Τα μεγέθη της «Ακτωρ» και η απόφαση πώλησής της

Τα μεγέθη της «Ακτωρ» και η απόφαση πώλησής της

Εξαιρετικά δύσκολη αποδείχθηκε η διαχείριση της «Ακτωρ ΑΤΕ» από τη διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ, καθώς παρά τις διαδοχικές προσπάθειες φαίνεται πως η εταιρεία δύσκολα θα απέδιδε κέρδη σύντομα

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά δύσκολη αποδείχθηκε η διαχείριση της «Ακτωρ ΑΤΕ» από τη διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ, καθώς παρά τις διαδοχικές προσπάθειες φαίνεται πως η εταιρεία δύσκολα θα απέδιδε κέρδη σύντομα. Στις ετήσιες καταστάσεις του ομίλου επισημαίνεται η αναγνώριση ζημίας απομείωσης της συμμετοχής στην «Ακτωρ» ύψους 151 εκατ. ευρώ. Το 2022 η «Ακτωρ» παρέμεινε ζημιογόνος, καθώς κατέγραψε ζημίες 15,7 εκατ. ευρώ (από 99 εκατ. ευρώ ζημίες το 2021), ενώ χρειάστηκε και δανειοδότηση ύψους 70 εκατ. ευρώ από άλλες εταιρείες του ομίλου. Με δεδομένο ότι ο κύκλος εργασιών πέρυσι αυξήθηκε κατά 20% και ανήλθε σε 554,7 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρξαν και τυχόν έκτακτες ζημίες, όπως είχε συμβεί σε προηγούμενες χρήσεις, είναι προφανές ότι η «μαύρη τρύπα» της Ακτωρ συνέχισε να υφίσταται και πέρυσι. Ως εκ τούτου, η πώληση, και μάλιστα με το δελεαστικό τίμημα των 214 εκατ. ευρώ, που εξασφαλίστηκε από την Intrakat, μάλλον θα πρέπει να θεωρείται μια από τις πιο εύκολες αποφάσεις που έχει λάβει ο κ. Χένρι Χόλντερμαν, επικεφαλής της Reggeborgh Invest, μεγαλομετόχου του ομίλου Ελλάκτωρ.

Δεν βλέπει

πιθανότητα τραπεζικής κρίσης στην Ευρώπη η Deutsche Bank, καθώς τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά τα τελευταία 15 χρόνια. Οπως σημειώνει, οι πρόσφατες αναταραχές στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές τραπεζικές αγορές πυροδοτήθηκαν από ιδιοσυγκρασιακά ζητήματα σε ορισμένες τράπεζες και από την ευρύτερη αβεβαιότητα σχετικά με τον αντίκτυπο της νομισματικής σύσφιγξης. Ωστόσο, όπως τονίζει η Deutsche Bank, τα επίπεδα κεφαλαίου και ρευστότητας του τραπεζικού κλάδου στην Ευρώπη είναι πολύ ισχυρά σήμερα. Επιπλέον, η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και η κερδοφορία είναι τα ισχυρότερα που έχουν καταγραφεί από τη χρηματοπιστωτική κρίση πριν από 15 χρόνια. 

Εργα σε 156 κέντρα υγείας

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένας μεγάλος αριθμός διαγωνισμών της μονάδας συμβάσεων στρατηγικής σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ με αντικείμενο την ενεργειακή, λειτουργική αναβάθμιση και ανακαίνιση κέντρων υγείας σε όλη την Ελλάδα. Οι παρεμβάσεις αυτές ανήκουν στην ευρύτερη δράση του ΤΑΙΠΕΔ για την αναβάθμιση υποδομών υγείας που έχει προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ. Συνολικά θα αναβαθμιστούν 156 κέντρα υγείας, όπως και 80 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Για τη συντριπτική πλειονότητα των εν εξελίξει διαγωνισμών, η υποβολή δεσμευτικών προσφορών είναι μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, με τη διάρκεια των εργασιών να είναι δωδεκάμηνη.

Αναψε φωτιές το γερμανικό non paper

To γερμανικό non paper για την αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας, την περασμένη Πέμπτη, άναψε φωτιές όπως ήταν αναμενόμενο. Αμεση ήταν η αντίδραση του Ολιβιέ Μπλανσάρ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, που «τουίταρε»: «Ας είμαστε ξεκάθαροι. Η γερμανική πρόταση για την αναμόρφωση των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε., που απαιτεί ετήσια μείωση κατά 0,5% του λόγου χρέους προς ΑΕΠ (και 1% για τις υπερχρεωμένες χώρες) θα είναι καταστροφική. Θα οδηγήσει στη χειρότερη μορφή προ-κυκλικής δημοσιονομικής πολιτικής». Ο Μπλανσάρ δεν έχει κρύψει ότι είναι αντίθετος στην εφαρμογή κανόνων που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες του κάθε κράτους-μέλους. Αλλά αυτό το στοιχείο, της α λα καρτ αντιμετώπισης των κρατών-μελών, είναι που ενοχλεί ιδιαιτέρως τους Γερμανούς στις προτάσεις της Κομισιόν. Μετά το Καθολικό Πάσχα αναμένεται ο διάλογος να συνεχιστεί θερμός. 

Τρεις δημοπρασίες ομολόγων έως τον Ιούνιο από τον ΟΔΔΗΧ

Πρόγραμμα δημοπρασιών ελληνικών ομολόγων ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ για πρώτη φορά έπειτα από 15 χρόνια, με στόχο τη βελτίωση της δευτερογενούς αγοράς και τη διόρθωση στρεβλώσεων που έχουν προκύψει λόγω της έλλειψης τίτλων. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι στις 19 Απριλίου, 17 Μαΐου και 21 Ιουνίου είναι πιθανές επανεκδόσεις υφισταμένων τίτλων. Ο ΟΔΔΗΧ θα ανακοινώνει την τελική απόφασή του αναφορικά με (1) τη διενέργεια της δημοπρασίας (2) τον τίτλο που θα δημοπρατηθεί και (3) το ύψος του δημοπρατούμενου ποσού, μία ημέρα πριν από τη δημοπρασία. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει δέσμευση ότι θα πραγματοποιηθεί κάθε μία από αυτές τις δημοπρασίες (αυτό θα κριθεί και από τις συστάσεις των primary dealers τη συγκεκριμένη περίοδο). Ωστόσο, δίνεται στους επενδυτές μια προοπτική για τις εκδοτικές κινήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά θα είναι μικρά, κάτω των 500 εκατ. ευρώ σε κάθε επανέκδοση, ενώ στόχος είναι να ολοκληρωθεί το εκδοτικό πρόγραμμα πριν από τον β΄ γύρο των εκλογών (το οποίο διαμορφώνεται στα 7 δισ. ευρώ και έχουν ήδη αντληθεί 6 δισ. ευρώ), ώστε στη συνέχεια ο ΟΔΔΗΧ να κινηθεί με άνεση ζυγίζοντας τις ευκαιρίες και τις συνθήκες. Αυτή η κίνηση αποτελεί και ένα σήμα κανονικότητας, καθώς οι αγορές θα είναι ενήμερες, κάτι που δεν συνέβαινε τα τελευταία χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή