Σήμα από οίκους για αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα

Σήμα από οίκους για αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα

Σε ρότα θετικών αξιολογήσεων η ελληνική οικονομία από S&P, DBRS και Scope Ratings – «Βλέπουν» συνέχιση μεταρρυθμίσεων

4' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις «βλέπουν» οι S&P, DBRS και Scope Ratings μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής και ενόψει του δεύτερου γύρου στις 25 Ιουνίου, δίνοντας εμμέσως πλην σαφώς σήμα για αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα κατά τις επόμενες αξιολογήσεις τους, στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Αυτή την εξέλιξη άλλωστε αποτιμούν και τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί περαιτέρω την Τρίτη στο 3,85% και το spread έναντι της Γερμανίας να συρρικνώνεται στις 138 μονάδες βάσης και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2021. Σημειώνεται πως από τα υψηλά έτους και τις 229 μονάδες βάσης τον Ιανουάριο, το spread έχει ακολουθήσει πτωτική πορεία, με μικρές διακυμάνσεις, επηρεαζόμενο κυρίως από τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και χωρίς να «τρομάζει» από τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις (όπως π.χ. η μετάθεση των φετινών εκλογών τον Μάιο έναντι των αρχών Απριλίου έπειτα από τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη). Παράλληλα, συνεχίζει να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση στην Ευρωζώνη από την έναρξη του κύκλου αύξησης των επιτοκίων τον Ιούλιο του 2022, η οποία αγγίζει τις 100 μονάδες βάσης, ενώ το spread Ελλάδας – Ιταλίας είναι πλέον σταθερά αρνητικό και στα υψηλότερα επίπεδα που έχει βρεθεί ποτέ (48 μονάδες βάσης).

Το μήνυμα των εκλογών

Ο οίκος αξιολόγησης S&P σημειώνει πως τα αποτελέσματα των εκλογών υποδηλώνουν ότι υπάρχει λαϊκή εντολή για συνέχιση της πολιτικής και μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα τονίζει πως θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, έπειτα από την αναβάθμιση των προοπτικών της σε θετικές τον Απρίλιο, διατηρώντας την αξιολόγηση μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική και στο «ΒΒ», εάν διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία κατά την περίοδο πρόβλεψής του έως το 2026. «Οι ανοδικές αξιολογήσεις είναι επίσης πιθανό να εξαρτηθούν από το εάν η επόμενη κυβέρνηση θα διατηρήσει τον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενισχύοντας έτσι την οικονομική ανταγωνιστικότητα της χώρας», προσθέτει η S&P και υπενθυμίζει πως η επόμενη ετυμηγορία της θα ανακοινωθεί στις 20 Οκτωβρίου.

Αύξηση επενδύσεων

Από την πλευρά της και η DBRS επισημαίνει πως το αποτέλεσμα των εκλογών σηματοδοτεί τη συνέχεια της πολιτικής και μια συνεχή πορεία μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσε να επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη. «Παρά τις επίμονες παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις, η αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα θα μπορούσε ακόμη και να ξεπεράσει τις προσδοκίες φέτος», εκτιμά ο οίκος.

Συγκεκριμένα η DBRS αναφέρει πως εάν η Νέα Δημοκρατία καταφέρει να διατηρήσει το ποσοστό της στις δεύτερες κάλπες του Ιουνίου και εάν το ποσοστό των ψήφων που αφορά τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής διατηρηθεί υψηλό, τότε το κυβερνών κόμμα θα μπορούσε να επιτύχει μια ισχυρή απόλυτη πλειοψηφία για τη Ν.Δ. «Αυτό θα φέρει άλλη μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας για την Ελλάδα», σημειώνει ο οίκος, «καθώς η νίκη της Ν.Δ. θα της έδινε εντολή να συνεχίσει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, αυξάνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας».

Σε αυτό ο σημείο ο οίκος διαμηνύει πως αυτή η εξέλιξη στηρίζει την περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας: «Οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης από τις αναμενόμενες δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις είναι ένας παράγοντας που θα συμβάλει σε πιθανές πιστωτικές βελτιώσεις της αξιολόγησής της». Σημειώνεται πως η επόμενη ετυμηγορία της DBRS για την Ελλάδα είναι στις 8 Σεπτεμβρίου.

Οι θετικές εξελίξεις αποτυπώνονται και στα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί περαιτέρω την Τρίτη στο 3,85%.

Σήμα αναβάθμισης δίνει η Scope Ratings, τονίζοντας πως η συνέχεια της πολιτικής που απορρέει από μια αναμενόμενη επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας και η συνέχιση της πρόσφατης προόδου μακροπρόθεσμα είναι πιστωτικά θετικές και θα υποστηρίξουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, όπως εξηγεί.

Η Scope Ratings δεν συγκαταλέγεται στους «αναγνωρισμένους» από την ΕΚΤ οίκους αξιολόγησης, ωστόσο στοχεύει σύντομα να ενταχθεί σε αυτό το γκρουπ. Το τελευταίο διάστημα έχει δείξει μάλιστα πως οι αποφάσεις της τείνουν να «ακολουθούνται» και από τους άλλους οίκους, καθώς ήταν η πρώτη που αναβάθμισε την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Δεδομένου ότι είναι ο πρώτος οίκος μετά τις δεύτερες κάλπες που θα δώσει την ετυμηγορία του, στις 4 Αυγούστου, ίσως να είναι και ο πρώτος που θα φέρει την Ελλάδα στο ορόσημο του investment grade (επενδυτική βαθμίδα).

Πάντως, όπως αναφέρει, για να την ανακτήσει, για πρώτη φορά από το 2010, η δυναμική των μεταρρυθμίσεων, η συνετή δημοσιονομική στάση και η ενισχυμένη σχέση με την Ευρώπη θα πρέπει να θεωρηθεί ότι θα διατηρηθούν μακροπρόθεσμα.

Ο οίκος παράλληλα υπογραμμίζει πως η Ελλάδα άντεξε μετά μια δύσκολη δεκαπενταετία, 2008-2023, όταν η ελληνική οικονομία υπέστη πτώση της παραγωγής κατά 30%. Αλλά η χώρα έχει επιμείνει, υιοθετώντας φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και αυξάνοντας σημαντικά την επενδυτική και οικονομική ανταγωνιστικότητά της.

Οι προκλήσεις

Σε κάθε περίπτωση, οι προκλήσεις της «επόμενης ημέρας» είναι σημαντικές, όπως προσθέτει, με το ΑΕΠ να παραμένει πολύ κάτω από τα επίπεδα του 2008, τα ποσοστά φτώχειας να είναι από τα υψηλότερα στην Ε.Ε., τα κόκκινα δάνεια να παραμένουν σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον δείκτη χρέους να παραμένει επίσης σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Τα σχόλια των S&P, DBRS και Scope ακολουθούν αυτά της Moody’s, η οποία επίσης τόνισε τη Δευτέρα ότι αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα μιας ακόμη θητείας της Νέας Δημοκρατίας, που θα υποδηλώνει συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, το οποίο και είναι πιστωτικά θετικό για την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο οίκος Fitch δεν θέλησε να σχολιάσει τις εξελίξεις, καθώς σε περίπου δύο εβδομάδες (9 Ιουνίου) θα ανακοινώσει την αξιολόγησή του για την Ελλάδα, οπότε βρίσκεται σε «περίοδο σιγής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT