ΤτΕ: Ανάπτυξη 2,2% το 2023 – Εκκληση για δημοσιονομική σύνεση

ΤτΕ: Ανάπτυξη 2,2% το 2023 – Εκκληση για δημοσιονομική σύνεση

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάπτυξη 2,2%, πολύ υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και αισθητά καλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη για 1,5% προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος για το 2023. Ο πληθωρισμός αναμένεται να εμφανίσει αποκλιμάκωση στο 4,4%.

Παρουσιάζοντας την έκθεση της κεντρικής τράπεζας για το 2022, ο Γιάννης Στουρνάρας απηύθυνε έκκληση για δημοσιονομική σύνεση και τόνισε την ανάγκη για συνέχιση των αξιόπιστων οικονομικών πολιτικών και διαφύλαξη των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.

Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε τη σημασία της αξιόπιστης δημοσιονομικής πολιτικής για την επίτευξη του στόχου της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς όπως υπογράμμισε, αυτή θα έχει σημαντικά οφέλη για την οικονομία και τις τράπεζες. Πρόσθεσε, δε, ότι μια παρατεταμένη εκλογική περίοδος, που θα επέτεινε την αβεβαιότητα, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομία. 

«Μέσα σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον διαδοχικών κρίσεων είναι σημαντικό να αναζητούμε σταθερές που ενισχύουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας και την ικανότητά της να ανταπεξέρχεται στις προκλήσεις», τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη για συνέχιση των αξιόπιστων οικονομικών πολιτικών, ειδικά των δημοσιονομικών, για διαφύλαξη των επιτευγμάτων των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών και για θέσπιση νέου μεταρρυθμιστικού προγράμματος για την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές. 

Οπως σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, η Ελλάδα κατάφερε μία από τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές προσαρμογές στην Ευρώπη και επανέφερε το χρέος στα προ κορωνοϊού επίπεδα. Ειδικότερα, το χρέος μειώθηκε κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2020, στο 171% του ΑΕΠ για το 2022.

Παράλληλα, ο Γ. Στουρνάρας σημείωσε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2022 εκτιμάται ότι έχουν επιτευχθεί, καθώς τα πρόσθετα μέτρα στήριξης δεν επιβάρυναν τον προϋπολογισμό. Η ΤτΕ εκτιμά ότι το πρωτογενές έλλειμμα για το 2022 σχεδόν θα μηδενιστεί. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο διοικητής σημείωσε ότι η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τους οίκους αξιολόγησης, την ώρα που δύο εξ αυτών έχουν αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Η διαφύλαξη της δημοσιονομικής αξιοπιστίας με πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, σημειώθηκε, με τον κεντρικό τραπεζίτη να τονίζει τα οφέλη μιας τέτοιας εξέλιξης. Οπως είπε, η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα θα προσελκύσει νέους επενδυτές στα ομόλογα, με αποτέλεσμα να συγκρατηθεί η άνοδος των αποδόσεών τους μέσα σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων, ενώ θα υπάρξει θετική επίδραση και για τις τράπεζες, με μείωση του κόστους δανεισμού τους. 

Λιγότερο ευάλωτες οι τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες είναι λιγότερο ευάλωτες απέναντι στις αναταραχές στο διεθνές σκηνικό, λόγω της ευρύτατης αναδιάρθρωσης των τελευταίων χρόνων, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο, άνω του απαιτούμενου ορίου. Επιπλέον, βελτιωμένες είναι και οι συνθήκες ρευστότητας, με το ελληνικό σύστημα να εμφανίζει υψηλή ρευστότητα σε σχέση με το παρελθόν και σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά συστήματα. 

Ο διοικητής της ΤτΕ πρόσθεσε ότι η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στον επιτοκιακό κίνδυνο είναι περιορισμένη. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες είναι τίτλοι που διακρατούνται έως τη λήξη και άρα δεν επηρεάζονται από τις μεταβολές των τιμών τους. Αλλωστε, οι τράπεζες εφαρμόζουν αντιστάθμιση κινδύνου. 

Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με το παρελθόν για να απορροφήσει τους κλυδωνισμούς, σε συνδυασμό και με τη βοήθεια που λαμβάνει από την ΕΚΤ. 

Οι κίνδυνοι για την οικονομία

Η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει ότι η διατήρηση ικανοποιητικού ρυθμού ανάπτυξης το επόμενο διάστημα αποτελεί την κυριότερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία και εντοπίζει τους βασικότερους κινδύνους στους εξής παράγοντες:

  • Επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος λόγω δυσμενών γεωπολιτικών εξελίξεων.

  • Υψηλότερος και πιο επίμονος πληθωρισμός.

  • Ενδεχόμενη παρατεταμένη εκλογική περίοδος που θα εντείνει την πολιτική αβεβαιότητα.

  • Χαμηλότερος του αναμενομένου ρυθμός απορρόφησης των κονδυλίων του NGEU.

  • Διακοπή της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων ή αντιστροφή παλαιότερων μεταρρυθμιστικών αλλαγών, με αρνητικές επιπτώσεις στην ενίσχυση της παραγωγικότητας, στην οικονομία και στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

  • Εμφάνιση μιας νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και της ενεργειακής κρίσης, μετά τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων κρατικής στήριξης.

Πηγή: moneyreview.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή