Η Ρωσία κερδίζει δισεκατομμύρια από τα διαμάντια

Η Ρωσία κερδίζει δισεκατομμύρια από τα διαμάντια

Μόνο οι εισαγωγές της Ε.Ε. πέρυσι έφθασαν στο 1,4 δισ. ευρώ –Την επιβολή κυρώσεων εξετάζουν στο G7

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Οι επτά πιο προηγμένες οικονομίες στον κόσμο –το G7– συζητούν την επιβολή κυρώσεων στις εξαγωγές ρωσικών διαμαντιών, ένα περίπλοκο μέτρο που θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει τις τιμές για τα προϊόντα πολυτελείας. Οι εξαγωγές διαμαντιών της Ρωσίας έχουν σε μεγάλο βαθμό μείνει εκτός των διεθνών κυρώσεων μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία πέρυσι τον Φεβρουάριο. Αυτό συμβαίνει, παρά τις εκκλήσεις για το αντίθετο από την Ουκρανία και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και πολλούς γύρους μέτρων, που στοχεύουν τις εξαγωγές ενέργειας του Κρεμλίνου, τις τράπεζες και τους ολιγάρχες.

Το 2021 η Ρωσία συγκέντρωσε περίπου 4,7 δισ. δολάρια από εξαγωγές διαμαντιών, σύμφωνα με στοιχεία από το Observatory of Economic Complexity. Αυτό έκανε τη Ρωσία όγδοη μεγαλύτερη εξαγωγό διαμαντιών στον κόσμο. Τα διαμάντια δεν διαπραγματεύονται συνήθως όπως το πετρέλαιο ή ο χρυσός, αλλά αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη αγορά που υπερβαίνει τα κοσμήματα. Οι πέτρες χρησιμοποιούνται επίσης για διάτρηση, οδοντιατρική, υπολογιστές. Ορισμένες χώρες –όπως το Βέλγιο, που αγοράζει σημαντική ποσότητα ρωσικών διαμαντιών– θέλουν μια «παγκόσμια προσέγγιση» στις ρωσικές εξαγωγές, σε αντίθεση με τα ειδικά μέτρα της Ε.Ε., προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι κυρώσεις δεν θα τις βλάψουν δυσανάλογα.

«Η συζήτηση συνεχίζεται εδώ και αρκετό καιρό επειδή υπάρχει σαφής κίνδυνος η Ρωσία να εκτρέψει απλώς τις εξαγωγές της σε τρίτες χώρες», δήλωσε ο Εντουαρντ Γκάρντνερ, οικονομολόγος εμπορευμάτων, στην Capital Economics. «Εάν οι κυρώσεις επιβάλλονταν κατά τρόπο που καθιστούσε δύσκολη την καταστρατήγησή τους, τότε θα μπορούσαμε να δούμε λιγότερη ρωσική προσφορά στην αγορά και υψηλότερες τιμές», είπε. Η βιομηχανία διαμαντιών στην Ευρώπη ανησυχεί για πιθανή εκτροπή του εμπορίου σε άλλες αγορές, όπως το Ντουμπάι, λόγω της προοπτικής να πληρώσει περισσότερα για το εμπόρευμα και δεν θα μειώσει σημαντικά τα έσοδα της Ρωσίας από το εμπόριο.

Ως εκ τούτου, το G7 εξετάζει τρόπους για το πώς να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να εντοπίσει την αρχική πηγή των λίθων. Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. είχαν ανακοινώσει ότι «η Ρωσία συνεχίζει να κερδίζει δισεκατομμύρια δολάρια από το εμπόριο διαμαντιών» και αμφότερες «παραμένουν δεσμευμένες να επιβάλουν οικονομικές συνέπειες στη Ρωσία».

Να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. εισήγαγε πέρυσι ρωσικά διαμάντια αξίας περίπου 1,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη Eurostat, ποσότητα μειωμένη από την αντίστοιχη του 1,8 δισ. ευρώ του 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT