Λαγκάρντ: «Εχουμε ακόμη δρόμο» στη μάχη κατά του πληθωρισμού

Λαγκάρντ: «Εχουμε ακόμη δρόμο» στη μάχη κατά του πληθωρισμού

H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θεωρεί ότι χρειάζεται ακόμη δουλειά για να νικηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, καθώς αυτές παραμένουν επίμονες

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θεωρεί ότι χρειάζεται ακόμη δουλειά για να νικηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, καθώς αυτές παραμένουν επίμονες. «Εχουμε πολύ υψηλό πληθωρισμό σε σχέση με τον στόχο μας και αυτό κρατάει για αρκετό διάστημα», ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ σε εκδήλωση την Πέμπτη στο Παρίσι, σύμφωνα με το Bloomberg. H ίδια υποστήριξε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν προχωρήσει ήδη σε σημαντική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, καθώς προσπαθούν να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%, ενώ αυτός επιμένει σε σχεδόν τριπλάσιο νούμερο. «Εχουμε ακόμη λίγο δρόμο να διανύσουμε», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ. «Το μήκος του μονοπατιού θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, κυρίως τον αντίκτυπο στην πίστωση από τις χρηματοοικονομικές αναταραχές που είδαμε», πρόσθεσε. Οπως σχολιάζει το Bloomberg, οι δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με αξιωματούχους της ΕΚΤ που δηλώνουν πως η ιστορικά πιο επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας φτάνει στο τέλος της.

Εντούτοις, μια ακόμη αύξηση αναμένεται στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ σε δύο εβδομάδες, με αρκετούς να εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν είτε κατά 25 μονάδες βάσης είτε κατά 50. Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο επανεξέτασης του στόχου για πληθωρισμό στo 2%, η κ. Λαγκάρντ απέκλεισε κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο για το άμεσο μέλλον.

Το μήκος του μονοπατιού θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, σημειώνει η Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο μεταξύ, κατά την HSBC, τα καλά νέα είναι ότι ο πληθωρισμός έχει ξεκάθαρα πιάσει «ταβάνι», έπειτα και από τα στοιχεία που έδειξαν μείωσή του στην Ευρωζώνη στο 6,9% τον Μάρτιο από 8,5% τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, ο επενδυτικός οίκος διαπιστώνει ότι οι αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα δεν δείχνουν κανένα σημάδι επιβράδυνσης, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις σε επίπεδο δομικού δείκτη αναμένεται να αναζωπυρωθούν το καλοκαίρι. Κοιτάζοντας τα στοιχεία του Μαρτίου, η HSBC διαπιστώνει ότι οι τιμές της ενέργειας μπήκαν σε αποπληθωριστική φάση (-0,9% σε ετήσια βάση από +13,7%). Ο δομικός πληθωρισμός, όμως, ενισχύθηκε κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα, στο 5,7% και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα παραμένει σε ανοδική τροχιά.

Το συμπέρασμα του οίκου είναι ότι ο πληθωρισμός έχει ξεκάθαρα περάσει τα υψηλά του. Τους επόμενους μήνες αναμένονται και άλλες μειώσεις στις ενεργειακές τιμές και κάποιες από τις πιέσεις που δέχονται οι επιχειρήσεις στο μέτωπο του κόστους αρχίζουν να αποκλιμακώνονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT