Υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Υποχρεωτική για το σύνολο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας αναμένεται να γίνει η διετής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει υπογράψει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων

1' 25" χρόνος ανάγνωσης

Υποχρεωτική για το σύνολο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας αναμένεται να γίνει η διετής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει υπογράψει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων εδώ και τέσσερις μήνες, καθώς χθες ψηφίστηκε ομόφωνα από μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου Απασχόλησης (ΑΣΕ) η σχετική εισήγηση.

Η σύμβαση προβλέπει αυξήσεις 5,5% για το 2023 και επιπλέον 5% από την 1η Ιανουαρίου 2024 και πλέον, απαιτείται η υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης που θα υποχρεώσει την εφαρμογή των συγκεκριμένων μισθών, στο σύνολο των ξενοδοχείων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, ανεξάρτητα από το εάν εκπροσωπούνται ή όχι από τη σχετική ομοσπονδία των εργοδοτών.

Παράλληλα, η νέα συλλογική συμφωνία προβλέπει την παράταση της διευθέτησης εργασίας τις ημέρες ανάπαυσης (δηλαδή τη δυνατότητα να σε καλεί στη δουλειά ο εργοδότης, αν παραστεί ανάγκη) από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Οκτωβρίου (αντί 1η Ιουνίου με 30 Σεπτεμβρίου που ίσχυε στην προηγούμενη σύμβαση) υπό τις εξής προϋποθέσεις:

Η ξενοδοχειακή μονάδα έχει πληρότητα άνω του 70%.

Ο εργοδότης έχει επαναπροσλάβει νωρίτερα έως τις 15 Μαΐου τους εποχικούς υπαλλήλους.

Επίσης, οι νέοι μισθοί θα ισχύουν και για τους εργαζομένους που προέρχονται από τις εταιρείες ενοικίασης προσωπικού, οι οποίοι μέχρι σήμερα αμείβονταν με τον κατώτερο μισθό.

Οι εισαγωγικοί νέοι μισθοί των ξενοδοχοϋπαλλήλων από την 1η Ιανουαρίου 2023 μετά την αύξηση 5,5% διαμορφώνονται από 835 έως 911 ευρώ και στη συνέχεια προστίθενται: το επίδομα γάμου 10%, το επίδομα σχολής, τα νυχτερινά, οι αργίες και η προϋπηρεσία. Δηλαδή, ο μεικτός μισθός για έναν υπάλληλο ξενοδοχείου με 10 χρόνια προϋπηρεσία ανέρχεται σε περίπου 1.200 ευρώ. Μάλιστα για τους ήδη εργαζομένους στα ξενοδοχεία που αμείβονται με χαμηλότερους μισθούς, η κήρυξη της σύμβασης ως υποχρεωτικής αναμένεται να οδηγήσει και σε αναδρομικές αυξήσεις 4 μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT