ΑΑΔΕ προς οφειλέτες: Ρύθμιση ή κατασχέσεις

ΑΑΔΕ προς οφειλέτες: Ρύθμιση ή κατασχέσεις

« Ή ρυθμίζετε ή προχωρούμε σε κατασχέσεις». Αυτή θα είναι η ουσία του μηνύματος που θα λάβουν αμέσως μετά το Πάσχα 200.000 οφειλέτες από την ΑΑΔΕ

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να επιλέξουν την επανένταξη στις ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων ή κατασχέσεις έχουν οι 200.000 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Τις επόμενες ημέρες η φορολογική διοίκηση θα αποστείλει ισάριθμα ηλεκτρονικά μηνύματα σε όσους έχασαν από το 2019 τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων αλλά και των 72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας. Με τα μηνύματα που θα λάβουν, καλούνται να υποβάλουν αίτηση επανένταξης στις νέες ρυθμίσεις και να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο. Σε διαφορετική περίπτωση θα ληφθούν αναγκαστικά μέτρα, τα οποία προβλέπουν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και κατασχέσεις μισθών και ενοικίων κατά περίπτωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορολογούμενοι που έχουν χάσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων ανέρχονται σε 190.000 και οι οποίοι έχουν δικαίωμα να επανενταχθούν, ενώ περίπου 10.000 είναι οι οφειλέτες που απώλεσαν τη ρύθμιση της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται στην πάγια ρύθμιση χρέη ύψους 2,4 δισ. ευρώ, στη ρύθμιση των 120 δόσεων 2,1 δισ. ευρώ, ενώ στην ειδική ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας το ποσό που είναι ενεργό ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.

Τι ισχύει

• Αναβίωση 72 και 120 δόσεων. Οσοι έχασαν τις ρυθμίσεις έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν έως τις 31 Ιουλίου 2023 εφόσον καταβάλουν δύο δόσεις. Μόνο έτσι θα αναβιώσουν όλα τα ευεργετήματα των ρυθμίσεων, όπως π.χ. η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της ρύθμισης των 120 δόσεων. Ουσιαστικά, η εφορία όχι μόνο τους δίνει το δικαίωμα επανένταξης, αλλά τους δίνει και περιθώριο πάνω από τρεις μήνες για να επανενταχθούν.

Ωστόσο, οι οφειλέτες που θα επανενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να μην έχουν νέα χρέη. Στην περίπτωση όμως που έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους, για να μπορέσουν να κερδίσουν τις παλαιές ρυθμίσεις θα πρέπει υποχρεωτικά εντός μηνός από την επικύρωση της αναβίωσης να εντάξουν τις αρρύθμιστες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Σε εφαρμογή το σχέδιο αναβίωσης των 72 ή 120 δόσεων.

Παραδείγματα

• Εχω ρύθμιση 120 δόσεων, την οποία σταμάτησα να πληρώνω το Φεβρουάριο του 2021. Τον Απρίλιο του 2023 κάνω αίτηση για αναβίωση και καταβάλλω δύο δόσεις, επικυρώνοντας έτσι την αναβίωση της ρύθμισης, μαζί με τα ευεργετήματα αυτής, όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών.

• Αναβιώνω ρύθμιση 120 δόσεων και παράλληλα έχω κι άλλες αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές πέραν αυτών που ενέταξα στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Είμαι υποχρεωμένος να τις εντάξω στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων μέσα σε προθεσμία ενός μηνός από την ημερομηνία επικύρωσης της αναβίωσης της ρύθμισης των 120 δόσεων.

• Νέα ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων για τους φορολογουμένους που ήταν συνεπείς μέχρι την έναρξη της ενεργειακής κρίσης:

Η νέα ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων αφορά όσους την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.

Με βάση τα ανωτέρω, στο πεδίο της νέας ρύθμισης των 36 ή 72 δόσεων υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ και με την ένταξη των οφειλών στην εν λόγω νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων θα ισχύσουν τα ευεργετήματα που είχε και η ρύθμιση των 120 δόσεων, όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών.

Επιπλέον, οι οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, έχουν τη δυνατότητα να υπαγάγουν και αυτές στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή