν

Το πρώτο τρίμηνο οι χρηματοδοτήσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις με έδρα ή παρουσία στη χώρα μας ανήλθαν σε 153 εκατ. δολ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά επιφυλακτικοί παραμένουν οι επενδυτές για την πορεία των χρηματοδοτήσεων στις νεοφυείς εταιρείες τη φετινή χρονιά, αν και παραδέχονται πως, σε αντίθεση και με άλλες αγορές, στην Ελλάδα παρατηρείται κινητικότητα ως προς τη διοχέτευση κεφαλαίων σε εταιρείες που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης. «Η αγορά παραμένει συγκρατημένη, δεν περιμένουμε σε καμία περίπτωση διπλασιασμό των επενδύσεων φέτος», αναφέρουν κύκλοι της αγοράς.

Ετσι, το πρώτο τρίμηνο οι ελληνικές startups με έδρα ή παρουσία στη χώρα μας, σήκωσαν, σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία της Marathon Venture Capital, 153 εκατ. δολάρια, δηλαδή περίπου το 22% του συνόλου των κεφαλαίων που άντλησαν (μαζί με τον δανεισμό) κατά την περυσινή χρονιά.

Τα κεφάλαια αυτά αντλήθηκαν μέσα από 22 ντιλ όπου συμμετείχαν 31 επενδυτές. Πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Found.ation, οι ελληνικές νεοφυείς εταιρείες άντλησαν όλη τη χρονιά κοντά στα 635 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 210 εκατ. ευρώ προήλθαν από τη χρηματοδότηση της FlexCar), ενώ εάν αφαιρεθούν τα δάνεια που δόθηκαν από funds στις εταιρείες, το ποσό μειώνεται στα 325 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες Ελλήνων ιδρυτών χωρίς καμία παρουσία στην Ελλάδα, αυτές άντλησαν το πρώτο τρίμηνο σχεδόν 100 εκατ. δολάρια παραπάνω, με το σύνολο των κεφαλαίων να αγγίζει τα 245 εκατ. δολάρια Ενδεικτικά, κεφάλαια ύψους 15 εκατ. δολαρίων σήκωσε πρόσφατα από Ελληνες και ξένους επενδυτές, η ελληνική SafeSize που διατηρεί κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Κηφισιά και έχει αναπτύξει ένα σύστημα που βρίσκει στον καταναλωτή υποδήματα στο κατάλληλο μέγεθος. Επίσης, πριν από λίγες ημέρες η ελληνικών καταβολών Μetrika, εταιρεία που αναλύει blockchain δεδομένα, σήκωσε 4 εκατ. δολάρια από το Μ12, venture capital της Microsoft.

Η πορεία των startups με παρουσία στην Ελλάδα, κατά το πρώτο τρίμηνο κρίνεται από πολλούς ικανοποιητική, ωστόσο παράγοντες της αγοράς εμφανίζονται αρκετά συγκρατημένοι καθώς ο κλάδος της τεχνολογίας έχει κλονιστεί από την οικονομική αβεβαιότητα (πληθωρισμός, αύξηση επιτοκίων), με αποκορύφωμα και την κατάρρευση της Silicon Valley Bank καθώς και το κύμα απολύσεων σε εταιρείες τεχνολογίας.

Περισσότερες από 20.000 startups παγκοσμίως υπολογίζεται πως είχαν καταθέσεις περί τα 5 εκατ. ευρώ στην τράπεζα, με στελέχη της αγοράς να αναφέρουν πως οι ελληνικές εταιρείες που είχαν έκθεση στην SVB είχαν προλάβει να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους ή μέρος αυτών, μεταφέροντας κάποια και στις ελληνικές τράπεζες.

Πτώση παγκοσμίως

Σύμφωνα με το crunchbase, οι επενδύσεις σε εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 53% το πρώτο τρίμηνο του 2023 και ανήλθαν στα 76 δισ. δολάρια από 162 δισ. δολάρια. Μάλιστα στο ποσό περιλαμβάνεται και το αστρονομικό ποσό των 10 δισ. δολαρίων της Microsoft στην OpenAI και στο περίφημο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT. Το crunchbase τονίζει πως παρά την επιβράδυνση, funds και private equity έχουν αρκετά κεφάλαια στη διάθεσή τους προς επένδυση, ενώ οι εταιρείες του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης αποτέλεσαν λαμπρή εξαίρεση κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή