Μοναδική καλή εξέλιξη θα είναι η αύξηση του ορίου χρέους, λέει η Γέλεν

Μοναδική καλή εξέλιξη θα είναι η αύξηση του ορίου χρέους, λέει η Γέλεν

Επανέλαβε την άποψη ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία θα ήταν «μια οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή»

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μοναδική εξέλιξη που μπορεί να θεωρηθεί θετική από τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και τους Ρεπουμπλικανούς και την τρέχουσα αντιπαράθεση για το ύψος του χρέους των ΗΠΑ θα είναι να αποφασίσει το Κογκρέσο να αυξήσει το όριο του δανεισμού της Ουάσιγκτον. Στη δήλωση αυτή προέβη η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, που έχει τονίσει επανειλημμένως ότι μια στάση πληρωμών από πλευράς της υπερδύναμης θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες όχι μόνον για την αμερικανική αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg, η Αμερικανίδα υπουργός τόνισε πως «οι παγκόσμιες αγορές και τα αμερικανικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις πρέπει πρωτίστως να δουν ότι έχουμε ένα Κογκρέσο που δεσμεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς του αμερικανικού κράτους». Μιλώντας στο περιθώριο συγκέντρωσης των υπουργών Οικονομικών από το G7 στη Νιγκάτα της Ιαπωνίας, η κ. Γέλεν προειδοποίησε επίσης πως «αν το αμερικανικό Κογκρέσο αποτύχει σε αυτό, πραγματικά θα πλήξει την πιστοληπτική μας ικανότητα».

Η Γέλεν έχει ως επί το πλείστον αρνηθεί να διευκρινίσει τι θα κάνει το υπουργείο Οικονομικών εάν το Κογκρέσο δεν καταλήξει σε συμφωνία για να αυξήσει ή να αναστείλει το όριο του χρέους προτού βρεθεί σε θέση να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι ανέβαλαν μια συνάντηση για το ανώτατο όριο του χρέους που είχε οριστεί για την Παρασκευή.

Ο Μπάιντεν και οι Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου διαφωνούν εδώ και εβδομάδες σχετικά με την αύξηση του ορίου δανεισμού των 31,4 τρισ. δολαρίων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ. Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών επικαλούνται συστηματικά την αύξηση του χρέους της υπερδύναμης και έχουν ζητήσει υποσχέσεις για μελλοντικές περικοπές δαπανών προτού εγκρίνουν υψηλότερο ανώτατο όριο. Ο Μπάιντεν επέμεινε σε μια «καθαρή» αύξηση, με τις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό να παραμένουν χωριστές.

Η αντιπαράθεση παρακολουθείται στενά τόσο εντός των ΗΠΑ όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ανησυχούν για τον πιθανό αντίκτυπο μιας χρεοκοπίας των ΗΠΑ.

Η Γέλεν επανέλαβε την άποψή της ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία θα ήταν «μια οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή». Είπε ότι είχε μιλήσει με στελέχη επιχειρήσεων τις τελευταίες ημέρες για να ακούσει τις ανησυχίες τους και τόνισε πως «τόσο τα στελέχη της Wall Street όσο και οι Αμερικανοί επιχειρηματίες εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους. Θέλουμε να ακούσουμε τις φωνές ανθρώπων που θα επηρεαστούν από αυτό».

Η κ. Γέλεν πρόσθεσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές πότε το υπουργείο Οικονομικών θα ξεμείνει κυριολεκτικά από κεφάλαια ώστε να μην μπορεί να πληρώσει μισθούς των ομοσπονδιακών υπαλλήλων, δαπάνες για το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και επιδόματα. Εχει, ωστόσο, ενημερώσει το Κογκρέσο ότι είναι πιθανόν το υπουργείο Οικονομικών να μείνει χωρίς ταμειακά διαθέσιμα από την 1η Ιουνίου κιόλας. Στη συνέντευξη η επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών είπε ακόμη ότι σκοπεύει να ενημερώσει το Κογκρέσο καθώς αυτή η ημερομηνία είναι ιδιαιτέρως κοντά.

Η κυβέρνηση έφτασε το νόμιμο ανώτατο όριο δανεισμού τον Ιανουάριο και το υπουργείο Οικονομικών από τότε χρησιμοποιεί ειδικά λογιστικά μέτρα για να δια-θέτει μετρητά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή