Βρετανικό μπλόκο στην εξαγορά της Activision από τη Microsoft

Βρετανικό μπλόκο στην εξαγορά της Activision από τη Microsoft

Στον «αέρα» το deal, ύψους 70 δισ. δολ., μετά τις ενστάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τεράστια συμφωνία των σχεδόν 70 δισ. δολαρίων (68,9 δισ. δολαρίων συγκεκριμένα), η οποία είχε προαναγγελθεί θριαμβευτικά και αφορούσε την απόκτηση της αμερικανικής εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών Activision Blizzard από την επίσης αμερικανική Μicrosoft, συναντά εμπόδια εξαιτίας των ενστάσεων που διατυπώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) – η συμφωνία οφείλει να εγκριθεί από το Η.Β., την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Τα σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο του BBC. Η προτεινόμενη εξαγορά θα οδηγήσει τη Microsoft να αποκτήσει τίτλους μεγάλης δημοφιλίας στο πεδίο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, όπως είναι το Call of Duty και το Candy Crush.

Ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι ανησυχεί πως η συμφωνία θα προσφέρει μειωμένες καινοτομίες, αλλά και λιγότερες επιλογές για τους παίκτες στην ταχέως αναπτυσσόμενη επιχείρηση τυχερών παιχνιδιών με την τεχνολογία λογισμικού νέφους. Οπως ήταν αναμενόμενο, οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις Microsoft και Activision επέκριναν την απόφαση και είπαν ότι θα ασκήσουν έφεση.

«Η έκθεση της Αρχής Ανταγωνισμού και Αγορών έρχεται σε αντίθεση με τις φιλοδοξίες του Ηνωμένου Βασιλείου να γίνει μια ελκυστική χώρα για την οικοδόμηση τεχνολογικών επιχειρήσεων», δήλωσε εκπρόσωπος της Activision. «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ξεκάθαρα κλειστό για τις επιχειρήσεις. Θα κινηθούμε επιθετικά με τη Microsoft για να το αντιστρέψουμε κατά την έφεση», πρόσθεσε. Ανάλογα ήταν και τα σχόλια της Microsoft, η οποία τόνισε ότι τα συμπεράσματα της έκθεσης αδικούν τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές. «Οι παγκόσμιες καινοτόμοι εταιρείες, μικρές και μεγάλες, θα διαπιστώσουν πλέον πως, αντιθέτως με τις διακηρύξεις του, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι ανοιχτό σε αυτές», ανέφερε ο Μπραντ Σμιθ, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Microsoft.

Οι δύο επιχειρήσεις επέκριναν την απόφαση και ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση.

Ο τελευταίος, πάντως, σημείωσε ότι η εταιρεία του εξακολουθεί να είναι δεσμευμένη για την εξαγορά. «Η απόφαση της CMA απορρίπτει μια ρεαλιστική πορεία για την αντιμετώπιση των ανησυχιών του ανταγωνισμού και αποθαρρύνει την τεχνολογική καινοτομία και τις επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε. Η Microsoft έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια για να κάνει τα παιχνίδια της Activision Blizzard διαθέσιμα σε 150 εκατομμύρια περισσότερες συσκευές, όπως τόνισε. Αξίζει να αναφερθεί ότι ένα από τα διάσημα παιχνίδια τής εν λόγω εταιρείας είναι το λεγόμενο Call of Duty, το οποίο έχει πουλήσει σε όλο τον κόσμο πάνω από 400 εκατομμύρια αντίτυπα τα τελευταία 20 χρόνια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, πρέπει να εγκριθεί από τους ρυθμιστικούς φορείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών είναι η πρώτη από τις τρεις ρυθμιστικές αρχές που αποφαίνονται για το θέμα. Και αυτό σημαίνει ότι η δική της εκτίμηση δυνητικά μπορεί να ανατρέψει συνολικά την εξαγορά. Πάντως, υπογράμμισε ότι η συμφωνία δεν αναμένεται να στρεβλώσει τον ανταγωνισμό στην αγορά βιντεοκονσόλας.

Τέλος, ο Μάρτιν Κόλμαν, ο οποίος προήδρευσε ανεξάρτητης επιτροπής που διερεύνησε την πρόταση για τη ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας, είπε στο BBC ότι ήταν ζωτικής σημασίας να προστατευθεί ο ανταγωνισμός στην «αναδυόμενη και συναρπαστική αγορά» των βιντεοπαιχνιδιών με τεχνολογία λογισμικού νέφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή