Πτώση επενδύσεων σε ευρωπαϊκές startups

Πτώση επενδύσεων σε ευρωπαϊκές startups

Το πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 66% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας βρέθηκαν το α΄ τρίμηνο του 2023 οι χρηματοδοτήσεις των venture capital funds προς τις ευρωπαϊκές startups. Το οικοσύστημα υποδέχθηκε τους τρεις πρώτους μήνες του έτους συνολικά κεφάλαια 10,6 δισ., ποσό που είναι μειωμένο κατά 66% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και κατά 18% έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2022. Η μείωση της ροής των κεφαλαίων προς τις νεοφυείς εταιρείες είχε παγκόσμια διάσταση το α΄ τρίμηνο του 2023, αφού διεθνώς οι χρηματοδοτήσεις ακολούθησαν την κατιούσα. Ειδικά στην περίπτωση των ευρωπαϊκών startups η υποχώρηση συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη δυσθυμία των Αμερικανών επενδυτών να εκτεθούν σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου. Αποτελεί, δε, σημάδι ότι το οικοσύστημα εξακολουθεί να πλήττεται από τα υψηλά επιτόκια και την ευρύτερη οικονομική αβεβαιότητα.

«Η Ευρώπη εξακολουθεί να προσαρμόζεται σε ένα νέο μοντέλο χρηματοδότησης – ένα μοντέλο που θα πρέπει να εξαρτάται όλο και λιγότερο από τα ξένα κεφάλαια», αναφέρει report της Crunchbase, που επικαλείται ο ΣΕΠΕ. «Οι συνέπειες των παγκόσμιων μακροοικονομικών αλλαγών έγιναν αισθητές και στην Ευρώπη, δημιουργώντας ένα περιβάλλον έντονων προκλήσεων τόσο για τις ίδιες τις startups όσο και για τους επενδυτές», σχολιάζει άλλο report της Pitchbook. Η επίδραση αυτών των αλλαγών δεν αποτυπώνεται μόνο στη μείωση της αξίας και του αριθμού των χρηματοδοτήσεων. Γίνεται εμφανής και στους κλάδους τους οποίους επιλέγουν πλέον οι επενδυτές για να κατευθύνουν τα κεφάλαιά τους.

Για παράδειγμα, οι χρηματοδοτήσεις VCs προς δημοφιλείς –μέχρι πρότινος– κλάδους, όπως το fintech και η πληροφορική, πλέον φθίνουν. Στον αντίποδα, νέοι κλάδοι, όπως η ενέργεια, θεωρούνται πλέον πολλά «υποσχόμενοι» και συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Οσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις, πραγματική καθίζηση υπέστησαν αυτές προς νεοφυείς εταιρείες, που βρίσκονται σε όψιμα στάδια ανάπτυξης. Για την ακρίβεια, οι startups τελικών σταδίων «σήκωσαν» μόλις 4,3 δισ. δολ., κεφάλαια μειωμένα κατά 77% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2022. Η πτώση της χρηματοδότησης σε startups τελικών σταδίων σχετίζεται με τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού και την επίδρασή τους στις αποτιμήσεις των εταιρειών.

Η μείωση των χρηματοδοτήσεων προς τις ευρωπαϊκές startups, που βρίσκονται σε στάδιο εκκίνησης, ήταν πιο ήπια και κινήθηκε ποσοστιαία στο 25%, ενώ όσον αφορά τον αριθμό των γύρων χρηματοδότησης, αυτός ήταν μειωμένος κατά 28% την ίδια χρονική περίοδο. Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα VCs δεν είναι διατεθειμένα να αναλάβουν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις αυτή τη στιγμή και προτιμούν να συνεχίζουν να στηρίζουν εταιρείες στις οποίες έχουν πρόσφατα τοποθετηθεί. Αυτό επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι νεοσύστατες εταιρείες σε πρώιμο στάδιο ήταν αυτές που είδαν τις μικρότερες απώλειες, «σηκώνοντας» οριακά –κατά 7%– μειωμένα κεφάλαια σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή