Μετά τις κάλπες τα νέα λεωφορεία

Μετά τις κάλπες τα νέα λεωφορεία

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί όπως φαίνεται να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό για την προμήθεια 650 νέων λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προκειμένου να αντικατασταθεί ο γηρασμένος στόλος. Ο διαγωνισμός, που έχει σπάσει σε τέσσερα τμήματα, αν και προκηρύχθηκε τον Οκτώβριο του 2021, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά κάποια τμήματά του σημειώνουν πρόοδο. Στο Ελεγκτικό Συνέδριο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταφορών, βρίσκεται η σύμβαση για την προμήθεια 250 ηλεκτρικών λεωφορείων καθώς και η σύμβαση για την προμήθεια 100 αρθρωτών αστικών λεωφορείων. Ανάδοχος εκεί είναι η Iveco. Tα λεωφορεία εκτιμάται από το υπουργείο πως θα έρθουν προς το τέλος του χρόνου με αρχές του επόμενου, εάν και εφόσον οι συμβάσεις περάσουν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τη Βουλή. Την Παρασκευή αναμένεται να ανοίξει η οικονομική προσφορά που αφορά την προμήθεια των δύο πόλεων με 200 αστικά λεωφορεία, ενώ μένει η αξιολόγηση της τεχνικής και οικονομικής προσφοράς της κινεζικής Byd.

Παράνομα εργαστήρια ποτών στον Ασπρόπυργο  

Η περιοχή του Ασπροπύργου δεν φιλοξενεί μόνο παράνομα χυτήρια χαλκού, αλλά και παράνομα εργαστήρια παρασκευής και εμφιάλωσης αλκοολούχων ποτών. Τέτοιου είδους εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο, αλλά και στην Καλλιθέα, μαζί με αποθήκες παράνομων – νοθευμένων αλκοολούχων ποτών εντόπισε πρόσφατα το ΣΔΟΕ. Κατέσχεσε 1.360 φιάλες αλκοολούχων ποτών και 2.000 πώματα με πλαστά σήματα. Η ζημία των δικαιούχων σημάτων, δηλαδή παραγωγών αλκοολούχων ποτών, υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.

Επιδότηση μισθού για 3.000 θέσεις εργασίας  

Εως αύριο, Παρασκευή 12 Μαΐου, έχουν προθεσμία οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές υψηλής ανεργίας της Αττικής (Δυτική Αττική και Πειραιάς) για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα για τη δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας. Οι θέσεις αφορούν ανέργους ηλικίας 30 ετών και άνω, με έμφαση στις γυναίκες. Τα ποσά της επιχορήγησης μισθού και εισφορών για 12 μήνες διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία, από 467 ευρώ τον μήνα για ανέργους ηλικίας 30-49 ετών έως και 700 ευρώ τον μήνα για άνεργες γυναίκες 30 ετών και άνω.  

Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο 

Συνολική χρηματοδότηση ύψους 86 εκατ., εκ των οποίων 37 εκατ. από την Alpha Bank και 49 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, διασφάλισε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 159 MW στην Πτολεμαΐδα. Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες την υπογραφή της σχετικής δανειακής σύμβασης, η οποία καλύπτει συνολικά το 80% της επένδυσης. Τα υπό χρηματοδότηση πέντε φωτοβολταϊκά πάρκα αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου επενδυτικού σχεδίου στο πρώην λιγνιτωρυχείο της Πτολεμαΐδας συνολικής ισχύος 960 MW, το οποίο με την ολοκλήρωσή του θα αποτελέσει το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα κι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Τι προσδοκούν για την Τουρκία

Την αισιοδοξία που υπάρχει στις αγορές για νίκη της αντιπολίτευσης στις τουρκικές προεδρικές εκλογές που διεξάγονται στις 14 Μαΐου, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για επιστροφή της Τουρκίας σε ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές, επισημαίνει η Capital Economics. Στην περίπτωση που όντως χάσει ο Ερντογάν, όπως σημειώνει, και εφαρμοστούν ορθόδοξες πολιτικές, προβλέπεται πτώση του πληθωρισμού, βιώσιμη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα, μείωση του κινδύνου για την οικονομία της Τουρκίας και ανατίμηση της τουρκικής λίρας στο μέλλον. Πάντως, η πρόκληση για τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, τον Κεμάλ Κιλιντσάρογλου είναι σίγουρα τεράστια. Για να μειωθεί σημαντικά ο πληθωρισμός –που αποτελεί το κλειδί για την οικονομία της χώρας– θα χρειαστούν πολλά χρόνια πολύ «σφιχτής» δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, που συνεπάγεται αδύναμη ανάπτυξη, ενώ η τουρκική λίρα θα χρειαστεί να διολισθήσει περαιτέρω φέτος, ώστε να αντισταθμιστούν οι μακροοικονομικές ανισορροπίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή