Δεν αιφνιδίασε τις αγορές η Τράπεζα της Αγγλίας

Δεν αιφνιδίασε τις αγορές η Τράπεζα της Αγγλίας

Η νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% ήταν αναμενόμενη, ενώ οι μελλοντικές εκτιμήσεις της παρέμειναν αμετάβλητες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταγράφοντας πιο ισχυρή, από το αναμενόμενο, ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας, τα μέλη της νομισματικής επιτροπής της Τράπεζας της Αγγλίας ψήφισαν με πλειοψηφία 7-2 υπέρ της αύξησης του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,5%. Η συγκεκριμένη κίνηση ευθυγραμμίζεται με τις εκτιμήσεις μας καθώς και με αυτές των οικονομολόγων, αλλά και των αγορών. Τα δύο, από τα εννέα, μέλη που ψήφισαν τον Φεβρουάριο να μην υπάρξει αλλαγή στο επιτόκιο, το έπραξαν και χθες.

Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής διατήρησαν τις προβλέψεις τους για την πορεία της νομισματικής πολιτικής σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες από τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας πως «η νομισματική επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις ενδείξεις για τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι σφιχτές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας, η πορεία ανάπτυξης των μισθών καθώς και ο πληθωρισμός στον κλάδο των υπηρεσιών. Εάν υπάρξουν ενδείξεις για επιπλέον πληθωριστικές πιέσεις, τότε θα απαιτηθεί μεγαλύτερη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής». Εάν και αυτές oι προβλέψεις δεν δεσμεύουν από πριν την Τράπεζα της Αγγλίας πως θα προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, εντούτοις δίνουν το σήμα ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να δίνει έμφαση στον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό, προκειμένου να διαμορφώσει τις αποφάσεις της, παρά στις προβλέψεις για σημαντικό αντιπληθωρισμό.

Πριν από τη συνεδρίαση, εκτιμούσαμε ότι είναι 30% πιθανόν να υπάρξει επιπλέον αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης του επιτοκίου στη συνεδρίαση που θα διεξαχθεί στις 22 Ιουνίου. Εάν ο πληθωρισμός καθώς και άλλα οικονομικά δεδομένα σημειώσουν πτώση, σύμφωνα και με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας, οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής θα στραφούν προς τη διατήρηση των επιτοκίων στα επίπεδα που είναι τώρα. Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Μαΐου συνοψίζουν την πρόσφατη αναθεώρηση των προβλέψεών της ως εξής:

«Η οικονομική δραστηριότητα ήταν λιγότερο αδύναμη απ’ ό,τι αναμενόταν τον Φεβρουάριο και η νομισματική επιτροπή τώρα κρίνει πως η ζήτηση θα είναι ισχυρότερη από αυτό που προβλεπόταν στην έκθεσή της τον Φεβρουάριο. Οι βελτιωμένες προοπτικές για τη βρετανική οικονομία αποτυπώνουν την ισχυρή ανάπτυξη που καταγράφεται παγκοσμίως, τις χαμηλές τιμές ενέργειας και τη δημοσιονομική ενίσχυση που θα υπάρξει βάσει του εαρινού προϋπολογισμού». Τώρα η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει πως το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,25% το 2023, 0,75% το 2024 και 0,75% το 2025. Ο δε πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 5% το 2023, 2,25% το 2024 και στο 1% το 2025.

* Ο κ. Κάλουμ Πίκερινγκ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή