Διευρύνεται το χάσμα πλούσιων – φτωχών χωρών

Διευρύνεται το χάσμα πλούσιων – φτωχών χωρών

Για να θεωρηθεί κάποιος πλούσιος στο Μονακό χρειάζεται περιουσία 12,4 εκατ. δολ., ενώ στις Φιλιππίνες 57.000 δολάρια

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσα χρήματα χρειάζονται για να θεωρείται κανείς πραγματικά πλούσιος; Η απάντηση εξαρτάται από το πού μένει. Για να μπει κάποιος στο 1% των πλουσιοτέρων του Μονακό πρέπει η περιουσία του να φθάνει σε οκταψήφια επίπεδα, την ώρα που στη Ρουμανία κάτι παραπάνω από μισό εκατομμύριο δολάρια αρκούν για να θεωρείται κάποιος κροίσος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς κτηματομεσιτικού γραφείου Knight Frank, το όριο για να μπει κάποιος στο 1% των πλουσιοτέρων του Μονακό ανέρχεται σε 12,4 εκατ. δολάρια. Σημαντικά χαμηλότερο, αλλά και πάλι υψηλό, είναι το «κατώφλι» για το 1% στην Ελβετία (6,6 εκατ. δολάρια) και στην Αυστραλία (5,5 εκατ. δολάρια). Στις ΗΠΑ χρειάζεσαι 5,1 εκατ. δολάρια για να μπεις στο κλαμπ των πραγματικά πλουσίων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η πανδημία και η αύξηση του κόστους ζωής έχουν διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες. Για να μπει κάποιος στο 1% του Μονακό χρειάζεται περιουσία τουλάχιστον 200 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τα μόλις 57.000 δολάρια που χρειάζονται για να θεωρηθεί κάποιος πλούσιος στις Φιλιππίνες.

Διευρύνεται το χάσμα πλούσιων – φτωχών χωρών-1

Τα νοικοκυριά χαμηλότερων εισοδημάτων σε όλο τον κόσμο νιώθουν το βάρος του πληθωρισμού, ο οποίος τα αναγκάζει να ξοδεύουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους για την κάλυψη των αναγκών τους σε τρόφιμα και στέγαση. Από την άλλη πλευρά, οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου αύξησαν τη συνολική περιουσία τους σχεδόν κατά 600 δισ. δολάρια φέτος, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, με τον CEO της Meta και δημιουργό του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, να κερδίζει τα περισσότερα.

«Η αυξανόμενη ανισότητα διεθνώς θα μπορούσε να οδηγήσει στο να μπει στο μικροσκόπιο αυτή η ομάδα – κυρίως με σκέψεις για μεγαλύτερη φορολόγηση των περιουσιακών στοιχείων και ακόμη και των εκπομπών ρύπων», σημειώνει η Φλόρα Χάρλεϊ της Knight Frank.

Η κληρονομιά της πανδημίας και οι επιπτώσεις από τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων ήταν, σύμφωνα με την Knight Frank, οι παράγοντες που καθόρισαν τις εξελίξεις στο μέτωπο του πλούτου το 2022. Η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη του 2021 και η αντιστροφή των οικονομικών τάσεων το 2022 αποτυπώθηκαν στο πλήθος των πολυεκατομμυριούχων (30 εκατ. δολάρια και πάνω), που είχε σπάσει ρεκόρ με την αύξησή του κατά 9,3% το 2021, αλλά μειώθηκε κατά 3,8% το 2022.

Ο συνολικός πλούτος των ατόμων πολύ υψηλής εισοδηματικής στάθμης μειώθηκε κατά 10% το 2022, σε μεγάλο βαθμό γιατί τα δύο πέμπτα των χαρτοφυλακίων τους είναι τοποθετημένα σε μετοχές και ομόλογα, σε μια εποχή που ένα παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο 60/40 (60% σε μετοχές και 40% σε ομόλογα) εμφάνισε τις χειρότερες επιδόσεις του από τη δεκαετία του 1930 στις ΗΠΑ.

Φωτεινό σημείο για το 2022 υπήρξαν οι αγορές των ακινήτων, καθώς τα στοιχεία της Knight Frank δείχνουν ότι οι τιμές σε 100 αγορές prime ακινήτων αυξήθηκαν κατά μέσον όρο κατά 5,2%.

Σε κάθε περίπτωση, η πτώση του 2022 ήταν μάλλον ένα «διάλειμμα». Για τα επόμενα πέντε χρόνια ο αριθμός των εκατομμυριούχων διεθνώς αναμένεται να αυξηθεί κατά 56,9%, ξεπερνώντας τα 100 εκατομμύρια άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT