Η Microsoft υπέγραψε συμφωνία για την αγορά ενέργειας από πυρηνική σύντηξη

Η Microsoft υπέγραψε συμφωνία για την αγορά ενέργειας από πυρηνική σύντηξη

Η startup Helion Energy, με την οποία έγινε το deal, σχεδιάζει να ξεκινήσει να λειτουργεί την πρώτη της μονάδα σύντηξης έως το 2028

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι προ πολλού γνωστό ότι ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς επενδύει μεγάλα κεφάλαια στην πυρηνική σύντηξη και για την ακρίβεια στις έρευνες για την επίτευξη παραγωγής ενέργειας από την πυρηνική σύντηξη. Τώρα όμως η Microsoft συμφώνησε με τη νεοφυή εταιρεία πυρηνικής σύντηξης Helion Energy να αγοράσει από αυτήν ενέργεια. Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία του τεχνολογικού γίγαντα με εταιρεία που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα.

Η Helion σχεδιάζει να ξεκινήσει να λειτουργεί την πρώτη της μονάδα σύντηξης έως το 2028, με στόχο την παραγωγή τουλάχιστον 50 μεγαβάτ ενέργειας. Η Microsoft θα αγοράσει μέρος αυτής της ισχύος, αν και θα αποτελεί λιγότερο από το 1% του συνολικού χαρτοφυλακίου συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειάς της, για ενέργεια χωρίς άνθρακα, η οποία σήμερα ανέρχεται στα 13,5 γιγαβάτ.

Η συμφωνία έχει σκοπό να βοηθήσει τη Microsoft να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να λειτουργεί με αρνητικό πρόσημο άνθρακα έως το 2030. Η Helion, από την πλευρά της, κατασκευάζει το έβδομο πρωτότυπο λειτουργίας της και αναμένει να επιδείξει την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2024, σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας. Οπως, όμως, είναι γνωστό, έως τώρα καμία εταιρεία δεν έχει επιτύχει εμπορικά βιώσιμη ενέργεια από την πυρηνική σύντηξη, έστω κι αν τα σχετικά πειράματα τείνουν να πλησιάσουν τον στόχο. Είναι ενδεικτικό ότι το κρατικό εργαστήριο των ΗΠΑ που έκανε τη μεγαλύτερη ανακάλυψη της σύντηξης στα τέλη του περασμένου έτους δεν κατάφερε να επαναλάβει τα αποτελέσματά του σε πέντε διαδοχικά πειράματα.

Παρά τις εν λόγω δυσκολίες, ο Μπραντ Σμιθ, αντιπρόεδρος και προεδρεύων στη Microsoft, δήλωσε ότι η εταιρεία είναι «αισιόδοξη ότι η σύντηξη μπορεί να είναι μια σημαντική τεχνολογία που θα βοηθήσει τον κόσμο να μεταβεί στην καθαρή ενέργεια».

Η πυρηνική σύντηξη δεν είναι η μόνη τεχνολογία που δεν έχει ακόμη αποδείξει τη χρησιμότητά της και τις δυνατότητες εφαρμογής της, αλλά έχει και πάλι προσελκύσει την εμπιστοσύνη και τα κεφάλαια της Microsoft. Η εταιρεία που ίδρυσε ο Μπιλ Γκέιτς έχει επίσης επενδύσει χρήματα στην αγορά υπηρεσιών αφαίρεσης και εγκλωβισμού του διοξειδίου του άνθρακα. Τόσο αυτό όσο και η σύντηξη απαιτούν μεγάλες αρχικές επενδύσεις για να ξεκινήσει η ανάπτυξη των δύο κλάδων και να μειωθεί το κόστος. Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Microsoft και η Stripe, πρωτοστατούν, ειδικά στην αγορά υπηρεσιών αφαίρεσης άνθρακα.

Παρά τις προσπάθειες της εταιρείας να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα, η έκθεση αναφέρει λεπτομερώς ότι στη διάρκεια του περασμένου έτους οι εκπομπές του τύπου Scope 3, όπως αποκαλούνται αυτές που σχετίζονται με τους προμηθευτές και τους πελάτες της Microsoft, αυξήθηκαν κατά 0,5%. Πελάτες που χρησιμοποιούν κονσόλες Xbox, χάλυβα και σκυρόδεμα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή κέντρων δεδομένων και μικροεπεξεργαστών πυριτίου, είναι από τους μεγαλύτερους παράγοντες που συμβάλλουν καθοριστικά σε αυτές τις εκπομπές. Συνολικά, πάντως, και παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητα της Microsoft αυξήθηκε κατά 18% σε ετήσια βάση το 2022, οι εκπομπές καυσαερίων του τεχνολογικού κολοσσού, όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά μειώθηκαν κατά 0,5%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή