Αγώνας δρόμου για να μην παραγραφεί η Folli Follie

Αγώνας δρόμου για να μην παραγραφεί η Folli Follie

Πέντε χρόνια, σχεδόν, μετά την αποκάλυψη ότι η Folli Follie παραποιούσε τις οικονομικές της καταστάσεις, διεξάγεται ένας αγώνας δρόμου για να εκδικαστεί η υπόθεση πριν παραγραφούν τα αδικήματα.

5' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε χρόνια, σχεδόν, μετά την αποκάλυψη ότι η Folli Follie παραποιούσε τις οικονομικές της καταστάσεις, διεξάγεται ένας αγώνας δρόμου για να εκδικαστεί η υπόθεση πριν παραγραφούν τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται συνολικά 13 πρόσωπα, μεταξύ αυτών ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο γιος του, Τζώρτζης.

Η δίκη ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2022, αλλά δεν διεξήχθη λόγω της αποχής των δικηγόρων από δίκες για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Ενόψει του κινδύνου της παραγραφής, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΔΣΑ) αποφάσισε να δώσει άδεια στα μέλη του να παραστούν στη συγκεκριμένη δίκη, που θα αρχίσει εκ νέου στις 19 Ιουνίου. Ενδεχόμενη παραγραφή θα ήταν ισχυρό πλήγμα στο κύρος της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Αμεσος κίνδυνος παραγραφής στη δίκη για τη Folli Follie

Της Ιωάννας Μάνδρου

Με τον κίνδυνο της παραγραφής να είναι πλέον παρών για σειρά αδικημάτων που σχετίζονται με την ποινική υπόθεση στη δίκη της Folli Follie, η επικείμενη δίκη αναμένεται, εκτός απροόπτου, τελικά να διεξαχθεί, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών πρόκειται να χορηγήσει άδεια για να παραστούν, επιτέλους, οι δικηγόροι στη σχετική διαδικασία.

Η δίκη για τη Folli Follie είχε για μεγάλο χρονικό διάστημα «νεκρώσει», καθώς οι δικηγόροι έχουν κηρύξει αποχή από τα καθήκοντά τους σε δίκες όπου δικάζονται αδικήματα όπως η εγκληματική οργάνωση, λόγω νομικών διαφωνιών που έχουν διατυπώσει σχετικά με τη νομοθετική πρόβλεψη ότι οι όποιες ποινές πρόκειται να επιβληθούν, ακόμη και για λίγους μήνες φυλάκισης, θα εκτίονται, δηλαδή οι κατηγορούμενοι θα μπαίνουν στη φυλακή.

Τελικά, όπως όλα δείχνουν, αν κάτι δεν αλλάξει, η δίκη θα συνεχιστεί και θα διεξαχθεί τον προσεχή Ιούνιο, καθώς όπως δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, «ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αποφάσισε να δώσει άδεια σε μέλη του δικηγόρους να παραστούν στην εν λόγω δίκη, λόγω άμεσου κινδύνου παραγραφής ορισμένων αδικημάτων».

Απίστευτες καθυστερήσεις

Η δίκη για τη Folli Follie, που είχε ξεκινήσει να δικάζεται πριν ένα και πλέον χρόνο, ουσιαστικά για μήνες είχε μείνει «ανενεργή», καθώς το δικαστήριο ανέβαινε για να δικάσει, αλλά οι δικηγόροι, όπως γίνεται και σε άλλες δίκες, δεν εμφανίζονταν, συνεχίζοντας την αποχή από τα καθήκοντά τους σε δίκες για αδικήματα όπως εκείνο της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι δικηγόροι έχουν κηρύξει αποχή από τα καθήκοντά τους σε δίκες όπου δικάζονται αδικήματα όπως η εγκληματική οργάνωση, λόγω νομικών διαφωνιών.

Αλλά και το υπουργείο Δικαιοσύνης από την πλευρά του δεν είχε διατυπώσει για καιρό κάποια νομοθετική πρόταση που θα ικανοποιούσε ενδεχομένως τους δικηγόρους και θα τους έφερνε εκ νέου στα ακροατήρια, με αποτέλεσμα η δίκη της Folli Follie να έχει οδηγηθεί για μεγάλο διάστημα σε πραγματικό τέλμα.

Προ αυτού του αδιεξόδου, η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Ανδρεοπούλου τον περασμένο Δεκέμβριο έλαβε την απόφαση –πρωτοφανής στα δικαστικά χρονικά, αδυνατώντας να συνεχίσει τη δίκη– να σταματήσει η διαδικασία, η οποία έτσι κι αλλιώς ήταν νεκρή και να αναβληθεί η δίκη για τον Ιούνιο. Η πρόεδρος, που με την απόφασή της προκάλεσε αίσθηση, τόνισε, αιτιολογώντας την απόφαση του δικαστηρίου για αναβολή της δίκης, τον κίνδυνο της παραγραφής που ελλοχεύει αν η κατάσταση συνεχιστεί, καθώς όπως είπε στην εν λόγω υπόθεση υπάρχουν πράξεις που σύντομα παραγράφονται, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ουσιαστική απονομή της δικαιοσύνης…

«Βρισκόμαστε σε ομηρία», είχε υπογράμμισε τότε η πρόεδρος, όταν ανέβαλε τη δίκη για τον προσεχή Ιούνιο, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να δικάσουμε ούτε άλλες υποθέσεις», ενώ μίλησε «για μια εξαιρετικής σοβαρότητας δίκη για την εσωτερική έννομη τάξη, με διεθνή αρνητικό αντίκτυπο», που ουσιαστικά για καιρό δεν διεξάγεται.

Η απόφαση του δικαστηρίου διά της προέδρου του απέδωσε ευθύνες πρωτίστως στους δικηγορικούς συλλόγους που έχουν προχωρήσει σε πολύμηνη αποχή ακυρώνοντας συγκεκριμένες σοβαρές ποινικές δίκες, ενώ η πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης και στις μεγάλες και συντονισμένες προσπάθειες του δικαστηρίου να δοθεί άδεια στους δικηγόρους της υπόθεσης από τους αρμόδιους δικηγορικούς συλλόγους στους οποίους ανήκουν για να γίνει η δίκη, αλλά και στις αρνήσεις των δικηγορικών συλλόγων που το δικαστήριο κατά καιρούς εισέπραξε…

Το δικαστήριο μετά ταύτα προχώρησε σε αναβολή της υπόθεσης για τον προσεχή Ιούνιο και συγκροτείται πλην της προέδρου Μαρίας Ανδρεοπούλου από τους εφέτες Γιώργο Γρίβα και Αναστασία Σιώμου.

Αγώνας δρόμου για να μην παραγραφεί η Folli Follie-1

Ενδεχόμενη παραγραφή θα πλήξει σοβαρά την εικόνα της χώρας

Του Ηλία Μπέλλου

Περαιτέρω επιδείνωση της ήδη προβληματικής εικόνας που υπάρχει στις διεθνείς αγορές για την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης στην Ελλάδα θα επιφέρει πιθανή παραγραφή των αδικημάτων της οικογένειας Κουτσολιούτσου αναφορικά με το σκάνδαλο της Folli Follie.

Ούσα μία γνωστή υπόθεση στις διεθνείς αγορές καθώς μεταξύ των μετοχών και των πιστωτών της Folli Follie συμπεριλαμβάνονταν μεγάλοι θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές του εξωτερικού, παραμένει στο ραντάρ της προσοχής τους παρά την πάροδο πενταετίας από το ξέσπασμα του σκανδάλου.

Διαχειριστής κεφαλαίων από το Λονδίνο, ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση της Folli Follie από την «Κ» και το ενδεχόμενο παραγραφής των αιτημάτων των πρωταγωνιστών του σκανδάλου, αναφέρει πως κάτι τέτοιο «θα ισοδυναμούσε με εκμηδενισμό της αποτρεπτικής – προληπτικής ισχύος του κράτους δικαίου και υποτροπή για την εικόνα της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές».

Η υπόθεση ενδιαφέρει άμεσα διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, που δεν έχουν την καλύτερη εικόνα για την ταχύτητα απόδοσης δικαιοσύνης στην Ελλάδα.

Οπως εξηγούν στην «Κ» άλλες πηγές της αγοράς, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, «πολλοί άνθρωποι έχασαν πολλά χρήματα στην υπόθεση της Folli Follie και έτσι είναι δύσκολο κανείς να ισχυριστεί πως η υπόθεση έχει ξεχαστεί, πόσο μάλλον εάν αρχίσουν να εμφανίζονται δημοσιεύματα περί παραγραφής των αδικημάτων της οικογένειας Κουτσολιούτσου». Είναι χαρακτηριστικό ίσως πως στις αρχές του καλοκαιριού του 2018 οπότε και πραγματοποιήθηκαν δύο ελληνικά road show, στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, το σύνολο των ερωτήσεων που δέχτηκαν από τους ξένους αναλυτές οι εκπρόσωποι των ελληνικών επιχειρήσεων δεν αφορούσε τα μεγέθη και τις προοπτικές των ομίλων τους αλλά το ζήτημα της Folli Follie. Το σκάνδαλο είχε καταφέρει τότε σημαντικό πλήγμα αρχικά στην αξιοπιστία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της τότε διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά και κατόπιν και των ελεγκτικών, εποπτικών και δημόσιων φορέων.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις που γίνονται μεταξύ δυνητικών και υφιστάμενων επενδυτών στην Ελλάδα από το εξωτερικό αναφέρουν τις καθυστερήσεις στην επίλυση αστικών διαφορών μεταξύ των κορυφαίων αντικινήτρων για τοποθετήσεις στη χώρα. Ωστόσο προβληματισμός υφίσταται και για τον χρόνο επίλυσης των ποινικών υποθέσεων που συχνά σχετίζονται με αστικές διαφορές. Το πρόβλημα αυτό βρίσκεται ψηλά και στην ατζέντα των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και των φορέων εκπροσώπησής τους.

Στην Ελλάδα, ο χρόνος οριστικής επίλυσης μιας δικαστικής διαφοράς για τις επιχειρήσεις ξεπερνάει τα 4,5 χρόνια (στοιχεία 2020), σύμφωνα με ειδική μελέτη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2022. «Το γεγονός ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο χρόνο στην Ε.Ε. 27 (υπερδιπλάσιο της Πορτογαλίας και της Σλοβακίας, που έχουν επιταχύνει σημαντικά την ψηφιοποίηση των συστημάτων και προσεγγίζουν πλέον τον ευρωπαϊκό μ.ό.) δυσχεραίνει τις ελληνικές επιχειρήσεις στην καθημερινότητά τους, αλλά και την επενδυτική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή