Το «σωστό» και το «λάθος» μήνυμα στους επενδυτές

Το «σωστό» και το «λάθος» μήνυμα στους επενδυτές

Προ ενεργειακής κρίσης, όταν οι χονδρικές τιμές του ρεύματος ήταν χαμηλές, οι παραγωγοί ΑΠΕ απολάμβαναν τις (πολύ) υψηλότερες εγγυημένες τιμές των 20ετών συμβάσεων τις οποίες είχαν συνάψει με το κράτος

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προ ενεργειακής κρίσης, όταν οι χονδρικές τιμές του ρεύματος ήταν χαμηλές, οι παραγωγοί ΑΠΕ απολάμβαναν τις (πολύ) υψηλότερες εγγυημένες τιμές των 20ετών συμβάσεων τις οποίες είχαν συνάψει με το κράτος. Οταν μάλιστα ο Χατζηδάκης ως υπουργός Ενέργειας επιχείρησε να μειώσει τις εγγυημένες τιμές, υποστήριζαν πως δεν μπορεί το κράτος να αλλάξει τις συμβάσεις, γιατί εκτός των άλλων θα ήταν ένα κακό μήνυμα και για τους επενδυτές γενικότερα. Ο Χατζηδάκης πήρε μετάθεση στο Εργασίας, ήρθε η ενεργειακή κρίση και η χονδρική τιμή έγινε υψηλότερη από τις εγγυημένες που είχαν εξασφαλίσει. Αρχισαν λοιπόν να πιέζουν, οι παραγωγοί ΑΠΕ πια, για αλλαγή των συμβάσεων. Ο Σκρέκας, που είναι μάλλον πιο ευαίσθητος από τον Χατζηδάκη στις ανησυχίες των επενδυτών, τους έδωσε, με νομοθετική ρύθμιση, τη δυνατότητα να «παγώσουν» για δύο χρόνια τις συμβάσεις με τις εγγυημένες τιμές και να πωλούν στις υψηλότερες τιμές αγοράς. Μετά τη διετία θα επανέλθουν στο καθεστώς των εγγυημένων τιμών. Δύο συμπεράσματα: Πρώτον, οι παραγωγοί ΑΠΕ προφανώς εκτιμούν ότι οι τιμές αγοράς θα είναι για την επόμενη διετία πάνω από εκείνες που «κλείδωσαν» με τις μακροχρόνιες συμβάσεις, κάτι που είναι μάλλον κακό για τους καταναλωτές. Δεύτερον, αλλαγή των συμβάσεων μπορεί να γίνει, αρκεί να στέλνει το «σωστό» μήνυμα στους επενδυτές.

Ανθεκτική η ελληνική αγορά

Προστατευμένη από τις «αναταράξεις» που έχουν αρχίσει να προκαλούνται στην παγκόσμια αγορά επαγγελματικών ακινήτων, και δη εκείνη των γραφείων, εμφανίζεται η ελληνική αγορά. «Σύμμαχός» της είναι η σχεδόν πλήρης απουσία νέων κατασκευών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010, γεγονός που «γέννησε» σημαντικές ελλείψεις γραφείων σύγχρονων προδιαγραφών, ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα της επιλογής πολλών επιχειρήσεων να μειώσουν τον χώρο που χρειάζονται για τη στέγαση των εργαζομένων τους, λόγω της εφαρμογής υβριδικών μοντέλων απασχόλησης. Αυτό που παρατηρείται λοιπόν είναι η μετακίνηση όλο και περισσότερων επιχειρήσεων στα νέα κτίρια που κατασκευάζονται, διατηρώντας μια σταθερά υψηλή ροή χρηστών προς τα νέα ακίνητα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή