Ταχύτερη μείωση χρέους «βλέπει» το ΔΝΤ

Ταχύτερη μείωση χρέους «βλέπει» το ΔΝΤ

Εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 143,6% του ΑΕΠ το 2028 από 177,4% το 2022

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μονοπάτι επιστροφής στη δημοσιονομική εξυγίανση, με συστηματική επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων και αποκλιμάκωση του χρέους τα επόμενα χρόνια, βλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα στην εαρινή έκθεσή του για τα δημοσιονομικά μεγέθη, που δημοσιεύθηκε χθες.

Οι προβλέψεις του Ταμείου δεν διαφοροποιούνται ουσιαστικά από αυτές του περασμένου Οκτωβρίου ως προς το πρωτογενές αποτέλεσμα, ενώ βλέπουν ελαφρώς ταχύτερη αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους, με τη συμβολή του πληθωρισμού, αλλά και της ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση Fiscal Monitor του Ταμείου, το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού προβλέπεται να επιστρέψει φέτος σε πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ (έναντι 0,7% του ΑΕΠ κυβερνητικής πρόβλεψης), από έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ το 2022. Ας σημειωθεί ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε ήδη ότι το πρωτογενές έλλειμμα το 2022 ήταν σχεδόν μηδενικό, κάτι που αναμένεται να προκύψει και από τα στοιχεία της Eurostat στις 21 Απριλίου, στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος.

Στη συνέχεια, το ΔΝΤ προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,4% του ΑΕΠ το 2024, 1,6% το 2025, 1,8% το 2026 και 2% του ΑΕΠ το 2027 και 2028. Αντίστοιχα, πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% από το 2024 και μετά θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, και το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα κατατεθεί έως το τέλος Απριλίου στις Βρυξέλλες, καθώς το πλεόνασμα αυτό εκτιμάται ότι εξασφαλίζει βιωσιμότητα του χρέους.

Επιστροφή στη δημοσιονομική εξυγίανση με συστηματική επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η δημοσιονομική αυτή βελτίωση επέρχεται χωρίς περαιτέρω φορολογική αφαίμαξη, αφού τα έσοδα του προϋπολογισμού αναμένεται να υποχωρήσουν από 47,9% του ΑΕΠ φέτος σε 43% του ΑΕΠ το 2028. Αντίστοιχα θα υποχωρήσουν και οι δαπάνες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ταμείου, από 50,3% σε 43,7% την ίδια περίοδο.

Αυτό που είναι πιο εντυπωσιακό είναι η μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, από το 200,7% του ΑΕΠ που έφτασε το 2021, στο 177,4% το 2022, 166% φέτος και στη συνέχεια περαιτέρω υποχώρηση έως το 143,6% του ΑΕΠ το 2028. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2023 (που χρησιμοποιεί, πάντως, διαφορετικό τρόπο υπολογισμού) το χρέος της γενικής κυβέρνησης ήταν 168,9% το 2022 και αναμένεται να αποκλιμακωθεί στο 159,3% του ΑΕΠ το 2023.

Το Ταμείο σχολιάζει την αποκλιμάκωση του ελληνικού χρέους σημειώνοντας τα εξής: «Ο ρόλος των πληθωριστικών εκπλήξεων στη μείωση του χρέους κατά τη διάρκεια του 2022 διαμορφώθηκε ανάλογα με το μέγεθος και τη σύνθεση του χρέους κάθε χώρας. Χώρες με υψηλά αρχικά επίπεδα χρέους, σε συνδυασμό με μεγάλες πληθωριστικές εκπλήξεις και ισχυρή ανάπτυξη σημείωσαν σημαντική μείωση χρέους (Ελλάδα)». Το Ταμείο υπολογίζει, σύμφωνα με πίνακα του Fiscal Monitor, ότι η μείωση του χρέους κατά 23 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ περίπου μεταξύ 2021 και 2022 οφείλεται σχεδόν εξίσου σε πληθωρισμό και ανάπτυξη, με τον πρώτο να έχει ελαφρώς μεγαλύτερη συμμετοχή.

Αντίθετα, η αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος και των επιτοκίων είχαν αυξητική επίδραση στο χρέος, αλλά πολύ μικρότερη. Τη σημαντική υποχώρηση του δημοσίου χρέους υπογράμμισε, εξάλλου, χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι η κυβέρνηση παραδίδει το δημόσιο χρέος 15 μονάδες του ΑΕΠ χαμηλότερο σε σχέση με αυτό που παρέλαβε.

Επίσης, τόνισε ότι το ΑΕΠ το 2022 έφτασε τα 208 δισ. ευρώ, δηλαδή τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ υψηλότερο από το ΑΕΠ του 2019. Επίσης, την τετραετία που πέρασε μειώθηκε η ανεργία και αυξήθηκαν οι εξαγωγές, τόνισε.

Για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σκυλακάκης είπε: «Δεν μπορώ να το παρακολουθήσω. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται δεκάδες δισεκατομμύρια. Αυτό δείχνει ότι δεν πιστεύει πως θα κυβερνήσει κι έτσι λέει ό,τι θέλει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή