Μειώθηκε για τρίτο μήνα το εμπορικό έλλειμμα τον Φεβρουάριο

Μειώθηκε για τρίτο μήνα το εμπορικό έλλειμμα τον Φεβρουάριο

Μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου καταγράφηκε τον Φεβρουάριο για τρίτο συνεχή μήνα, καθώς μειώθηκαν οι εισαγωγές και αυξήθηκαν την ίδια ώρα οι εξαγωγές

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου καταγράφηκε τον Φεβρουάριο για τρίτο συνεχή μήνα, καθώς μειώθηκαν οι εισαγωγές και αυξήθηκαν την ίδια ώρα οι εξαγωγές.

Η μείωση της αξίας των εισαγωγών σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με την αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας και εν γένει των ενεργειακών προϊόντων, καθώς και κάποιων πρώτων υλών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η αξία των εισαγωγών τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε σε 6,66 δισ. ευρώ έναντι 7 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2022, σημειώνοντας μείωση 4,9%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αξία των εισαγωγών υποχώρησε σε ετήσια βάση κατά 1,5%.

Από την άλλη, η αξία των ελληνικών εξαγωγών αυξήθηκε για ακόμη ένα μήνα και μάλιστα κατά 19,9% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022, φτάνοντας τα 4,40 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 6,2%.

«Σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, οι ελληνικές εξαγωγές κατάφεραν να κάνουν το θαύμα τους αποδεικνύοντας τον δυναμισμό που διαθέτουν οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις της χώρας. Παρά τη δυσμενή συγκυρία και τις αντιξοότητες, η στροφή των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό αποδίδει καρπούς τόσο για την επιχειρηματικότητα της χώρας όσο και για τα ταμεία του κράτους. Επιπλέον στηρίζει τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας και συμβάλλει στη δημιουργία νέων. Φιλοδοξούμε αυτή η ανάπτυξη να διατηρηθεί με την προϋπόθεση σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος», δήλωσε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου να μειωθεί κατά 32,3% τον Φεβρουάριο του 2023 και να διαμορφωθεί σε 2,25 δισ. ευρώ από 3,33 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2022.

Στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023 το εμπορικό έλλειμμα, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, βρίσκεται στα 4,63 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 27,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Τον Φεβρουάριο του 2023 καταγράφονται ανοδικές τάσεις στις εξαγωγές των περισσότερων κλάδων.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές πετρελαιοειδών – καυσίμων αυξήθηκαν κατά 57,7%, των τροφίμων και ζώντων ζώων κατά 7,3%, των χημικών κατά 11,9% και των μηχανημάτων κατά 6%. Ανοδο καταγράφουν και οι εξαγωγές των κατηγοριών Διάφορα Βιομηχανικά (+7,9%), Λάδια (+167,8%), με υπερδιπλασιασμό της αξίας τους, και Ποτά & Καπνός (+19,5%) για τον Φεβρουάριο του 2023.

Αντιθέτως, μείωση κατέγραψαν οι εξαγωγές των βιομηχανικών προϊόντων κατά 4,2%, των πρώτων υλών κατά 10,5% και των λεγόμενων εμπιστευτικών προϊόντων κατά 36,8%, οι οποίες είναι χαμηλές σε αξία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή