Μέχρι τα μεσάνυχτα η καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ

Μέχρι τα μεσάνυχτα η καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ για περισσότερους από 6,1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Παράλληλα, σήμερα είναι η τελευταία μέρα για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών της επιστρεπτέας προκαταβολής

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ για περισσότερους από 6,1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Παράλληλα, σήμερα είναι η τελευταία μέρα για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η αποστολή των δικαιολογητικών ουσιαστικά σημαίνει ότι χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα γλιτώσουν από την εφάπαξ και έντοκη επιστροφή του 100% του κρατικού δανείου. Ετσι λοιπόν σήμερα οι υπόχρεοι θα πρέπει:

1. Να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Συνολικά ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες για τα ακίνητά τους ανέρχεται σε 2,268 δισ. ευρώ. Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, ο φόρος μπορεί να πληρωθεί:

– Σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να λήγει σήμερα και την τελευταία στις 29 Φεβρουαρίου 2024.

– Σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση. Η ρύθμιση προβλέπει:

α) Εως 12 μηνιαίες δόσεις οι οποίες επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 4,34%.

β) 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις οι οποίες επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5,84%.

– Σε 12 ίσες άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα.

Σημειώνεται ότι όσοι φορολογούμενοι διαπίστωσαν στο εκκαθαριστικό τους λάθη στα στοιχεία των ακινήτων ή δεν έχει υπολογιστεί η έκπτωση που δικαιούνται, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν εμπρόθεσμα αρχική ή τροποποιητική δήλωση Ε9 έως τις 30 Ιουνίου, περιορίζοντας τον λογαριασμό του φόρου ακινήτων. Η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για όσους διορθώσουν την περιουσιακή τους εικόνα. Ανάλογα με το είδος των λαθών και παραλείψεων στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων η μείωση του φόρου μπορεί να κυμανθεί από 20% έως 90%.

2. Να υποβάλουν τα δικαιολογητικά της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, χιλιάδες επιχειρήσεις που είχαν λάβει τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής την περίοδο της πανδημίας κλήθηκαν να επιστρέψουν εφάπαξ και εντόκως ολόκληρο το ποσό της κρατικής ενίσχυσης καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούσαν τους όρους χορήγησης του κρατικού δανείου. Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στις επιχειρήσεις την ευκαιρία να γλιτώσουν από την επιστροφή του κρατικού δανείου εφόσον υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά έως και σήμερα. Η υποβολή των δικαιολογητικών της επιστρεπτέας γίνεται στην πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ.

Οσοι χάσουν την προθεσμία και δεν καταθέσουν τα δικαιολογητικά αλλά και οι επιχειρήσεις για τις οποίες θα διαπιστωθεί ότι δεν τήρησαν τη ρήτρα της απασχόλησης θα κληθούν να εξοφλήσουν εφάπαξ και με τον τόκο που υπολογίζεται από την 1η Δεκεμβρίου 2022 ολόκληρο το ποσό του κρατικού δανείου, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή