Την επενδυτική βαθμίδα «ακουμπά» η Mytilineos

Την επενδυτική βαθμίδα «ακουμπά» η Mytilineos

Eνα βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα περιήλθε η Mytilineos αυτή την εβδομάδα μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης σε «BB+» από τον οίκο Fitch Ratings

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα περιήλθε η Mytilineos αυτή την εβδομάδα μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης σε «BB+» από τον οίκο Fitch Ratings.

Η αναβάθμιση ήρθε, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, επειδή η Mytilineos έχει τα τελευταία έτη πετύχει να ισχυροποιήσει σημαντικά τη θέση της τόσο στον παγκόσμιο χάρτη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), λόγω της επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης, όσο και στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ παράλληλα διατηρεί σε υψηλές αποδόσεις τον τομέα μεταλλουργίας.

Μάλιστα η Fitch Ratings προβλέπει σταθερά ισχυρές επιδόσεις για το 2023 μέσω της αυξημένης συνεισφοράς του τομέα της ενέργειας και ιδιαίτερα της επιτάχυνσης των έργων ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό, οδηγώντας στην υπεραπόδοση του τομέα M Renewables της Mytilineos.

Η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει επίσης, αναφέρει ο οίκος Fitch, την ισχυρή και αυξανόμενη θέση του στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία παρέχει βιώσιμες ταμειακές ροές και υποστηρίζει την αναβάθμιση, καθώς ο κλάδος ενέργειας εισέρχεται σε μια λιγότερο ρευστή αλλά ανθεκτική περίοδο. Ειδική μνεία γίνεται και στη νέα μονάδα παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο (CCGT 826 MW) που με την έναρξη λειτουργίας θα αυξήσει σημαντικά το μερίδιο αγοράς της εταιρείας.

Αναβάθμισε την πιστοληπτική της αξιολόγηση η Fitch Ratings.

Για τη Fitch Ratings το μοντέλο λειτουργίας της εισηγμένης είναι καλά διαφοροποιημένο και παράλληλα δημιουργεί σημαντικές συνέργειες μεταξύ των τομέων δραστηριότητάς της. Παράλληλα, εκτιμάται ότι το καθετοποιημένο μοντέλο παραγωγής στη μεταλλουργία της προσφέρει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, κατατάσσοντας τη Mytilineos μεταξύ των παραγωγών αλουμινίου με το χαμηλότερο κόστος παγκοσμίως.

Την επενδυτική βαθμίδα «ακουμπά» η Mytilineos-1Αναφορικά με τη ρευστότητα της εισηγμένης η Fitch τη χαρακτηρίζει υγιή καθώς, όπως εξηγεί, στο τέλος του 2022 η εταιρεία είχε ταμειακά διαθέσιμα ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που κατά τον οίκο είναι υπερεπαρκή για να καλύψουν τις μεσο-βραχυπρόθεσμες αποπληρωμές των υποχρεώσεών της.

«Προβλέπουμε παραγωγή EBITDA άνω των 900 εκατ. ευρώ από το 2023, υποστηριζόμενη από την επέκταση της δραστηριότητας στην ενέργεια και το φυσικό αέριο καθώς και από υψηλότερα EBITDA, με μειωμένη μεταβλητότητα από τον κατασκευαστικό κλάδο. Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι η Mytilineos θα είναι σε θέση να διατηρήσει την καθαρή μόχλευση EBITDA σε περίπου 1,5 φορά το διάστημα 2023-2026, υποστηρίζοντας την αναβάθμιση», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του οίκου. «Ενώ το περιθώριο EBITDA του 2022 ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνο με τις προσδοκίες μας, τα σημαντικά υψηλότερα έσοδα οδήγησαν σε σημαντικά καλύτερες μετρήσεις μόχλευσης σε σύγκριση με τις προηγούμενες προσδοκίες μας», σημειώνει η Fitch Ratings.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη χρήση του 2022 η Mytilineos σημείωσε αύξηση καθαρών κερδών μετά από δικαιώματα μειοψηφίας 187% στα 466 εκατ. ευρώ έναντι 162 εκατ. το 2021. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 130% στα 823 εκατ. έναντι 359 εκατ. το 2021. Ο κύκλος εργασιών υπερδιπλασιάστηκε (+137%) στα 6,306 δισ. από 2,664 δισ. την προηγούμενη χρήση. Παράλληλα, ο όμιλος το 2022 μείωσε τον καθαρό του δανεισμό στα 716 εκατ. από 803 εκατ. στο τέλος του 2021. Υπενθυμίζεται πως σε αναβάθμιση της Mytilineos έχει προχωρήσει τους προηγούμενους μήνες και η S&P («ΒΒ» από «ΒΒ-»), διατηρώντας παράλληλα το θετικό outlook.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT