Πληρωμές φόρων με κάρτες εξωτερικού από τα τέλη του 2023

Πληρωμές φόρων με κάρτες εξωτερικού από τα τέλη του 2023

Με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες του εξωτερικού θα μπορούν να πληρώνουν τις όποιες φορολογικές τους υποχρεώσεις οι αλλοδαποί στα τέλη του 2023

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες του εξωτερικού θα μπορούν να πληρώνουν τις όποιες φορολογικές τους υποχρεώσεις οι αλλοδαποί στα τέλη του 2023.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη ξεκινήσει τον διαγωνισμό και σύντομα θα αποφασισθεί ο ανάδοχος του έργου και μέχρι τα τέλη του 2023 θα μπορούν όσοι κατέχουν ξένες κάρτες να διενεργήσουν πληρωμές προς το Δημόσιο. Για παράδειγμα, οι Ελληνες κάτοικοι του εξωτερικού που είναι υπόχρεοι σε φόρο κληρονομιάς και δεν κατέχουν ελληνική κάρτα, θα μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να πληρώσουν είτε μέσω του Taxisnet τον φόρο που τους αναλογεί είτε με φυσική παρουσία στην εφορία μέσω POS. Επίσης, για μια θαλαμηγό που «δένει» σε ελληνικό λιμάνι θα μπορεί ο ιδιοκτήτης της ή μισθωτής να πληρώσει τα τέλη λιμενισμού με την κάρτα που διαθέτει. Μέχρι σήμερα γινόταν δέσμευση του ποσού στην κάρτα και έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα καταβάλλονταν τα τέλη στο Δημόσιο. Πλέον αυτό θα γίνεται άμεσα μέσω POS.

Το μέτρο θα διευκολύνει τις φοροσυναλλαγές χιλιάδων πολιτών, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι κάθε χρόνο οι αλλοδαποί που καταβάλλουν φόρους στην Ελλάδα πραγματοποιούν συνολικά περισσότερες από 150.000 συναλλαγές με την εφορία.

Σε εξέλιξη διαγωνισμός από την ΑΑΔΕ – Το μέτρο θα διευκολύνει τις συναλλαγές αλλοδαπών, αλλά και Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να εξυπηρετούν τις κάρτες που φέρουν τα σήματα των διεθνών οργανισμών κάρτας VISA και Mastercard. Προαιρετικά θα εξυπηρετούν τις κάρτες που φέρουν τα σήματα των διεθνών οργανισμών Dinners, American Express και China Union Pay, για τις οποίες θα ισχύει το ύψος προμήθειας των υποχρεωτικών καρτών.

Ο ανάδοχος μπορεί να διοδεύσει τις συναλλαγές, με ή χωρίς φυσική παρουσία της κάρτας πληρωμών εξωτερικού, μέσω του παραπάνω δικτύου EFT/POS και του συστήματος DIAS e-POS αντίστοιχα.

Εναλλακτικά, στην περίπτωση που ο ανάδοχος δεν επιθυμεί να διοδεύσει τις συναλλαγές μέσω του υπάρχοντος δικτύου EFT/POS της ΑΑΔΕ και τις συναλλαγές χωρίς φυσική παρουσία της κάρτας (e-POS) μέσω της τρέχουσας διόδευσης για τις εγχώριες κάρτες, θα αναλάβει να εγκαταστήσει, συνδέσει και παραμετροποιήσει ισάριθμα EFT/POS και στα σημεία που είναι εγκατεστημένα τα υφιστάμενα τερματικά, παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα για εκτέλεση συναλλαγών χωρίς φυσική παρουσία της κάρτας (e-POS) στο myAADE και το e-παράβολο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή