680 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του έργου των Σκουριών

680 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του έργου των Σκουριών

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία χρηματοδότησης από την «Ελληνικός Χρυσός»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας χρηματοδότησης, ύψους 680 εκατ. ευρώ, για το έργο των Σκουριών Χαλκιδικής που αποτελεί τμήμα των Μεταλλείων Κασσάνδρας, προχώρησε ο καναδικός όμιλος Eldorado Gold που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής του «Ελληνικός Χρυσός».

Οπως ανακοίνωσε χθες ο όμιλος με έδρα το Βανκούβερ του Καναδά, η συμφωνία, που έκλεισε μετά την εκπλήρωση των αναγκαίων προϋποθέσεων, είναι διαρθρωμένη κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να παράσχει το 80% της χρηματοδότησης που απαιτείται για την ολοκλήρωση του έργου, ενώ το υπολειπόμενο 20% θα χρηματοδοτηθεί από την ίδια την εταιρεία.

Η χρηματοδότηση αποτελεί μακροχρόνιο κοινοπρακτικό δάνειο που χορηγούν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και η Τράπεζα Πειραιώς, περιλαμβάνοντας και δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 100 εκατ. ευρώ. Το μεταλλείο των Σκουριών, που θα αποτελεί συνδυασμό υπόγειας και επιφανειακής εκμετάλλευσης, παραμένει σε καθεστώς συντήρησης από τον Νοέμβριο του 2017, ενώ η Eldorado Gold έχει δαπανήσει 31,2 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση πρόδρομων εργασιών εκεί από τον Ιανουάριο του 2022 έως το τέλος Μαρτίου 2023. Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως πίστωση για τα ίδια κεφάλαια που έχει δεσμεύσει η εταιρεία. Για τον σκοπό αυτό έχει εκδοθεί εγγυητική επιστολή 190 εκατ. ευρώ, της οποίας το ποσό θα μειώνεται σταδιακά όσο η Eldorado Gold επενδύει στο έργο.

Κατά πληροφορίες, οι τριετούς διάρκειας κατασκευαστικές εργασίες στις Σκουριές, όπου έχει εντοπιστεί ένα πορφυριτικό κοίτασμα πλούσιο σε χρυσό (0,74 γρ./τόνο χρυσός) και χαλκό (0,49% χαλκός), αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου το καλοκαίρι.

Υπολογίζεται ότι το μεταλλείο στις Σκουριές θα δημιουργήσει σε βάθος 25ετίας περίπου 1.400 μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ 800 άτομα θα απασχοληθούν στην κατασκευή. Συνολικά, η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, σε Σκουριές, Ολυμπιάδα Χαλκιδικής και Στρατώνι (βρίσκεται σε φάση γεωλογικής έρευνας), θα δημιουργήσει 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ εκτιμάται ότι θα αποφέρει στο Δημόσιο έσοδα της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, με την εκτιμώμενη αξία αγορών προς Ελληνες προμηθευτές να τοποθετείται σε 4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει παλαιότερα ο αντιπρόεδρος Ελλάδας της Eldorado Gold και πρόεδρος της «Ελληνικός Χρυσός», Χρήστος Μπαλάσκας, η επανέναρξη εργασιών στις Σκουριές θα επιτρέψει στην Ελλάδα να καταστεί η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα χρυσού στην Ευρώπη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή