Ρεκόρ για την Aegean στο πιο αδύναμο τρίμηνο

Ρεκόρ για την Aegean στο πιο αδύναμο τρίμηνο

Αλμα 90% του τζίρου το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και κατά 33% συγκριτικά με το 2019

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρεκόρ μεγεθών εμφάνισε η Aegean κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, το οποίο παραδοσιακά είναι εποχικά αδύναμο. Η αεροπορική, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022, ενίσχυσε τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών κατά 90%, σε 229,1 εκατ. ευρώ, μέγεθος που είναι αυξημένο και κατά 33% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2019. Επίσης, το πρώτο τρίμηνο του 2023 η εισηγμένη εμφάνισε κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (Ebitda) 19,3 εκατ. ευρώ από (ζημίες) -16,1 εκατ. ευρώ και -8,5 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο των ετών 2022 και 2019 αντίστοιχα. Το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου η Aegean συρρίκνωσε και τις ζημίες μετά από φόρους σε 14,4 εκατ. – από -38,5 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2022 και -35,2 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2022 και του 2019 αντίστοιχα.

Τα βελτιωμένα αυτά μεγέθη συνδέονται με την υψηλότερη χωρητικότητα που διατηρήθηκε και κατά τον χειμώνα, την αυξημένη δυναμική της ζήτησης σε συνδυασμό με την προσφορά νέων υπηρεσιών, καθώς και την εξελισσόμενη ωρίμανση της αναβάθμισης του στόλου. Αλλά και η επιβατική κίνηση κατέγραψε ισχυρή δυναμική που συνεχίστηκε από το προηγούμενο έτος και ενισχύθηκε κατά 72% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2022. Ο όμιλος, δηλαδή, προσέφερε 3,2 εκατ. θέσεις και μετέφερε 2,6 εκατ. επιβάτες, εκ των οποίων 1,6 εκατ. από-προς προορισμούς του εξωτερικού. Ο συντελεστής πληρότητας διαμορφώθηκε στο 82%, έχοντας βελτιωθεί κατά 15,5 ποσοστιαίες μονάδες από το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Επίσης, λόγω και των υψηλών προπωλήσεων για το καλοκαίρι, η Aegean εμφάνισε ισχυρές καθαρές ταμειακές ροές 138,6 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, τα ταμειακά διαθέσιμα, ισοδύναμα και λοιπές χρηματοοικονομικές επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε 591,1 εκατ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, από 528 εκατ. στο τέλος του 2022, μετά και την αποπληρωμή δανεισμού 68,5 εκατ. ευρώ.

«Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι με το σημαντικά βελτιωμένο αποτέλεσμα του πρώτου τριμήνου, που σηματοδοτεί, στην πιο αδύναμη περίοδο του έτους, τη δυναμική της ζήτησης αλλά και την ανταγωνιστικότητα της Aegean στο μετά πανδημίας περιβάλλον. Υποστηρίξαμε για άλλη μια φορά την επέκταση της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας, μέσω της σημαντικής επένδυσής μας σε αύξηση της χωρητικότητας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το πρώτο τρίμηνο του 2023, συμβάλλοντας σε σημαντική αύξηση της κίνησης.

Εξακολουθούμε να βλέπουμε ισχυρή ζήτηση και κρατήσεις για την καλοκαιρινή περίοδο, που όπως πάντα θα διαμορφώσει το αποτέλεσμα της χρονιάς. Παράλληλα, ανοίγουμε νέους προορισμούς και παρουσιάζουμε κάθε μήνα νέα προϊόντα και στοχευμένες υπηρεσίες σε όλη την αλυσίδα του ταξιδιού, ώστε να δώσουμε στους επιβάτες μας τις δυνατότητες και τις επιλογές που βελτιώνουν την ταξιδιωτική τους εμπειρία και τη σχέση τους με την Aegean.

Η Aegean σχεδιάζει να επιχειρεί με 76 αεροπλάνα το 2023 και να προσφέρει συνολικά 18 εκατ. θέσεις, με 11 εκατ. θέσεις εξωτερικού, 2 εκατ. περισσότερες συγκριτικά με το 2022 και 800.000 περισσότερες από το 2019. Το δίκτυο θα καλύπτει 46 χώρες, με 264 δρομολόγια σε 161 προορισμούς από συνολικά 8 βάσεις», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Δημήτρης Γερογιάννης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT