Τα σχέδια Ερντογάν για την οικονομία

Τα σχέδια Ερντογάν για την οικονομία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε ένα οικονομικό επιτελείο με «διεθνή αξιοπιστία» που θα διαχειριστεί τα οικονομικά του κράτους. Δεδομένου ότι ασκεί επιρροή στα πάντα, από τα επιτόκια μέχρι τις υποδομές, είναι αμφίβολο το πόση αξιοπιστία μπορεί να έχει

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε ένα οικονομικό επιτελείο με «διεθνή αξιοπιστία» που θα διαχειριστεί τα οικονομικά του κράτους. Δεδομένου ότι ασκεί επιρροή στα πάντα, από τα επιτόκια μέχρι τις υποδομές, είναι αμφίβολο το πόση αξιοπιστία μπορεί να έχει.

Στο τέλος της εβδομάδας, όταν αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση, ο σημαντικότερος διορισμός εκτιμάται πως θα είναι του Μεχμέτ Σιμσέκ, πρώην υπουργού Οικονομικών τον οποίο, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο θέμα, έχουν προσεγγίσει οι σύμβουλοι του Ερντογάν για να του αναθέσουν την οικονομική πολιτική της χώρας.

Οι επενδυτές έχουν εκφράσει δυσφορία για την τυχοδιωκτική προσέγγιση του Ερντογάν και στη θέση του ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπισθεί ο πληθωρισμός είναι να μειώνεται το κόστος του δανεισμού ώστε να αναπτύσσεται η οικονομία.

Το καίριο ερώτημα για τον έξω κόσμο είναι κατά πόσον ο Ερντογάν θα επιμείνει σε μια από τα ίδια ή πρόκειται η Τουρκία να κάνει στροφή προς πολιτικές που θα συνάδουν με την ορθόδοξη οικονομική πολιτική και την παγκόσμια οικονομία.

Η τουρκική λίρα υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό μετά τη νίκη του Ερντογάν και προχθες σημείωσε νέα πτώση κατά 1% με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στις 20,31 λίρες προς ένα δολάριο.

Το κυριότερο ζήτημα είναι η εξωτερική χρηματοδότηση της Τουρκίας καθώς έχουν εξανεμιστεί τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα, ενώ σύντομα πρέπει να καταβάλει πάνω από 200 δισ. δολ. για την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν. Σύμφωνα με τον Αντονι Σκίνερ, στέλεχος της συμβουλευτικής Marlow Global, «παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, ο Ερντογάν είναι απίθανο να αναθέσει πραγματικά την ευθύνη για την οικονομία σε άλλους και να περιορίσει τις προσωπικές του παρεμβάσεις».

Ο ίδιος αναλυτής πιθανολογεί πως ο Ερντογάν «θα διορίσει έναν ή δύο αξιωματούχους αποδεκτούς από τις αγορές αλλά είναι σαφές ποιος θα εξακολουθήσει να παίρνει τις αποφάσεις».

Το καίριο ερώτημα είναι κατά πόσον θα επιμείνει σε μια από τα ίδια ή θα κάνει στροφή προς μια ορθόδοξη οικονομική πολιτική.

Σε ό,τι αφορά τον 56χρονο Σιμσέκ, είναι πρώην στέλεχος της Merrill Lynch και έχει ζητήσει πλήρη αυτονομία ώστε να χαράξει την πολιτική που θεωρεί σωστή και να εξυγιάνει τα οικονομικά της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα πως ο κ. Σιμσέκ θα «εξακολουθήσει να συνεισφέρει στην οικονομική πολιτική» ανεξαρτήτως του αν θα αποτελέσει μέλος της κυβέρνησης.

Ο Σιμσέκ, που στήριξε τον Ερντογάν στην προεκλογική του εκστρατεία, έχει δηλώσει πως δεν ενδιαφέρεται να επιστρέψει στην «ενεργή πολιτική».

Σύμφωνα, πάντως, με πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες, συναντήθηκε με τον Ερντογάν τη Δευτέρα στην Αγκυρα.

Η ανεξαρτησία που έχει ζητήσει ο Σιμσέκ αφορά κυρίως τη νομισματική πολιτική, την οποία υπαγορεύει έως τώρα ο Ερντογάν από τον Μάρτιο του 2021 οπότε ανέλαβε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Σαχάπ Καβτσίογλου. Ομως το χάσμα σε αυτό το θέμα μάλλον είναι πολύ μεγάλο για να γεφυρωθεί.

Η προσέγγιση του κόμματος του Ερντογάν στον Σιμσέκ σχολιάζεται ήδη στα κρατικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ», ο Ερντογάν σχεδιάζει να επαναφέρει την παλιά φρουρά οικονομολόγων για να αναλάβει την ευθύνη για την τουρκική οικονομία.

Οι πρώην υπουργοί Σεβντέτ Γιλμάζ και Λουτφί Ελβάν αναμένεται να συμμετάσχουν και οι δύο στο νέο οικονομικό επιτελείο υπό τον Σιμσέκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT