Σε χαμηλό δύο ετών υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο

Σε χαμηλό δύο ετών υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο

Συνεχίζει να καταγράφει ανοδική τάση ο δομικός δείκτης, που εξαιρεί τις ασταθείς τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκλιμάκωση σημείωσε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, κινούμενος σε χαμηλό δύο ετών. Ωστόσο, η ανοδική τάση που καταγράφει ο δομικός πληθωρισμός συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στη Fed για ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων μέσα στον Μάιο. Τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 5%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Bureau of Labor Statistics την Τετάρτη. Πρόκειται για σημαντική υποχώρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο κινούμενος στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2021 (5%). Από την άλλη ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ασταθείς τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα, αυξήθηκε στο 5,6%, ξεπερνώντας το 5,5% του Φεβρουαρίου. Ειδικότερα, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε σε μηνιαία βάση 0,4% τον περασμένο μήνα, έπειτα από άνοδο 0,5% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν. Σημειωτέον ότι τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός ήταν στο 6%, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών σε έρευνα του Reuters έκαναν λόγο για μηνιαία αύξηση του δείκτη κατά 0,2% και 5,2% σε ετήσια βάση.

Σταθερά υψηλά παρέμειναν τα ενοίκια, διατηρώντας τις πληθωριστικές πιέσεις και ενισχύοντας τις πιθανότητες να αυξήσει εκ νέου η Fed τα επιτόκια τον επόμενο μήνα. Ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή είχε κορυφωθεί στο 9,1% τον περασμένο Ιούνιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Νοέμβριο του 1981, ενώ έκτοτε παρουσιάζονται αποκλιμακώσεις στις πληθωριστικές πιέσεις. Ωστόσο, ο πληθωρισμός παραμένει υπερδιπλάσιος του στόχου 2% που έχει θέσει η Fed. Μάλιστα οι τιμές της βενζίνης είναι πιθανό να ανακάμψουν τους επόμενους μήνες, αφού η Σαουδική Αραβία και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήρθαν στον απόηχο της έκθεσης για την απασχόληση της περασμένης Παρασκευής, η οποία έδειξε σταθερό ρυθμό αύξησης της απασχόλησης τον Μάρτιο και υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας ξανά στο 3,5%. Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός, η εύρωστη αγορά εργασίας και οι ενδείξεις ότι η χρηματοπιστωτική κρίση –που προκλήθηκε από την κατάρρευση δύο περιφερειακών τραπεζών τον περασμένο μήνα– απομακρύνεται, αναμένεται να επιτρέψουν στη Fed να συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στην αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών. Οι αγορές βλέπουν τώρα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαΐου.

Οπως αναφέρει στους Financial Times ο Στέφαν Στάνλεϊ, επικεφαλής οικονομολόγος στη Santander, το γεγονός ότι ο δομικός πληθωρισμός επιμένει να είναι σε υψηλά επίπεδα, καθιστά σαφές πως «ακόμη πρέπει να γίνει πολλή δουλειά» προκειμένου ο πληθωρισμός να κινηθεί σε πιο λογικά επίπεδα. Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό και εν αναμονή της συνεδρίασης της Fed στις αρχές Μαΐου, επεσήμανε την Τετάρτη πως τα στοιχεία δείχνουν «συνεχόμενη πρόοδο» στη μάχη για συγκράτηση των τιμών, ωστόσο τόνισε πως ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι ακόμη αρκετά υψηλός. Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη οι αξιωματούχοι της Fed δεν φαίνεται να έχουν συμφωνήσει για κάποια επικείμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης πριν ανακοινώσουν το τέλος της –ιστορικά πιο επιθετικής– σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί ο υψηλός πληθωρισμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT