Τράπεζες και funds σε ρόλο μεσίτη

Τράπεζες και funds σε ρόλο μεσίτη

Οι πωλήσεις και οι ενοικιάσεις ακινήτων που έχουν περιέλθει στην κυριότητά τους είναι η νέα δραστηριότητα των ελληνικών τραπεζών

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αγορά της πώλησης ή ακόμη και της ενοικίασης ακινήτων έχουν εισέλθει οι τράπεζες, διαθέτοντας ακίνητα που βρίσκονται ήδη στην κυριότητά τους. Η διάθεση γίνεται μέσω ιστοσελίδων που έχουν δημιουργήσει και στις οποίες «ανεβάζουν» ιδιόκτητα ακίνητα που έχουν αποκτήσει μέσω πλειστηριασμών ή προβάλλουν ακίνητα που πρόκειται να βγουν στον πλειστηριασμό με πρωτοβουλία της τράπεζας.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που φιλοξενούνται στις πλατφόρμες των τραπεζών Εθνική, Eurobank και Alpha, πάνω από 3.700 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα διατίθενται αυτή τη στιγμή προς πώληση, ενώ μακρύς είναι ο κατάλογος και των ακινήτων που προωθούνται προς διάθεση μέσω πλειστηριασμών είτε από τις τράπεζες είτε από τις εταιρείες διαχείρισης. Εκτός από τις πωλήσεις ακινήτων ενδιαφέρον έχει και η διάθεση ακινήτων προς ενοικίαση, που προωθείται από την Alpha Bank και τη Eurobank, σε αντίθεση με την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, που προς το παρόν επικεντρώνονται στις πωλήσεις.

Οι ιστοσελίδες που έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες είναι:

• Η realestateonline.gr της Εθνικής Τράπεζας. Στην ιστοσελίδα διατίθενται προς πώληση πάνω από 1.500 ιδιόκτητα ακίνητα της τράπεζας, όλων των κατηγοριών, όπως κατοικίες, διαμερίσματα, εμπορικά ή βιομηχανικά ακίνητα, οικόπεδα κ.λπ., τα οποία προηγουμένως έχουν τακτοποιηθεί από τυχόν παρατυπίες και είναι έτοιμα προς πώληση. Ο αριθμός των ακινήτων που φιλοξενούνται στην πλατφόρμα αυξάνεται καθημερινά με νέες αναρτήσεις, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια που λειτουργεί η πλατφόρμα έχουν πουληθεί πάνω από 1.000 ακίνητα. Μέσω της πλατφόρμας μπορεί κάποιος, όχι μόνο να εντοπίσει ένα ακίνητο, αλλά και να συμμετάσχει στη δημοπρασία για την απόκτησή του.

• Η findyourproperty.gr της Eurobank. Στην ιστοσελίδα φιλοξενούνται πάνω από 1.000 ακίνητα της τράπεζας που δια-τίθενται προς πώληση ή προς ενοικίαση.

Περισσότερα από 3.700 ακίνητα είναι «ανεβασμένα» στις πλατφόρμες της Εθνικής, της Eurobank και της Alpha Bank.

• Η astikaakinita.gr και η propertynow.gr της Alpha Bank, μέσω των οποίων διατίθενται ακίνητα είτε προς πώληση είτε προς ενοικίαση, ενώ προβάλλονται και τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό από την τράπεζα. Συγκεκριμένα, μέσω της πρώτης πλατφόρμας διατίθενται 398 ακίνητα προς πώληση και μέσω της δεύτερης άλλα 813 προς πώληση και άλλα 24 προς ενοικίαση.

• Η properties4sale.gr της Τράπεζας Πειραιώς, μέσω της οποίας μπορεί κάποιος να συμμετάσχει σε δημοπρασίες ακινήτων. Οι δημοπρασίες διενεργούνται σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο –προς το παρόν δεν υπάρχει δημοπρασία σε εξέλιξη– και η πλατφόρμα αναμένεται να ανασχεδιαστεί για να εξυπηρετεί και τις ανάγκες του προγράμματος «Σπίτι μου».

Εκτός από τις πλατφόρμες που ανήκουν αμιγώς σε τράπεζες, σημαντικός αριθμός ακινήτων διατίθεται μέσα από τις ιστοσελίδες που έχουν αναπτύξει τα funds τα οποία έχουν αγοράσει κόκκινα δάνεια. Μεταξύ αυτών είναι η realestateintrum.gr που έχει αναπτύξει η Intrum και η altamiraproperties.gr που έχει αναπτύξει η doValue, μέσω των οποίων διατίθενται είτε τα ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κυριότητά τους μέσω πλειστηριασμών είτε προβάλλονται τα ακίνητα που είναι προγραμματισμένα να βγουν σε πλειστηριασμό από τις εταιρείες διαχείρισης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας eauction.gr. Πρόκειται για περίπου 9.600 ακίνητα που είναι προγραμματισμένα να διατεθούν μέσω της ιστοσελίδας έως και τις αρχές του επόμενου χρόνου.

Συγκεντρωμένη πληροφορία για όλα τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό από όλους τους επισπεύδοντες μπορεί κάποιος να βρει στον ιστότοπο www.landea.gr. Στην πληροφόρηση που παρέχει η υπηρεσία είναι τα έγγραφα των πλειστηριασμών σε μορφή απλών αγγελιών, φωτογραφίες κ.ά., ώστε να διευκολύνει την ενημέρωση των ενδιαφερομένων για την αναζήτηση ακινήτων.

Στις υπηρεσίες που προσφέρει είναι η αναζήτηση με βάση τα κριτήρια (είδος ακινήτου, περιοχή, όροφο, τετραγωνικά μέτρα, τιμή εκκίνησης κ.ά.) που επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος και η καθημερινή ενημέρωση για τα ακίνητα που βγαίνουν στον πλειστηριασμό με βάση τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί ο χρήστης της πλατφόρμας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή