Η μείωση του πληθωρισμού δεν πείθει την ΕΚΤ

Η μείωση του πληθωρισμού δεν πείθει την ΕΚΤ

Συνεχίζει τις αυξήσεις επιτοκίων, καθώς δεν έχει σαφείς ενδείξεις ότι η αύξηση τιμών έχει κορυφωθεί

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε περισσότερο από όσο αναμενόταν, αλλά η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν βλέπει «σαφείς ενδείξεις» πως κορυφώθηκε και υπόσχεται να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια. Οι τιμές καταναλωτή, εξαιρουμένων των καυσίμων και των τροφίμων, σημείωσαν αύξηση 5,3% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2022. Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε, έτσι, σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, όταν είχαν καταγραφεί αυξήσεις τιμών 5,6%. Ηταν, επίσης, μικρότερος του 5,5% που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι του Bloomberg.

Ο γενικός πληθωρισμός, άλλωστε, αποκλιμακώθηκε στο 6,1% καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο ενός και πλέον έτους, κυρίως χάρη στην πτώση των τιμών της ενέργειας. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν και την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης και θα γίνουν δεκτά με ικανοποίηση από πολιτικούς και υπευθύνους νομισματικής πολιτικής, καθώς οι Ευρωπαίοι αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την κρίση του κόστους ζωής. Το γεγονός, όμως, ότι ο δομικός πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα σημαίνει πως στην επικείμενη συνεδρίασή της η ΕΚΤ θα επεκτείνει περαιτέρω τη στροφή σε υψηλότερα επιτόκια παρά την ύφεση στην οποία έχει διολισθήσει η Γερμανία και παρά τους οικονομικούς κινδύνους. Στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ οι εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών χαρακτηρίστηκαν «ανησυχητικές γενικώς».

Οταν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα τελευταία στοιχεία, η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε πως «έχουμε καταστήσει σαφές ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για να αυξήσουμε τα επιτόκια σε επίπεδα που θα περιορίσουν επαρκώς την οικονομία». Την άποψή της συμμερίζεται η Μαέβα Κουζέν, οικονομολόγος του Bloomberg, η οποία τόνισε πως «είναι πολύ νωρίς ακόμη και προβλέπουμε ότι κάποιες βασικές εξελίξεις και στατιστικά λάθη θα οδηγήσουν και πάλι σε άνοδο τον δομικό πληθωρισμό μέσα στο καλοκαίρι και η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων». Επενδυτές και οικονομολόγοι προβλέπουν πως στις 15 Ιουνίου η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ακόμη μία αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης και υπολογίζουν πως θα υπάρξει άλλη μία αύξηση προτού λήξει αυτός ο κύκλος ανόδου του κόστους δανεισμού που έχει φέρει τα επιτόκια του ευρώ στο 3,25%, από τα αρνητικά επίπεδα στα οποία βρίσκονταν τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Σύμφωνα με τα στελέχη της Τράπεζας, η επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο του 2% είναι ουσιώδους σημασίας προκειμένου να τονωθούν η οικονομική ανάπτυξη και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η ΕΚΤ προειδοποίησε πως η στροφή σε περιοριστική νομισματική πολιτική καθιστά τις χρηματαγορές ευάλωτες, ενώ παράλληλα δοκιμάζει τις αντοχές νοικοκυριών, επιχειρήσεων, κυβερνήσεων και αγοράς ακινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT