Ανήσυχοι οι μέτοχοι της Credit Suisse για την εξαγορά από UBS

Ανήσυχοι οι μέτοχοι της Credit Suisse για την εξαγορά από UBS

Σε τεταμένο κλίμα έγινε η πρώτη συνάντηση με τη διοίκηση της UBS

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Η διοίκηση του ελβετικού τραπεζικού ομίλου UBS βρέθηκε ενώπιον των μετόχων της Credit Suisse στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής της συνέλευσης πρώτη φορά μετά την εσπευσμένη εξαγορά της, η οποία, αν και είχε τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος υπό τις οδηγίες και την αρωγή της Ελβετίας, βρισκόταν στα σκαριά και στο πίσω μέρος του κεφαλιού των υπευθύνων αρκετά χρόνια. Χθες, σε ένα έντονα φορτισμένο κλίμα, η UBS προσπάθησε να κατευνάσει τους ανησυχούντες επενδυτές και μετόχους, 1.128 τον αριθμό, που είχαν συγκεντρωθεί στη Βασιλεία, ζητώντας εξηγήσεις και διασαφηνίσεις για τη συναλλαγή, όπως αναφέρει το CNBC. Ο υποχρεωτικός γάμος των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ελβετίας έχει προκαλέσει σοβαρή διαμάχη στην Ελβετία εγείροντας ερωτήματα για τη νομιμότητα της διαδικασίας και τη συμμόρφωση στις δημοκρατικές αρχές σε επενδυτές, αναλυτές και, φυσικά, πολίτες. Ο πρόεδρος της UBS, Κολμ Κέλεχερ, διεμήνυσε ότι η 19η Μαρτίου, η ημερομηνία της έκτακτης διάσωσης της Credit Suisse, ήταν μια «ιστορική ημέρα και μια ημέρα που ελπίζαμε ότι δεν θα ερχόταν ποτέ».

Ωστόσο, όπως προσέθεσε, η συγχώνευση παρουσιάζει επίσης «μια νέα αρχή και τεράστιες ευκαιρίες στο μέλλον για τις συνενωμένες τράπεζες ειδικά, καθώς και για τον ελβετικό χρηματοπιστωτικό τομέα συνολικά». Τόνισε ακόμη πως η UBS θα εξακολουθήσει να επικεντρώνεται στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και δραστηριότητες εντός Ελβετίας, ενώ επιβεβαίωσε ότι η τράπεζα θα μειώσει το κεφάλαιο, που διατίθεται στο επενδυτικό της σκέλος, κάτω από το 25% των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού.

Οι μέτοχοι και επενδυτές που συμμετείχαν στην ετήσια γενική συνέλευση ζήτησαν εξηγήσεις και περισσότερες λεπτομέρειες για τη συναλλαγή.

Η ενοποίηση της Credit Suisse αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρία έως τέσσερα χρόνια, εξαιρουμένου του μη βασικού χαρτοφυλακίου επενδυτικής τραπεζικής της. Ο Κολμ Κέλεχερ δήλωσε πως η τράπεζα προσδοκά να διατηρήσει την καλή της κεφαλαιοποίηση και αρκετά πάνω από τους στόχους κεφαλαίου της μέχρι το κλείσιμο της συμφωνίας. Αξίζει να σημειωθεί πως ο νέος διευθύνων σύμβουλός της Σέρτζιο Ερμότι, ο οποίος εκκίνησε τη δεύτερη θητεία του στην UBS μόλις χθες, εκλήθη αιφνιδιαστικά μετά τη συγχώνευση. Καθήκον του να φέρει εις πέρας το δυσχερές έργο της συγχώνευσης, η οποία προβλέπει και συρρίκνωση της Credit Suisse και μαζικές απολύσεις. Το διοικητικό συμβούλιο της UBS αποφάσισε πως ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να ηγηθεί του τιτάνιου αυτού έργου. Η επιστροφή του Ερμότι θεωρήθηκε από πολλούς σχολιαστές σαν μια προσπάθεια αποκατάστασης της ηρεμίας, καθώς η μακρά φήμη της Ελβετίας ως κόμβου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ετρώθη σε τεράστιο βαθμό. Η UBS εμφάνισε κέρδη 7,6 δισ. δολαρίων για ολόκληρο το έτος 2022 και η τιμή μετοχής της έχει από τις αρχές της χρονιάς άνοδο πέραν του 10%. Βέβαια, οι ανησυχίες παραμένουν σχετικά με την κλίμακα του νέου τραπεζικού ομίλου με αθροιστικά επενδυμένα στοιχεία άνω των 5 τρισ. δολαρίων και εάν δημιουργεί υπερβολικά μεγάλη συγκέντρωση ισχύος στα χέρια του τόσο για την ελβετική όσο και για την παγκόσμια οικονομία. 

Πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί πως ο «γάμος» επωαζόταν καιρό. Οταν ο Κέλεχερ έγινε πρόεδρος της UBS, πέρυσι τον Απρίλιο, είχε κληρονομήσει μελέτες βιωσιμότητας από τον προκάτοχό του Αξελ Βέμπερ τουλάχιστον από το 2020 σχετικά με το πώς θα ήταν η εξαγορά της Credit Suisse, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT