Κόμβος εμπορίας ρωσικού χρυσού τα Εμιράτα

Κόμβος εμπορίας ρωσικού χρυσού τα Εμιράτα

Από τη στιγμή που άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία, εκτοξεύθηκαν οι εξαγωγές της Ρωσίας προς τα ΗΑΕ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξελίχθηκαν σε κόμβο εμπορίου του ρωσικού χρυσού, από τη στιγμή που η Δύση έκοψε τους παραδοσιακούς διαύλους των ρωσικών εξαγωγών. Αυτό προκύπτει από στοιχεία των ρωσικών τελωνείων, που περιέχουν λεπτομέρειες σχεδόν 1.000 εξαγωγών χρυσού από τη στιγμή που άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Καταδεικνύουν πως τα Εμιράτα εισήγαγαν 75,7 τόνους ρωσικού χρυσού αξίας 4,3 δισ. δολ. πολύ περισσότερο από τον 1,3 τόνο στη διάρκεια του 2021.

Ακολουθούν Κίνα και Τουρκία, που εισήγαγαν περίπου 20 τόνους εκάστη από 24 Φεβρουαρίου 2022 μέχρι 3 Μαρτίου 2023. Οι τρεις χώρες μαζί αντιπροσωπεύουν το 99,8% των εξαγωγών ρωσικού χρυσού στα αρχεία των τελωνείων. Τις ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, πολλές πολυεθνικές τράπεζες, εταιρείες logistics και βιομηχανίες επεξεργασίας πολύτιμων μετάλλων διέκοψαν τις συναλλαγές τους με ρωσικό χρυσό, που συνήθως εξήγαγαν στο Λονδίνο, παραδοσιακό κόμβο εμπορίας χρυσού. Από 7 Μαρτίου 2022 η Ενωση Αγορών Χρυσού του Λονδίνου απαγόρευσε τις εισαγωγές ρωσικών ράβδων χρυσού, ενώ στα τέλη Αυγούστου, Ε.Ε., Βρετανία, Ελβετία, ΗΠΑ, Καναδάς και Ιαπωνία έκαναν το ίδιο.

Τα σχετικά έγγραφα προδίδουν, όμως, ότι οι παραγωγοί ρωσικού χρυσού βρήκαν γρήγορα νέες αγορές σε χώρες στις οποίες δεν είχαν επιβληθεί κυρώσεις, όπως τα Εμιράτα, η Τουρκία και η Κίνα. Σύμφωνα με την Επιτροπή Χρυσού της κυβέρνησης των Εμιράτων, το κράτος λειτουργεί με καθαρές και αυστηρές διαδικασίες εναντίον των παράνομων προϊόντων, του ξεπλύματος χρήματος και κάθε συνεργασίας με οποιαδήποτε οντότητα στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Σε μια προσπάθεια να απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία, η Ουάσιγκτον προειδοποίησε χώρες όπως τα Εμιράτα και την Τουρκία ότι ενδέχεται να αποκλειστούν από τις αγορές του G7 αν συνεργαστούν με όποιον υπόκειται σε κυρώσεις. Από τα στοιχεία που μελέτησε το Reuters δεν προκύπτει κάποια παραβίαση των κυρώσεων από αυτές τις χώρες. Τα αρχεία των τελωνείων που έδωσε στο Reuters παράγοντας του εμπορίου εμφανίζουν εξαγωγές 116,3 τόνων ρωσικού χρυσού από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 μέχρι τις 3 Μαρτίου 2023 . Ωστόσο, η συμβουλευτική Metals Focus εκτιμά ότι η Ρωσία παρήγαγε 325 τόνους χρυσού μέσα στο 2022. Ο υπόλοιπος χρυσός είτε έμεινε εντός της χώρας είτε εξήχθη μέσω συναλλαγών που δεν εμφανίζονται στα αρχεία των τελωνείων. Δεν έχει σταθεί δυνατόν να εξακριβωθεί τι ποσοστό από τις συνολικές εξαγωγές ρωσικού χρυσού καλύπτεται από τα στοιχεία.

Εξακριβώθηκε, όμως, ότι οι εξαγωγές ρωσικού χρυσού στην Κίνα κατέληξαν οι περισσότερες στο Χονγκ Κονγκ. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε πως στη συνεργασία της χώρας με τη Ρωσία «δεν πρέπει να παρεμβαίνει και να την εμποδίζει οποιαδήποτε τρίτη πλευρά». Το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας απέφυγε να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις όπως, άλλωστε, και οι ρωσικές αρχές. Σε ό,τι αφορά το Λονδίνο, η εξαφάνιση των ρωσικών εξαγωγών δεν αποτελεί πλήγμα καθώς το εμπόριό τους δεν εξαρτάται από τη Ρωσία. Το 2021, για παράδειγμα, ο χρυσός της Ρωσίας αντιπροσώπευε το 29% των εισαγωγών του Λονδίνου, αλλά το 2018 μόλις το 2%.

Διευθυντικό στέλεχος εταιρείας, που εξήγε μεγάλο όγκο ρωσικού χρυσού στα Εμιράτα, δήλωσε στο Reuters ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις πουλούσαν χρυσό στη χώρα του Κόλπου με έκπτωση περίπου 1% σε σύγκριση με τις διεθνείς αγορές. Ο ίδιος, που επέμεινε στην ανωνυμία του, προσέθεσε πως το μεγαλύτερο μέρος του χρυσού που εξήχθη στα Εμιράτα προοριζόταν για βιομηχανίες επεξεργασίας που θα τον έλιωναν και θα τον επεξεργάζονταν για να τον εμφανίσουν σε διαφορετική μορφή.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή