Ο τραπεζικός γίγαντας της Ευρώπης πρέπει να μικρύνει

Ο τραπεζικός γίγαντας της Ευρώπης πρέπει να μικρύνει

Προτεραιότητα του CEO της UBS είναι να συρρικνώσει την τεράστια τράπεζα που προκύπτει μετά την εξαγορά της Credit Suisse

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες ονειρεύονταν για καιρό να δημιουργήσουν έναν χρηματοπιστωτικό γίγαντα που θα μπορεί να αντιδιασταλεί με τους αντιπάλους τους των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως η JPMorgan. Στην περίπτωση της UBS, η οποία διασώζει την Credit Suisse στο πλαίσιο μιας συναλλαγής με κυβερνητική διαμεσολάβηση, έχουν σχεδόν μία τέτοια. Η ειρωνεία της τύχης θέλει η πρώτιστη προτεραιότητα του Σέρτζιο Ερμότι, του διευθύνοντος συμβούλου της UBS, να είναι το να τη συρρικνώσει όσο πιο γρήγορα μπορεί. Ο συνδυασμός των δυο επιμέρους ομίλων σε έναν κολοσσό θα εκκινήσει την πορεία του με ισολογισμό 1,7 τρισ. δολαρίων, καθιστώντας την τη 10η μεγαλύτερη δυτική τράπεζα, με βάση τα στοιχεία της Refinitiv. Θα μπορούσε να κατέχει το 30% των συνολικών καταθέσεων στην εγχώρια αγορά της, σύμφωνα με στοιχεία του 2021 από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, ήτοι διπλάσιο από το μερίδιο της αμέσως επόμενης μεγάλης τράπεζας εκεί. Οι δε συνδυασμένες δραστηριότητές τους στη διαχείριση του παγκόσμιου πλούτου, εν τω μεταξύ, μεταφράζονται σε σχεδόν 3,4 τρισ. δολάρια με βάση τα δεδομένα του 2022, με αυτό να τις φέρνει στη δεύτερη θέση, μόνο μετά την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley.

Η συμφωνία θα εκτινάξει επίσης, τουλάχιστον στην αρχική της φάση, τη UBS στη χορεία των μεγάλων πρωταθλητριών της επενδυτικής τραπεζικής, μιας και εμφανίζει αθροιστικά έσοδα από συμβουλευτικές υπηρεσίες και αναδοχές της τάξεως των 3,2 δισ. δολαρίων με τα στοιχεία του 2022, υπερσκελίζοντας την Bank of America και τη Citigroup. Δεδομένης αυτής της κλίμακας, μπορεί να είναι δελεαστικό να προχωρήσουν σε μεγαλύτερα μεγέθη. Βέβαια, υπενθυμίζεται πως η Credit Suisse βρισκόταν στη διαδικασία σμίκρυνσης με την πώληση ή την περιστολή των εμπορικών και επενδυτικών τραπεζικών επιχειρήσεων της με σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία 68 δισ. δολαρίων. Αν η UBS τα διατηρούσε όλα αυτά ως έχουν, τότε θα μπορούσε να εισδύσει στο ολιγοπώλιο της Wall Street και να αντιστρέψει μια δεκαετία ελάττωσης του συνολικού μεριδίου αγοράς για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι να συμβεί το αντίθετο. Ο αποχωρήσας προκάτοχος του Σέρτζιο Ερμότι, Ραλφ Χάμερς, είχε τονίσει πως η διευρυμένη UBS θα περιορίσει τα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία, που αφορούν την επενδυτική τραπεζική στο 25% του συνόλου της τράπεζας έναντι του 29% στα τέλη του 2022. Αυτό σημαίνει ότι η UBS θα μπορούσε να απορρίψει περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον 26 δισ. δολαρίων υπό την καθοδήγηση του Σέρτζιο Ερμότι. Ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, Ούλριχ Κέρνερ, δεν διέθετε τα κεφάλαια που απαιτούσε το σχέδιο αναδιάρθρωσης μέσω της συρρίκνωσης της τράπεζας. Η UBS όμως, που πέρυσι παρουσίασε κέρδη 9,6 δισ. δολαρίων, έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει το σχέδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT