Εσοδα 964 εκατ. ευρώ για τη Vodafone Ελλάδας

Εσοδα 964 εκατ. ευρώ για τη Vodafone Ελλάδας

Η μείωση προσωπικού κατά 11.000 άτομα που θα πραγματοποιήσει διεθνώς ο όμιλος δεν επηρεάζει τις δραστηριότητες στην Ελλάδα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί στην Ελλάδα οι επιδόσεις της Vodafone να βελτιώθηκαν, σε ετήσια βάση, κατά τη χρήση 2022/2023 που έληξε στις 31 Μαρτίου, όμως ο βρετανικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος περικόπτει, σε επίπεδο ομίλου και σε χρονικό ορίζοντα τριών ετών, 11.000 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες περικοπές εργαζομένων στην ιστορία της Vodafone, με τον όμιλο να απασχολεί παγκοσμίως 90.000 άτομα σε Ευρώπη και Αφρική εκ των oποίων υπολογίζεται ότι 1.700 βρίσκονται στην Ελλάδα.

Κατά τη χρήση 2022/2023, έναντι της προηγούμενης, η Vodafone Ελλάδας ενίσχυσε κατά 4,21% τα έσοδα, σε 964 εκατ. ευρώ και κατά 10,52%, σε 252 εκατ. ευρώ την προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία έπειτα από μισθώσεις (EbitdaaL). Αύξηση κατά 4,3%, σε 217 εκατ. ευρώ κατέγραψαν και τα έσοδα από υπηρεσίες, με τη μεταβολή να αποδίδεται στην ενίσχυση εισπράξεων από roaming αλλά και στην προσθήκη 138.000 πελατών με συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας κατά τη διάρκεια του έτους. Το μέσο έσοδο ανά χρήστη (ARPU) στην κινητή παρέμεινε σταθερό, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, στα 10 ευρώ και διαμορφώθηκε σε 17 ευρώ και 4,9 ευρώ στα συμβόλαια και στην καρτοκινητή αντίστοιχα.

Η χρήση δεδομένων κινητής (data) καταγράφει ιδιαίτερα σημαντική άνοδο που, σε ετήσια βάση, είναι της τάξεως του 54%, με τη συνολική κατανάλωση data να ανέρχεται σε 285.781 Terabytes (Tb). Επίσης, στην Ελλάδα βελτιώθηκαν οι επιδόσεις των μεγεθών που σχετίζονται με υπηρεσίες προς επιχειρήσεις, με την εταιρεία να έχει αναλάβει την υλοποίηση σειράς έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Την οικονομική χρήση που ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου, η Vodafone Ελλάδας ενίσχυσε τους πελάτες κινητής σε 4,27 εκατ. από 4,25 εκατ., ενώ ο συνολικός αριθμός πελατών σταθερής (ευρυζωνικές συνδέσεις) μειώθηκε σε 946.000 από 972.000. Με τα δεδομένα αυτά η ελληνική θυγατρική δεν αναμένεται να επηρεαστεί από την αναδιάρθρωση που έχει ως στόχο την «απλοποίηση των λειτουργιών και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας του ομίλου», όπως ανέφερε, κατά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων, η διευθύνουσα σύμβουλος της Vodafone Μαργκερίτα Ντελα Βάλε.

Επίσης, στην οικονομική έκθεση των αποτελεσμάτων σημειώνεται ότι στις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες ο ρυθμός επιστροφής κεφαλαίου είναι ο πλέον χαμηλός, ενώ οι κεφαλαιακές απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα υψηλές. Επισημαίνεται ακόμη ότι οι επιδόσεις της εταιρείας έχουν επιδεινωθεί διαχρονικά, γεγονός που «συνδέεται με την εμπειρία» των πελατών της.

Παρ’ όλα αυτά, πηγές της εταιρείας τονίζουν ότι η ελληνική αγορά δεν βρίσκεται στο πλάνο περικοπών του βρετανικού τηλεπικοινωνιακού παρόχου. Στον αντίποδα, όπως προσθέτουν, στην Ελλάδα πραγματοποιούνται νέες προσλήψεις –προγραμματίζονται ακόμη 50– στους τομείς των δικτύων και των έργων Πληροφορικής. Αντίθετα, αναμένεται να επηρεαστούν οι αγορές της Ισπανίας και της Γερμανίας, με τα ενοποιημένα EbitdaaL να έχουν υποχωρήσει κατά 1,3%, σε 14,7 δισ. ευρώ. Η μείωση αυτή αποδίδεται στην αύξηση του ενεργειακού κόστους και στον περιορισμό των εσόδων και των Ebitdaal στη Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή