Η Ταϊβάν «στερεύει» από ταλέντα

Φόβοι ότι θα υπάρξει σύντομα έλλειψη ειδικευμένων μηχανικών για την ανάπτυξη μικροεπεξεργαστών

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Κατά την τελευταία δεκαετία, η ταϊβανέζικη TSMC έχει αποκτήσει μεγάλο προβάδισμα έναντι αντιπάλων όπως η Intel και η Samsung στον αγώνα για την κατασκευή των μικρότερων –και ταχύτερων– ημιαγωγών. Σε μεγάλο βαθμό λόγω της εφευρετικότητας των μηχανικών της, η TSMC έχει γίνει μία από τις πιο σημαντικές –γεωπολιτικά– επιχειρήσεις στον κόσμο. Την ίδια ώρα όμως πολλοί στην Ταϊβάν φοβούνται ότι θα υπάρξει σύντομα έλλειψη ειδικευμένων μηχανικών. Η συρρίκνωση του πληθυσμού, η απαιτητική εργασιακή κουλτούρα και η πληθώρα ανταγωνιστικών θέσεων εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας συμβάλλουν στο πρόβλημα που ήδη είναι ορατό.

Το διακύβευμα είναι τεράστιο. Οι ιθύνοντες υποστηρίζουν ότι η κυριαρχία της TSMC στα μικροτσίπ παρέχει στην Ταϊβάν μια εγγύηση έναντι μιας εισβολής από την Κίνα. Στηρίζουν δε το επιχείρημά τους στο γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να υπερασπιστούν ένα πολύ σημαντικό τμήμα της αλυσίδας εφοδιασμού τους. Ο αριθμός των εργαζομένων της εταιρείας έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 70% την τελευταία δεκαετία, την ώρα που το ποσοστό γεννήσεων στην Ταϊβάν έχει μειωθεί κατά το ήμισυ. Παράλληλα, νεοφυείς επιχειρήσεις σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη προσελκύουν κορυφαίους μηχανικούς. Η TSMC πρέπει να ανταγωνιστεί κολοσσούς όπως η Google και ξένες εταιρείες ημιαγωγών όπως η ASML της Ολλανδίας, οι οποίες προσφέρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Οι επικεφαλής της TSMC έχουν υπερασπιστεί τη σκληρή εργασιακή κουλτούρα της εταιρείας, η οποία, όπως λέει, την κατέστησε έναν κολοσσό αξίας 440 δισ. δολαρίων με 73.000 υπαλλήλους. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, ο πρόεδρος της TSMC, Mark Liu, έχει επανειλημμένως αναγνωρίσει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η βιομηχανία ημιαγωγών της Ταϊβάν είναι η έλλειψη ταλέντων.

Η μεγαλύτερη πλατφόρμα αναζήτησης εργασίας της Ταϊβάν, η 104 Job Bank, είχε πάνω από 33.000 καταχωρίσεις για θέσεις εργασίας στον κλάδο των ημιαγωγών τον Αύγουστο. Πέρυσι, ο τομέας αυτός απασχολούσε περίπου 326.000 άτομα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Βιομηχανικής Τεχνολογίας Ερευνας που υπάγεται στην κυβέρνηση. Η TSMC αναγκάστηκε να προσαρμόσει τις στρατηγικές πρόσληψης προσωπικού. Διεύρυνε τα κριτήρια πρόσληψης και αύξησε τον βασικό μισθό για τους αποφοίτους μεταπτυχιακών σπουδών, οι οποίοι μπορούν πλέον να αναμένουν μια μέση ετήσια αποζημίωση έως και 65.000 δολάρια. Παράλληλα, προσλαμβάνονται μεταπτυχιακοί φοιτητές πριν ολοκληρώσουν τον κύκλο σπουδών τους, ακόμα δε και μαθητές λυκείου για πρακτική άσκηση.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τσιπ της Ταϊβάν έρχονται εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης ημιαγωγών. Στην Κίνα, όπου οι αξιωματούχοι προσπάθησαν να προσελκύσουν Ταϊβανέζους μηχανικούς για την ανάπτυξη της νεοσύστατης βιομηχανίας τσιπ, η κρατικά υποστηριζόμενη Κινεζική Ακαδημία Επιστημών ανησυχεί και αυτή για τη «σοβαρή έλλειψη» εξειδικευμένων εργαζομένων. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, η βιομηχανία μικροτσίπ της Κίνας είχε έλλειψη 200.000 ατόμων.

Στο μεταξύ, πιλοτικό σύστημα παρακολούθησης της αλυσίδας εφοδιασμού ημιαγωγών ενεργοποιεί η Ε.Ε., προκειμένου να εντοπίζει τυχόν ελλείψεις στο συνολικό κύκλωμα παραγωγής μικροτσίπ. Εχοντας δει, κατά την πανδημία, βασικούς κλάδους της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, να καταρρέουν από τις ελλείψεις των πολύτιμων μικροτσίπ, η Ευρώπη επιχειρεί να προλάβει μελλοντικές κρίσεις στους ημιαγωγούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT