Οι αποζημιώσεις για διακοπές ρεύματος

Οι αποζημιώσεις για διακοπές ρεύματος

Παχυλές αποζημιώσεις θα παίρνουν οι καταναλωτές σε περιπτώσεις διακοπής ρεύματος λόγω βλάβης του δικτύου

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Παχυλές αποζημιώσεις θα παίρνουν οι καταναλωτές σε περιπτώσεις διακοπής ρεύματος λόγω βλάβης του δικτύου. Για τις πρώτες 12 ώρες (ή τις 24 εάν η βλάβη οφείλεται σε έκτακτες συνθήκες, π.χ. κακοκαιρία) ο ΔΕΔΔΗΕ δεν θα καταβάλλει αποζημίωση. Για κάθε 12ωρο μετά το πρώτο, θα καταβάλλει 10 ευρώ (20 ευρώ για επιχειρήσεις) με ανώτερο όριο ανά καταναλωτή και ανά έτος τα 500 ευρώ (και τα 1.000 για επιχειρήσεις). Τα επόμενα χρόνια έως το 2028 η αποζημίωση θα αυξηθεί σταδιακά στα 50 ευρώ για οικιακούς καταναλωτές και στα 100 ευρώ για επιχειρήσεις, με το πλαφόν να παραμένει στα ίδια επίπεδα. Προφανώς το πλαφόν μπήκε διότι η ΡΑΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ γνωρίζουν καλύτερα τα προβλήματα του δικτύου. Τώρα τι ακριβώς αποζημιώνουν με αυτή την αποζημίωση σε κάποιον που έμεινε μία, δύο ή περισσότερες ημέρες χωρίς ρεύμα, είναι άγνωστο. Πάντως, ούτε για ηρεμιστικά δεν φτάνουν.

Αυξήθηκε η προστιθέμενη αξία των κατασκευών

Τον υψηλότερο ρυθμό από το 2006 σημείωσε η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία του τομέα των κατασκευών κατά τη διάρκεια του 2022. Η αύξηση ήταν της τάξεως του 26%, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία πρόσφατης ανάλυσης της Alpha Bank. Παρ’ όλα αυτά, η συνολική συμβολή του κατασκευαστικού κλάδου στη συνολική άνοδο της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, δεν ξεπέρασε τη μισή ποσοστιαία μονάδα, μιας και αποτελούν μόλις το 2,4% αυτής. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι και η απασχόληση στον κλάδο αυξήθηκε πέρυσι κατά 6,8 χιλιάδες εργαζομένους.

Ενίσχυση μεγεθών αναμένει η Unisystems

Αύξηση εσόδων αναμένει τη φετινή χρονιά η Unisystems, που πέρυσι εμφάνισε κύκλο εργασιών 176 εκατ. ευρώ (+15%) και ενισχυμένη, σε ετήσια βάση, κατά 29% λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) ύψους 16,1 εκατ. ευρώ. Φέτος, η εταιρεία προβλέπει περαιτέρω αύξηση των μεγεθών λόγω νέων συμβάσεων για λογαριασμό του Δημοσίου, των τραπεζών αλλά και του ενεργειακού κλάδου. Η πολιτική συγκυρία προς το παρόν δεν φαίνεται να επηρεάζει την πορεία της εταιρείας, όπως αναφέρεται στην ετήσια οικονομική έκθεση.

Μικρή παράταση για την αναδιάρθρωση

Παράταση παίρνει η υλοποίηση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης της Frigoglass. Ετσι, αν και το αρχικό χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης της συναλλαγής, που υπενθυμίζεται ότι περιλαμβάνει τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας στους ομολογιούχους και τη δημιουργία ενός νέου σχήματος όπου οι ομολογιούχοι θα κατέχουν το 85%, προέβλεπε ότι η συναλλαγή θα υλοποιηθεί στις 13 Απριλίου, χθες η εισηγμένη ανακοίνωσε ότι η περίοδος υλοποίησης της συναλλαγής παρατείνεται μέχρι τις 28 Απριλίου. Στην ίδια ανακοίνωση, πάντως, αναφέρεται ότι η Frigoglass αναμένει ότι η συναλλαγή θα υλοποιηθεί στις ή περί την 20ή Απριλίου 2023.  

Εφάπαξ επίδομα σε 3.000 εργαζομένους

Σε νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους της προχωράει η Eurobank, εγκρίνοντας την εφάπαξ χορήγηση επιδόματος για το 2023 με τη μορφή voucher ύψους 500 ευρώ. Η πρωτοβουλία, που αφορά 3.000 εργαζομένους, ανακοινώθηκε από τη γενική διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού ομίλου Eurobank, Νατάσσα Πασχάλη, και έρχεται σε συνέχεια της οικονομικής ενίσχυσης που ο όμιλος είχε δώσει κατά το 2022, επίσης με τη μορφή voucher 300 ευρώ. Την περαιτέρω στήριξη του προσωπικού της επιτρέπει η καλή πορεία των αποτελεσμάτων της τράπεζας, αλλά και το γεγονός ότι ο όμιλος αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι λόγω της επιμονής των πληθωριστικών πιέσεων. Στις πρωτοβουλίες στήριξης των εργαζομένων του ομίλου εντάσσεται επίσης και η ενίσχυση των παροχών μέσω του επαγγελματικού ταμείου, το οποίο εμπλούτισε πρόσφατα το σχήμα της ανταπόδοσης για το δίκτυο καταστημάτων και τις εισφορές στο ΤΕΑ για όλους τους εργαζομένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT