Ο επίμονος πληθωρισμός πιέζει την Τράπεζα της Αγγλίας

Ο επίμονος πληθωρισμός πιέζει την Τράπεζα της Αγγλίας

Η συνέχιση των αυξήσεων επιτοκίων μετά το καλοκαίρι παραμένει στο τραπέζι, από τη στιγμή που οι τιμές βασικών αγαθών και υπηρεσιών δεν υποχωρούν

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία παρέμεινε υψηλότερος του αναμενομένου, με τη μεγαλύτερη άνοδο για πάνω από τρεις δεκαετίες σε υπηρεσίες και κρίσιμα προϊόντα, προκαλώντας σειρά προβλέψεων για περαιτέρω αυξήσεις των βασικών επιτοκίων από την Τράπεζας της Αγγλίας.

Ενδεικτικά, ο πληθωρισμός τον Απρίλιο ανήλθε στο 8,7%, κινήθηκε δηλαδή σε υψηλότερα επίπεδα από οποιαδήποτε από τις 36 εκτιμήσεις που έκαναν οι οικονομολόγοι ή από τις προβλέψεις για πληθωρισμό 8,4% της κεντρικής τράπεζας.

Ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρούνται οι τιμές ενέργειας και τροφίμων) ενισχύθηκε στο 6,8% τον περασμένο μήνα από 6,2% τον Μάρτιο. Τα παραπάνω στοιχεία επισκίασαν το γεγονός ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε σε μονοψήφια ποσοστά για πρώτη φορά εδώ και 8 μήνες, ενώ προσθέτει πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας για να συνεχίσει τις αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Mε τον πληθωρισμό να παραμένει επίμονος σε σύγκριση με αυτό που ανέμενε η τράπεζα, τώρα φαίνεται σχεδόν σίγουρο ότι η τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια από 4,5% στο 4,75% τον Ιούνιο και ενδεχομένως λίγο περισσότερο τους μήνες που θα ακολουθήσουν», δηλώνει ο Πολ Ντάλες, επικεφαλής οικονομολόγος στην Capital Economics.

H απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσης, στο 4,37%, σε επίπεδα δηλαδή που καταγράφηκαν ξανά πέρυσι, στον απόηχο του προϋπολογισμού της βρετανικής κυβέρνησης. «Η μικρότερη από αυτό που αναμενόταν μείωση του πληθωρισμού τον Απρίλιο οδηγεί την Τράπεζα της Αγγλίας προς την απόφαση να αυξήσει τα επιτόκια ξανά τον Ιούνιο. Το ρίσκο, όπως εξηγούμε εδώ, είναι ότι τα επιτόκια πρέπει να ξεπεράσουν το 5% για να τιθασεύσουν τις πιέσεις στις τιμές», αναφέρουν οι Νταν Χάνσον και Αννα Αντράντε από το Bloomberg Economics. O πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε πως «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε με τον πληθωρισμό» και πως ακόμη «πρέπει να γίνει δουλειά». «Προσφέρουμε σημαντική στήριξη για να βοηθήσουμε τον κόσμο με το κόστος διαβίωσης, ενώ ο υπουργός Οικονομικών έχει συναντηθεί με εταιρείες από τον κλάδο των σούπερ μάρκετ και της εφοδιαστικής αλυσίδας, προκειμένου να σιγουρευθεί πως κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν χαμηλά τις τιμές», επισήμανε σε ερωτήσεις που του τέθηκαν στο Κοινοβούλιο. Ο ίδιος υποσχέθηκε να φροντίσει ώστε να μειωθεί στο μισό ο πληθωρισμός φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή