Ανοίγει ο δρόμος για υψηλή ανάπτυξη

Ανοίγει ο δρόμος για υψηλή ανάπτυξη

Εάν ο δεύτερος γύρος έχει παρόμοια εικόνα με τον πρώτο, θα αναβαθμίσουμε τις εκτιμήσεις μας για την ανάπτυξη, λέει η Moody’s

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να προκαλέσει η κυβερνητική σταθερότητα στην Ελλάδα, εάν ο δεύτερος γύρος των εκλογών έχει παρόμοια εικόνα με τον πρώτο, οδηγώντας στον σχηματισμό μιας πολύ ισχυρής κυβέρνησης με πολύ μικρή πιθανότητα αποσταθεροποίησης στην τετραετία, σημειώνει η Moody’s Analytics. Κατά τον οίκο, στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να εξασφαλίσει τουλάχιστον 180 έδρες στο Κοινοβούλιο, γεγονός που θα του επιτρέψει να προχωρήσει στο μέλλον σε σημαντικές και θετικές αναθεωρήσεις του Συντάγματος.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει ο οικονομολόγος και υποδιευθυντής του οίκου, Μιχάλης Γραμματικόπουλος, οι εκλογές της Κυριακής οδήγησαν σε ξεκάθαρη και σαρωτική νίκη για το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να καταγράφει μια άνευ προηγουμένου διαφορά 20 ποσοστιαίων μονάδων από την αξιωματική αντιπολίτευση. Εως τον δεύτερο γύρο των εκλογών στα τέλη Ιουνίου, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την πρώτη εικόνα για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, κάτι που θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός «άσος στο μανίκι» σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του οίκου για ανάπτυξη 3,7% στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

«Η πολιτική σταθερότητα, η αναγνώριση των νέων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από τη διεθνή κοινότητα και το εξαιρετικό πρώτο τρίμηνο της τουριστικής περιόδου θα έχουν θετικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη το 2023 και πιθανότατα θα προκαλέσουν ανοδική αναθεώρηση των βασικών μας εκτιμήσεων για το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του έτους», όπως προσθέτει η Moody’s Analytics. Σε αυτό το περιβάλλον, η ελληνική καμπύλη αποδόσεων θα γίνει λιγότερο απότομη και ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθεί, δημιουργώντας τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω μειώσεις φόρων και πιθανές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, όπως εκτιμά. Πρόσθετες ξένες επενδύσεις και περαιτέρω μείωση γραφειοκρατίας θα βοηθούσε σημαντικά την απασχόληση και θα επέτρεπε στην Ελλάδα να καταγράψει μεσοπρόθεσμα ανάπτυξη του ΑΕΠ πάνω από το δυνητικό, επισημαίνει ο οίκος.

Κατά τη Moody’s Analytics, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κινηθεί προς τον δεύτερο γύρο των εκλογών με στόχο την εξασφάλιση 180 εδρών τουλάχιστον στο Κοινοβούλιο, καθώς αυτό θα επιτρέψει μελλοντικές αναθεωρήσεις στο Σύνταγμα οι οποίες και θα ενισχύσουν τις προοπτικές της χώρας. Ειδικότερα, όπως σημειώνει ο κ. Γραμματικόπουλος, αυτή η ισχυρή πλειοψηφία δίνει, για παράδειγμα, σημαντικές πιθανότητες να ανακληθεί το άρθρο 16 του ελληνικού Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει σήμερα τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα. Αυτό θα σήμαινε ένα τεράστιο βήμα προς το άνοιγμα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας. «Υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση δώσει κίνητρα και δημιουργήσει ένα περιβάλλον που θα καλωσορίζει τους ξένους φοιτητές, ενώ θα συνεχίσει να αναπτύσσει τη δημόσια εκπαίδευση με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την κατάταξη των πανεπιστημίων, το αποτέλεσμα θα ήταν καθαρά θετικό», τονίζει ο οικονομολόγος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή