Νέα δεδομένα στην απασχόληση

Νέα δεδομένα στην απασχόληση

Μείωση του ποσοστού ανεργίας το πρώτο τρίμηνο 2023, ωστόσο με επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της απασχόλησης, διαπιστώνουν οι αναλυτές της Eurobank

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση του ποσοστού ανεργίας το πρώτο τρίμηνο 2023, ωστόσο με επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της απασχόλησης, διαπιστώνουν οι αναλυτές της Eurobank. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος τριμήνου διαμορφώθηκε στο 10,8% από 11,8% το τέταρτο τρίμηνο 2022 και 13,1% το πρώτο τρίμηνο 2022, όμως ο παραγωγικός συντελεστής της εργασίας –μετρούμενος βάσει του αριθμού των απασχολούμενων ατόμων– παρουσίασε οριακή τριμηνιαία μείωση κατά 0,1% και ήπια ετήσια αύξηση κατά 0,5% το πρώτο τρίμηνο 2023. Μάλιστα, και καθώς ο αριθμός των ανέργων διαμορφώθηκε σε 501,0 χιλ. άτομα (μέσος όρος τριών μηνών) από 551,7 χιλ. άτομα το τέταρτο τρίμηνο 2022 και 620,0 χιλ. άτομα το πρώτο τρίμηνο 2022, σημειώνοντας ισχυρή τριμηνιαία και ετήσια συρρίκνωση, διαπιστώνεται ότι η ισχυρή πτώση του ποσοστού ανεργίας το πρώτο τρίμηνο 2023 δεν οφείλεται μόνο στην αύξηση της απασχόλησης, αλλά σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η μείωση του αριθμού των ανέργων που οδηγήθηκαν εκτός εργατικού δυναμικού.

Αυξήσεις επιτοκίων και μετά το καλοκαίρι

Στον δρόμο που χάραξαν, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, και άλλα γνωστά «γεράκια» του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κινήθηκε και ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γιοακίμ Νάγκελ, δηλώνοντας ότι τα επιτόκια πιθανώς θα αυξηθούν περαιτέρω έως και τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον, δεδομένου ότι o δομικός πληθωρισμός παραμένει επίμονος. «Τα δεδομένα δεν μας επιτρέπουν να αλλάξουμε την άποψή μας πως θα απαιτηθούν αρκετές περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων», δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank την Παρασκευή. 

Μέσα Ιουλίου οι προσφορές για την Πολιτεία Καινοτομίας

Στις 17 Ιουλίου μετατέθηκε η ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το κέντρο καινοτομίας που επιδιώκεται να φιλοξενεί σημαντικό αριθμό νεοφυών επιχειρήσεων, τεχνοβλαστών και ερευνητικών ιδρυμάτων. Το έργο θα αναπτυχθεί σε οικόπεδο 17,8 στρεμμάτων (πρώην εργοστάσιο ΧΡΩΠΕΙ) στη λεωφ. Πειραιώς 62 στον Πειραιά και θα υλοποιηθεί ως Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα. Για το έργο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Dimand, η Ακτωρ Παραχωρήσεις και το σχήμα Intracom Holdings-Intrakat. 

Προς επέκταση το lounge της Aegean

Την επέκταση του lounge στον χώρο Σένγκεν στο «Ελ. Βενιζέλος» σχεδιάζει η Aegean. Λόγω της πανδημίας που καθυστέρησε το σχέδιο επέκτασης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η αεροπορική δεν κατάφερε να αυξήσει τη χωρητικότητα του συγκεκριμένου χώρου αναμονής, όπως έπραξε στην περιοχή εκτός Σένγκεν, όπου το lounge είναι 1.250 τετραγωνικών μέτρων. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν προβλήματα χωρητικότητας και γι’ αυτό η Aegean συνεργάζεται με το Goldair Handling Lounge όπου θα έχουν πρόσβαση οι επιβάτες της. Η αεροπορική σύντομα θα προχωρήσει στην επέκταση του χώρου αναμονής σε συνάρτηση με τον σχεδιασμό του ΔΑΑ.

Με ΣΔΙΤ το έργο για τις νέες φυλακές

Σκεπτικισμός επικρατεί στην αγορά αναφορικά με τον όγκο των έργων ΣΔΙΤ που έχουν προκηρυχθεί, κάτι που αποτυπώνεται και στον περιορισμένο αριθμό των δεσμευτικών προσφορών που τελικά κατατίθενται, σε σχέση με τα σχήματα που είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον. Στο πλαίσιο αυτό, θα αποτελέσει σημαντική πρόκληση η επιτυχής υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα μέχρι σήμερα έργα ΣΔΙΤ, που αφορά τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού στο πρώην στρατόπεδο Αμερικανικής Ευκολίας στον Ασπρόπυργο, έκτασης 100 στρεμμάτων. Το έργο εγκρίθηκε πρόσφατα από τη διυπουργική επιτροπή και προβλέπει την ανάπτυξη ενός νέου συγκροτήματος με 14 πτέρυγες, συνολικής χωρητικότητας 2.800 ατόμων, και άλλα συμπληρωματικά κτίρια. Η μεγαλύτερη πρόκληση έγκειται στο κόστος, το οποίο υπολογίζεται σε 617 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα 50 εκατ. ευρώ θα είναι η χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου. Αν οι ενδιαφερόμενοι δεν την επιλέξουν, το συνολικό ύψος του έργου θα ανέλθει σε 700 εκατ. ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT