Η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της MIG

Η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της MIG

Ο Μ. Ηλιόπουλος αναμένεται να προσφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επικράτηση της Τράπεζας Πειραιώς κλείνει το πρώτο μέτωπο της αντιπαράθεσής της με τον εφοπλιστή Μάριο Ηλιόπουλο, που ως δεδηλωμένο στόχο του έχει τη ματαίωση της διάσωσης της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Κρήτης (ANEK) από την Attica Group.

Υπενθυμίζεται πως η Seajets, συμφερόντων του Μ. Ηλιόπουλου, είναι βασικός ανταγωνιστής της Attica Group. Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο ότι το αποτέλεσμα της δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους της MIG, βασικής μετόχου της Attica Group, για την εξαγορά των τίτλων τους διαμόρφωσε το ποσοστό της στη MIG στο 87,7%.

Στο ποσοστό αυτό συμπεριλαμβάνεται πλέον και το σύνολο των μετοχών που είχαν αποκτήσει συμφέροντα που συνδέονται με τον Μ. Ηλιόπουλο, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι τίτλοι αυτoί προσφέρθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης.

H τράπεζα ελέγχει το 87,7% και προχωράει στην ανταλλαγή χρεών 450 εκατ. με μετοχές της Attica.

Η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή προκειμένου να ελέγξει την καταστατική πλειοψηφία της MIG και να εμποδίσει τον προαναφερθέντα επιχειρηματία, ο οποίος κατάφερε να αποκτήσει θέση μεγαλύτερη του 10% στη MIG με στόχο να αποτρέψει σε πρώτη φάση την «απεξάρτηση» της Attica Group από τη MIG και σε δεύτερη την απορρόφηση της κλυδωνιζόμενης οικονομικά ΑΝΕΚ από την Attica.

Προς τον σκοπό αυτό το μπλοκ του επιχειρηματία έκανε επανειλημμένες προσπάθειες στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της MIG, αλλά και δικαστικά, καταθέτοντας αιτήσεις για προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα, ώστε να μην προχωρήσει η συμφωνία ανταλλαγής μετοχών της ακτοπλοϊκής Attica Group που κατέχει η MIG με χρέη της που κατέχει η STRIX.

Με βασικό μέτοχο την Πειραιώς, η διοίκηση της MIG συμφώνησε προ μηνών με την πιστώτριά της STRIX να ανταλλάξει τις μετοχές που κατέχει στην Attica Group (79,38%) με χρέη 450 εκατομμυρίων. Η STRIX θα καταστεί έτσι μέτοχος άνω του 90% στην Attica (κατέχει ήδη 12%). Η STRIX αποτελεί συγγενή εταιρεία της Τράπεζας Πειραιώς, η διαχείριση της οποίας γίνεται από τρίτο, ανεξάρτητο, επαγγελματία διαχειριστή συμμετοχών, την Blantyre Capital. Το οικονομικό όφελος από το ενεργητικό και τα έσοδα της STRIX καρπώνεται η Πειραιώς. Καθώς πλέον το μπλοκ του Μ. Ηλιόπουλου δεν διαθέτει ποσοστό τουλάχιστον 5% στη MIG, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να προχωρήσει η συμφωνία ανταλλαγής χρέους με μετοχές.

Ωστόσο, πηγές της αγοράς αναφέρουν στην «Κ» ότι η πλευρά Ηλιόπουλου πρόκειται να καταθέσει εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων πολυσέλιδη έκθεση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία εξετάζει αυτή την περίοδο τη συμφωνία διάσωσης της ΑΝΕΚ μέσω απορρόφησης από την Attica, στην οποία θα ενίσταται εντόνως επικαλούμενος λόγους ανταγωνισμού. Με δεδομένο πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει αποστείλει ήδη σχετικά ερωτηματολόγια σε όλες τις ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες, αλλά και τους χρήστες των υπηρεσιών τους, περνώντας την εξέταση της συμφωνίας σε δεύτερη φάση –η οποία αναμένεται να κρατήσει κάποιους μήνες ακόμη–, καθίσταται σαφές πως το ντιλ δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί πριν από τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν.

Τούτων λεχθέντων, στην αγορά επισημαίνεται πως με βάση τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Attica Group για τη χρήση του 2022 διαπιστώνεται σημαντική βελτίωση των μεγεθών της, τόσο του κύκλου εργασιών όσο και της λειτουργικής αλλά και καθαρής κερδοφορίας, ενώ η χρηματιστηριακή της αποτίμηση αλλά και τα θεμελιώδη μεγέθη της παραπέμπουν σε αξία επιχείρησης (σε όρους EV) άνω του ενός δισεκατομμυρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή