«Καμπανάκι» για τις αμερικανικές τράπεζες

«Καμπανάκι» για τις αμερικανικές τράπεζες

Οι μαζικές πωλήσεις μετοχών απειλούν να ρίξουν τον κλάδο κάτω από κρίσιμα επίπεδα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κραδασμοί που γνωρίζει ο τραπεζικός κλάδος τις τελευταίες εβδομάδες παρά την προσωρινή άνοδο της περασμένης Παρασκευής οδηγεί τις τραπεζικές μετοχές κοντά σε ένα κρίσιμο ορόσημο και συγκεκριμένα στο κραχ του 2008. Αυτό επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς και προειδοποιούν πως οι μαζικές πωλήσεις των μετοχών αμερικανικών τραπεζικών απειλούν να ρίξουν τον κλάδο κάτω από κρίσιμα επίπεδα. Στην περίπτωση αυτή, προειδοποιούν ότι θα υπάρξουν μεγάλες επιπτώσεις για τα χρηματιστήρια γενικότερα.

Με την κατάρρευση της First Republic Bank να επιδεινώνει τους φόβους για τη φερεγγυότητα των περιφερειακών τραπεζών, ο χρηματοοικονομικός κλάδος υποχωρεί, αφήνοντας τον σχετικό δείκτη της Wall Street στα πρόθυρα του να πέσει κάτω από τα υψηλά του 2007. Οπως σημειώνει το Bloomberg, μετά το κραχ του 2008, χρειάστηκε πάνω από μία δεκαετία για να ανακτήσει ο δείκτης το έδαφος που έχασε.

Οπως επισημαίνει ο διαχειριστής hedge fund Τζιμ Ρόπελ, ιδρυτής της Roppel Capital Management, ο δείκτης του χρηματοπιστωτικού κλάδου βρίσκεται πάνω από το υψηλό του 2007 από τον Ιανουάριο του 2021. Εάν όμως υποχωρούσε κάτω από τα επίπεδα αυτά τώρα, θα ήταν ένα δυσοίωνο μήνυμα για την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά.

Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στις τράπεζες, αφού θα αναγκάζονταν να διατηρήσουν υψηλότερα αποθεματικά κεφάλαια και να περιορίσουν τον δανεισμό. Στην περίπτωση αυτή, όμως, θα επιβάρυναν περαιτέρω την αμερικανική οικονομία, που ήδη φλερτάρει επικινδύνως με την ύφεση. Αιτία, βέβαια, είναι σε μεγάλο βαθμό οι απότομες αυξήσεις των επιτοκίων στις οποίες προχώρησε η Federal Reserve τους τελευταίους 14 μήνες, προκειμένου να ανακόψει τον πλέον επιθετικό πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών. Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο του Τζιμ Ρόπελ, ότι δεν υπάρχει επιθετική άνοδος της αγοράς όταν βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές των τραπεζών. Ο ίδιος προσέθεσε χαρακτηριστικά ότι «είναι σαν να έχεις έναν αθλητή των Ολυμπιακών Αγώνων που έχει τσιμεντένια τούβλα γύρω από τα πόδια του».

Σημειωτέον ότι την περασμένη εβδομάδα στελέχη αμερικανικών τραπεζών κάλεσαν την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διεξαγάγει έρευνες για το κατά πόσον έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην πτώση των τραπεζικών μετοχών οι καταχρηστικές πρακτικές του λεγόμενου σορταρίσματος, αλλά και πρακτικές χειραγώγησης της αγοράς. Ζήτησαν τη διεξαγωγή σχετικών ερευνών, αλλά και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπισή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή