Διψήφια αύξηση στον τζίρο του λιανικού εμπορίου το α΄ τρίμηνο

Διψήφια αύξηση στον τζίρο του λιανικού εμπορίου το α΄ τρίμηνο

Ενισχύθηκε κατά 13,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, στα 14,88 δισ. ευρώ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχυμένος κατά 13,2% ήταν ο κύκλος εργασιών του λιανεμπορίου κατά το α΄ τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, καθώς διαμορφώθηκε σε 14,88 δισ. ευρώ έναντι 13,15 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022. Μέρος, βεβαίως, αυτής της αύξησης σχετίζεται με τις ανατιμήσεις. Από την άλλη, ωστόσο, φέτος σε αρκετούς κλάδους καταγράφεται αύξηση της ζήτησης, καθώς το αρχικό σοκ που είχε επιφέρει το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία στα τέλη του περυσινού Φεβρουαρίου και οι μεγάλες ανατιμήσεις που ακολούθησαν έχει πλέον καταλαγιάσει. Εξαιρουμένων των κλάδων οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων o κύκλος εργασιών στο λιανεμπόριο διαμορφώθηκε κατά το α΄ τρίμηνο του 2023 σε 5,22 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 15,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Η μεγαλύτερη αύξηση κύκλου εργασιών καταγράφηκε στον κλάδο των αυτοκινήτων (46,4%), κάτι που συνδέεται με τη μεγαλύτερη εισροή οχημάτων που είχαν παραγγελθεί αρκετούς μήνες πριν, στα καταστήματα πώλησης μεταχειρισμένων ειδών (42,7%), φαινόμενο που εμφανίστηκε από την πρώτη στιγμή των μεγάλων ανατιμήσεων, στον κλάδο των ηλεκτρικών συσκευών (41,2%), αύξηση που σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό και με το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, σε αντίθεση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», καθώς συνεχίζουν να εντάσσονται σε αυτό επιλαχόντες, αλλά και στα καταστήματα εξοπλισμού ήχου και εικόνας (37,2%).

Στον μεγαλύτερο κλάδο του λιανεμπορίου που δεν είναι άλλος από αυτόν των σούπερ μάρκετ, ο τζίρος ενισχύθηκε το α΄ τρίμηνο του 2023 κατά 9,4%, αύξηση όμως που θεωρείται αποκλειστικά απόρροια του πληθωρισμού.

Μείωση πωλήσεων καταγράφηκε σε τρεις μόνο κλάδους του λιανεμπορίου και συγκεκριμένα στον κλάδο των πρατηρίων καυσίμων (κατά 8,6%), εξέλιξη που σχετίζεται περισσότερο με τη μείωση των τιμών των καυσίμων σε σύγκριση με πέρυσι, στον κλάδο «άλλο λιανικό εμπόριο καινούργιων ειδών σε ειδικευμένα καταστήματα» (κατά 4,5%), καθώς και στα φαρμακεία (κατά 1,3%).

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι πωλήσεις του λιανεμπορίου και ειδικά τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Μάρτιο 2023 ανήλθε σε 3,43 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 21,1% σε σχέση με τον Μάρτιο 2022 που είχε διαμορφωθεί σε 2,83 δισ. ευρώ και αύξηση 17,7% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2023 που είχε διαμορφωθεί σε 2,91 δισ. ευρώ.

Οι κλάδοι που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων τον Μάρτιο του 2023 σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022 είναι το λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών (αύξηση 120,4%) και το λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας (71,2%). Μείωση 5,5% σημείωσαν οι πωλήσεις στα πρατήρια καυσίμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή