Λιγότερη ρευστότητα κατά 39% φέτος στις ευρωπαϊκές startups

Λιγότερη ρευστότητα κατά 39% φέτος στις ευρωπαϊκές startups

Οι επενδύσεις των venture capitals θα μειωθούν από τα 83 στα 51 δισ. δολάρια

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά επιπλέον 39% εκτιμάται πως θα συρρικνωθούν οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές τεχνολογικές startups φέτος, καθώς συνεχίζονται τα πλήγματα στο διεθνές οικοσύστημα τεχνολογίας. Σύμφωνα με σχετική έκθεση από την Αtomico, η χρηματοδότηση ευρωπαϊκών startups από venture capitals αναμένεται να υποχωρήσει από 83 δισ. δολάρια πέρυσι στα 51 δισ. δολάρια το 2023. Για τη διολίσθηση αυτή ευθύνονται κατά κύριο λόγο οι Αμερικανοί επενδυτές. Ειδικότερα, τα αμερικανικά funds αποτελούσαν τα προηγούμενα χρόνια βασική πηγή χρηματοδότησης στην Ευρώπη, με ορισμένα μάλιστα από αυτά να έχουν στήσει γραφεία στο μπλοκ, προκειμένου να αυξήσουν τη δραστηριότητά τους στην περιοχή.

Πέρυσι όμως η τεχνολογική βιομηχανία δέχθηκε ισχυρά πλήγματα, με τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών νεοφυών επιχειρήσεων να υποχωρεί κατά 22%, στα 83 δισ. δολάρια, από 106 δισ. το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Atomico.

Βέβαια, η έκθεση εντοπίζει και σημάδια ανθεκτικότητας στον συγκεκριμένο ευρωπαϊκό κλάδο. Μεταξύ άλλων, η συνολική αποτίμηση των δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων του τομέα ξεπέρασε εκ νέου τα 3 τρισ. δολάρια, ένα ορόσημο που είχε επιτύχει το 2021.

Πάντως, η χρηματοδότηση προς νέες εταιρείες επηρεάστηκε λιγότερο, σύμφωνα με την έκθεση της Atomico. Αντιθέτως, το 93% των συνολικών απωλειών ύψους 28 δισ. δολαρίων μεταξύ 2022 και 2023 επηρεάζει εταιρείες που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης.

Οσες startups ασχολούνται με τεχνητή νοημοσύνη εξακολουθούν να προσελκύουν επενδυτικά κεφάλαια.

Η συρρίκνωση της χρηματοδότησης τελικά υποχρεώνει τις εταιρείες τεχνολογίας να εστιάζουν στην κερδοφορία έναντι της ανάπτυξης, καθώς οι επενδυτές επαναξιολογούν τη στάση τους απέναντι στον κλάδο. Επιχειρήσεις που πριν από μερικά χρόνια είχαν υψηλότατη αποτίμηση δέχονται ισχυρή πίεση από διεθνείς παράγοντες, όπως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και άλλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο αύξησαν τα επιτόκια δανεισμού και προχώρησαν σε μείωση των μέτρων στήριξης, που διοχετεύθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, προκειμένου να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός. Ετσι, οι επενδυτές υποχρεώθηκαν να επαναξιολογήσουν τις θέσεις τους σε ζημιογόνες εταιρείες τεχνολογίας, των οποίων η αποτίμηση εξαρτάται συνήθως από τις προσδοκίες για μελλοντική χρηματοδότηση.

Παρά τις σημαντικές πιέσεις που δέχθηκε ο κλάδος, ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό το τελευταίο έτος. Οσες startups ασχολούνται με τεχνητή νοημοσύνη και συγκεκριμένα με την παραγωγική AI ευνοήθηκαν σημαντικά από την επενδυτική φρενίτιδα. Ειδικότερα, το 35% της συνολικής χρηματοδότησης που διοχετεύθηκε προς την τεχνητή νοημοσύνη δρομολογήθηκε προς νεοφυείς επιχειρήσεις παραγωγικής AI. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει επιτευχθεί ποτέ και αποτελεί άλμα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

«Είμαστε στην αρχή του λεγόμενου νέου σούπερ κύκλου τεχνολογίας ΑΙ», δήλωσε στο CNBC ο Τομ Βεμάιερ, partner στην Atomico. Ο ίδιος προσέθεσε πως η παραγωγική ΑΙ δίνει ώθηση σε «έναν μεγάλο βαθμό καινοτομίας» και ότι η Ευρώπη «έχει θέση στο τραπέζι». «Καθοριστικής σημασίας είναι να δημιουργήσουμε ένα είδος περιβάλλοντος που επιτρέπει στα ευρωπαϊκά ταλέντα να υλοποιήσουν τις προσδοκίες του επόμενου σούπερ κύκλου», συμπλήρωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT