Χτύπημα σε κύκλωμα νοθείας καυσίμων

Χτύπημα σε κύκλωμα νοθείας καυσίμων

Στα ίχνη ενός μεγάλου κυκλώματος νόθευσης βενζίνης βρίσκεται η ΑΑΔΕ. Σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία και τη Europol, εντόπισε και κατάσχεσε δεκαπέντε βυτιοφόρα που περιείχαν 500.000 λίτρα διαλυτών που χρησιμοποιούνται για τη νοθεία καυσίμων

2' 48" χρόνος ανάγνωσης

Δεκαπέντε βυτιοφόρα που περιείχαν διαλύτες για νόθευση βενζίνης εντόπισαν και κατάσχεσαν η ΑΑΔΕ και η αστυνομία, έπειτα από σχετικές πληροφορίες που έλαβαν και αξιοποίησαν από τη Europol.

Oπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, εντοπίστηκαν και δεσμεύθηκαν 500.000 λίτρα διαλυτών νόθευσης βενζίνης. Οι κινητές ομάδες ελέγχου Πάτρας και Ηγουμενίτσας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων Αττικής και η Οικονομική Αστυνομία με τις οδηγίες του συντονιστικού επιχειρησιακού κέντρου αξιοποίησαν πληροφορίες της Europol για ύποπτο βυτιοφόρο όχημα που μετέφερε διαλύτες νόθευσης βενζίνης.

Το κύκλωμα επεδίωξε παράνομη εισαγωγή στη χώρα μας 15 τέτοιων βυτίων, μέσω της θαλάσσιας οδού (Τεργέστης – Πάτρας) και αποθήκευση των διαλυτών σε δεξαμενές της Πάτρας και του Σχηματαρίου Αττικής, προκειμένου να διανεμηθούν σε παράνομες εγκαταστάσεις και πρατήρια καυσίμων σε όλη την επικράτεια.

Χτύπημα σε κύκλωμα νοθείας καυσίμων-1

ΑΑΔΕ και αστυνομία εντόπισαν και κατάσχεσαν 15 βυτιοφόρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 2022 (στην κατηγορία των ενεργειακών – πετρελαιοειδών) εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 3.674 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης, 16.337 λίτρα πετρελαίου κίνησης, 6.214 λίτρα μείγματος βενζίνης και 110.095 λίτρα διαλυτών. Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ έχει ήδη θέσει το νέο πλαίσιο κυρώσεων που προβλέπει αυστηρές ποινές με πρόστιμα έως και 1.000.000 ευρώ και «λουκέτα» που μπορούν να φθάσουν ακόμη και τους τρεις μήνες. Το ενδιαφέρον ωστόσο των νέων διατάξεων είναι ότι πλέον εκτός από την ΑΑΔΕ μπορούν όλες οι διωκτικές αρχές (από το υπουργείο Ανάπτυξης κ.λπ.) να διαπιστώσουν τις παραβάσεις και να επιβάλουν άμεσα τις ποινές σε όσους διακινούν νοθευμένα καύσιμα και γενικότερα εντοπίζουν λαθρεμπόριο καυσίμων.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, κάθε τελωνειακή υπηρεσία αλλά και οποιαδήποτε άλλη ελεγκτική ή διωκτική αρχή μπορεί εφεξής να επιβάλει «λουκέτο» από 10 έως και 90 ημέρες σε επιχειρήσεις εμπορίας και διακίνησης που εντοπίζονται με νοθευμένα καύσιμα. Στον βαθμό που στοιχειοθετείται λαθρεμπορία, τα «λουκέτα» επιβάλλονται ανεξάρτητα από λοιπές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Αν και τα μέτρα που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου είναι πολλά, ωστόσο τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, καθώς οι επιτήδειοι βρίσκουν συνεχώς τρόπους να γλιτώνουν. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί και της αδιαφορίας και του θράσους των λαθρεμπόρων αποτελεί το παράδειγμα της Οινόης, όπου είχε εντοπιστεί βενζινάδικο που λειτουργούσε από το 2010 χωρίς άδεια, χωρίς σύστημα εισροών – εκροών, χωρίς αποδείξεις. Εν τέλει, ύστερα από πολλά εκατομμύρια τζίρου επιβλήθηκε πρόστιμο 150.000 ευρώ. Προκειμένου να αντιμετωπίσει αντίστοιχες περιπτώσεις το οικονομικό επιτελείο προχωρά στη λήψη πρόσθετων μέτρων. Ειδικότερα, το νέο πλαίσιο προβλέπει πρόστιμα που κυμαίνονται από 1.000 έως και 500.000 ευρώ. Ενδεικτικά, σε περίπτωση μη εγκατάστασης ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης και ηλεκτρονικής αποστολής δεδομένων εισροών – εκροών επιβάλλεται πρόστιμο από 50.000 έως και 500.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής εντός τριετίας, το πρόστιμο διπλασιάζεται.

Επίσης όταν διαπιστώνεται λαθρεμπορική πράξη, που βεβαιώνεται μετά την εξέταση δείγματος από το Γενικό Χημείο του Κράτους, σφραγίζεται η εγκατάσταση για χρονικό διάστημα από 10 έως και 90 ημέρες ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT