Σημάδια περιορισμού των τουριστικών δαπανών

Σημάδια περιορισμού των τουριστικών δαπανών

Επιβράδυνση της ανάπτυξης των εσόδων της «βλέπει» η Airbnb

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες η μετοχή της Airbnb σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση, λίγο μετά την επιφύλαξη που εξέφρασε σε ανακοίνωσή της για τα… έσοδά της, υπονοώντας πως η αύξηση των τιμών και οι θολές οικονομικές προοπτικές έχουν αρχίσει να επηρεάζουν την όρεξη των καταναλωτών για ταξίδια. Η μετοχή της την Τετάρτη σημείωσε βουτιά 14% με το άνοιγμα του χρηματιστηρίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βουτιά της μετοχής από τότε που η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο, τον Δεκέμβριο του 2020. Η Airbnb με έδρα το Σαν Φρανσίσκο αναμένει έσοδα μεταξύ 2,35 δισ. δολ. και 2,45 δισ. δολ. το τρίμηνο μέχρι τον Ιούνιο, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση μεταξύ 12% έως 16% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Πρόκειται για τον βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης των εσόδων που έχει σημειώσει η εταιρεία. Οι αναλυτές, από την πλευρά τους, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, προβλέπουν πως αυτά θα ανέλθουν στα 2,4 δισ. δολ., ενώ η Airbnb εκτιμά πως τα λειτουργικά κέρδη EBITDA θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Τα τελευταία χρόνια η Airbnb έχει επωφεληθεί από τις αλλαγές στον τρόπο εργασίας και τον τρόπο ζωής εξαιτίας της πανδημίας. Ωστόσο, η όρεξη για ταξίδια έχει αρχίσει να μειώνεται, ενώ ορισμένοι καταναλωτές περιορίζουν τους προϋπολογισμούς τους για τέτοιες δραστηριότητες, εν μέσω ενός εξαιρετικά επίμονου πληθωρισμού και μιας ασταθούς οικονομίας.

Η εταιρεία εκτιμά πως ο αριθμός των διανυκτερεύσεων, αλλά και των δραστηριοτήτων που παρέχονται μέσα από την πλατφόρμα της δεν θα είναι ευνοϊκός εάν συγκριθεί με έναν χρόνο νωρίτερα, τότε δηλαδή που υπήρχε αύξηση της ζήτησης, απόρροια της μετάδοσης της μετάλλαξης «Ομικρον». Συνεπώς, η εταιρεία εκτιμά πως ο αριθμός των διανυκτερεύσεων και των εμπειριών που προσφέρονται μέσα από την πλατφόρμα της σε ετήσια βάση θα ενισχυθεί μεν το δεύτερο τρίμηνο, αλλά με ρυθμό βραδύτερο σε σύγκριση με τον ρυθμό αύξησης των εσόδων την ίδια χρονική περίοδο..

Βέβαια το πρώτο τρίμηνο τα έσοδά της σημείωσαν άνοδο 20% στο 1,82 δισ. δολ., κινήθηκαν δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα την περίοδο αυτή. Αυτό ευθυγραμμίστηκε και με τις εκτιμήσεις των αναλυτών για έσοδα στο 1,79 δισ. δολ. Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 262 εκατ. δολ., κινήθηκαν δηλαδή καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις της Wall Street.

Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 18 σεντς ανά μετοχή, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν 17. Σημειώνεται πως οι εταιρείες, από τις αεροπορικές μέχρι και τα ξενοδοχεία, έχουν αυξήσει τις τιμές, καθώς οι καταναλωτές μέχρι τώρα έδειχναν μια πρόθεση να ξοδέψουν χρήματα. Τους τρεις πρώτους μήνες του 2023 τα έξοδα που προορίζονται για προσωπική κατανάλωση σημείωσαν άνοδο 3,7%, τη μεγαλύτερη δηλαδή των τελευταίων δύο ετών. Ωστόσο, ο κόσμος έχει αρχίσει να θέτει σε αυτό ένα όριο. Οι καταρρεύσεις των τραπεζών, η αύξηση των επιτοκίων και οι αυξημένες δόσεις για την αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων, κυρίως σε κλάδους όπου τα εισοδήματα είναι υψηλά, όπως η τεχνολογία, θα μπορούσε να οδηγήσει τους τουρίστες στον περιορισμό των δαπανών.

Τα ανθεκτικά οικονομικά αποτελέσματα της Airbnb ευθυγραμμίζονται και με τα αποτελέσματα εταιρειών του κλάδου. Η Booking και η Expedia σημείωσαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 διψήφιο ποσοστό αύξησης στις κρατήσεις τους. Την ίδια στιγμή, αναλυτές της Atlantic Equities σημείωσαν πως η επιβράδυνση της ανάπτυξης της Airbnb αναμένεται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό με την πλατφόρμα Booking.

Σε τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές, ο διευθύνων σύμβουλος της Airbnb, Μπράιαν Τσέσκι, τόνισε πως oι προσιτές τιμές αποτελούν βασική προτεραιότητα για την εταιρεία, παραμένοντας αισιόδοξος πως ο σημαντικός αριθμός διαμερισμάτων στην πλατφόρμα θα βοηθήσει ώστε να αμβλυνθούν οι πιέσεις στις τιμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή