University of Athens MBA και διασύνδεση με την αγορά εργασίας

University of Athens MBA και διασύνδεση με την αγορά εργασίας

Στην εποχή μας, οι εξελίξεις διαδέχονται η μία την άλλη με καταιγιστικούς ρυθμούς και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας μεταβάλλονται διαρκώς

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εποχή μας, οι εξελίξεις διαδέχονται η μία την άλλη με καταιγιστικούς ρυθμούς και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας μεταβάλλονται διαρκώς. Η 4η βιομηχανική επανάσταση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός προκαλούν διαρκείς και έντονες αλλαγές. Τα νέα μοντέλα οργάνωσης και διοίκησης των επιχειρήσεων μεταβάλλουν τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτουν τα στελέχη των επιχειρήσεων, ωθώντας τα προγράμματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να διασυνδεθούν εντονότερα με την αγορά εργασίας.

Η βιώσιμη ανάπτυξη μιας επιχείρησης συνδέεται όχι μόνο με την αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων (upskilling) των εργαζομένων, αλλά και με την επανακατάρτιση (reskilling) σε διάφορα επίπεδα. Ταυτόχρονα, περισσότερο από ποτέ, αναδεικνύονται οι ηγετικές ικανότητες που πρέπει να διαθέτουν οι εργαζόμενοι.

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στη «Διοίκηση Επιχειρήσεων» – National and Kapodistrian University of Athens MBA, ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις της εποχής, εστιάζει στο τρίπτυχο «Εφαρμοσμένες γνώσεις, ηγετικές ικανότητες και δεξιότητες», παράλληλα με τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας, προσφέροντας στους/στις φοιτητές/τριές του τα προσόντα που είναι απαραίτητα για να είναι αποτελεσματικοί και ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας.

Ομως, οι απαιτητικές συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν τα σύγχρονα στελέχη και ο περιορισμένος χρόνος που διαθέτουν δυσκολεύουν την παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Μαθήματα τα Σαββατοκύριακα, εξ αποστάσεως και διά ζώσης, σύγχρονη και ασύγχρονη διδασκαλία, full time φοίτηση (3 εξάμηνα) ή part time φοίτηση (έως 6 εξάμηνα) είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του University of Athens MBA που προσφέρουν ευελιξία στη φοίτηση και δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για να επιλέξουν οι φοιτητές/τριες τον συνδυασμό που ταιριάζει στις ανάγκες της δικής τους καθημερινότητας. Ταυτόχρονα, οι τέσσερις επιλογές φοίτησης (εκτός από το γενικό ΜΒΑ προσφέρονται οι ειδικεύσεις α) Διοίκηση υπηρεσιών υγείας, β) Τραπεζική και ασφαλιστική διοίκηση και γ) Λογιστική) δίνουν τη δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να εστιάσουν στον κλάδο για τον οποίο ενδιαφέρονται.

Τα πανεπιστήμια, και ιδιαίτερα το ΕΚΠΑ, βρίσκονται σε μια διαδικασία αύξησης της εξωστρέφειάς τους, ενισχύοντας παράλληλα τη διασύνδεσή τους με την αγορά εργασίας με διάφορους τρόπους. Η εξωστρέφεια του University of Athens MBA ενδυναμώνεται με συνεργασίες με ανώτατα στελέχη και ενώσεις επιχειρήσεων που επιθυμούν την ανάπτυξη νέων ταλέντων.

Σε αυτή τη βάση συνεργαζόμαστε με σημαντικούς/ές CEO και προέδρους επιχειρήσεων που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στον επιχειρηματικό στίβο. Ο Βασίλης Αποστολόπουλος (Ομιλος Ιατρικού Αθηνών), ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος (Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας), ο Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos-Energy & Metals), ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου (Eurolife FFH), η Κωστάντζα Σμπώκου-Κωνσταντακοπούλου (Phāea Resorts), η Μελίνα Τραυλού (Neptune Lines), ο Θεόδωρος Τρύφων (ELPEN SA), ο Βασίλης Φουρλής (Fourlis Group of Companies) και ο Βασίλης Χατζίκος (Siemens A.E.) είναι τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής μας (University of Athens MBA Advisory Board) με τα οποία συζητάμε για τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Εφαρμοσμένες γνώσεις, ηγετικές ικανότητες και δεξιότητες είναι η απάντηση στην έλλειψη ταλέντων στην αγορά εργασίας.

Στοχεύοντας στην περαιτέρω διασύνδεση με την αγορά εργασίας και τη δημιουργία καλύτερων προοπτικών απασχόλησης για τους αποφοίτους μας, συνεργαζόμαστε, επίσης, με το Ελληνο-Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, την Ενωση Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και την Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Επιπροσθέτως, σε συνεργασία με τα εκπαιδευτικά προγράμματα Executive Education του ΕΚΠΑ υλοποιούμε το UpSkilling Program. Οι φοιτητές μας, στο πλαίσιο των σπουδών τους στο University of Athens MBA, αναπτύσσουν δεξιότητες που είναι απαραίτητες τη σύγχρονη εποχή. Δεξιότητες επικοινωνίας στον χώρο εργασίας, δημιουργικότητα και επίλυση σύνθετων προβλημάτων, δεξιότητες διαπραγμάτευσης, digital skills αλλά και απασχολησιμότητα αποτελούν τις βασικές δεξιότητες που μεταλαμπαδεύουμε στους φοιτητές μας όχι μόνο αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά τους σε ένα εργασιακό περιβάλλον, αλλά ενισχύοντας, ταυτόχρονα, την ευημερία τους και την εργασιακή τους ικανοποίηση, μειώνοντας, έτσι, τις πιθανότητες εκδήλωσης φαινομένων επαγγελματικής εξουθένωσης.

Η διασύνδεση του University of Athens MBA με την αγορά εργασίας, σε συνδυασμό με το εφαρμοσμένο πρόγραμμα σπουδών, αλλά και το UpSkilling Program, επιτυγχάνουν να δώσουν μέρος της απάντησης στο παγκόσμιο φαινόμενο του talent scarcity. Talent scarcity ονομάζεται το φαινόμενο της έλλειψης ταλέντων από την αγορά εργασίας, ταλέντα που είναι απαραίτητα στον σύγχρονο διαρκώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό κόσμο, για να αναπτυχθούν επιχειρήσεις και οργανισμοί. Εκπαίδευση, παραγωγική διαδικασία και αγορά εργασίας βρίσκονται σε μια διαρκή διαδικασία μετασχηματισμού που πλέον υλοποιείται με έντονους ρυθμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, το αρχαιότερο ίδρυμα της χώρας μας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), πρωτοπορεί και καινοτομεί, προσβλέποντας σε ένα καλύτερο και ευοίωνο μέλλον για την εκπαίδευση, την οικονομία και την κοινωνία της χώρας μας.

Ο κ. Δημήτρης Μπάλιος είναι αναπληρωτής καθηγητής, διευθυντής University of Athens MBA, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο κ. Ανδρέας Παπανδρέου είναι καθηγητής, μέλος Ακαδημαϊκής Επιτροπής University of Athens MBA, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT