ΟΟΣΑ: Μείωση χρέους αντί νέων παροχών

ΟΟΣΑ: Μείωση χρέους αντί νέων παροχών

Να χρησιμοποιεί τον όποιο δημοσιονομικό χώρο προκύπτει από απρόβλεπτα έσοδα ή υποεκτέλεση δαπανών για να μειώνει το δημόσιο χρέος και όχι για παροχές, υπέδειξε χθες ο ΟΟΣΑ στην Ελλάδα

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να χρησιμοποιεί τον όποιο δημοσιονομικό χώρο προκύπτει από απρόβλεπτα έσοδα ή υποεκτέλεση δαπανών για να μειώνει το δημόσιο χρέος και όχι για παροχές, υπέδειξε χθες ο ΟΟΣΑ στην Ελλάδα, απευθύνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην επόμενη κυβέρνηση ενόψει της αναμενόμενης υπέρβασης και φέτος του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Εχοντας προφανώς λάβει υπόψη την τακτική που ακολουθήθηκε το προηγούμενο διάστημα, να μοιράζεται ο «δημοσιονομικός χώρος» σε παροχές, ο οργανισμός επισημαίνει πως η αξιοποίησή του για τη μείωση του χρέους θα βοηθήσει στη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων και στην επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας. Αυτό με τη σειρά του θα αντισταθμίσει το αυξανόμενο κόστος δανεισμού της χώρας και θα υποστηρίξει τον στόχο της αύξησης των επενδύσεων μακροπρόθεσμα.

Στη χθεσινή έκθεσή του –Economic Outlook– ο ΟΟΣΑ σημειώνει επίσης ότι οι επενδύσεις θα παραμείνουν ισχυρές, παρά την άνοδο του κόστους δανεισμού, χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης, προβλέποντας αύξηση κατά 8,9% το 2023. Οι δημόσιες επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι 1% του ΑΕΠ το 2023 και 1,7% το 2024.

Ωστόσο, χτυπάει «καμπανάκι» για τον πληθωρισμό, γιατί παρά την καθοδική του πορεία από τον Σεπτέμβριο του 2022 έχει αποκτήσει ευρεία βάση, στην οποία συνεισφέρουν οι συνεχιζόμενες ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Πάντως, προβλέπει πληθωρισμό 3,9% για φέτος και υποχώρησή του στο 3,2% το 2024. Η επιβράδυνση της απασχόλησης και η διάβρωση των πραγματικών μισθών θα περιορίσουν την κατανάλωση, ενώ στην ίδια κατεύθυνση, της συγκράτησης της ζήτησης, θα λειτουργήσει και η δημοσιονομική σύσφιγξη, σημειώνει ο Οργανισμός. Περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής γυναικών και νέων στο εργατικό δυναμικό, εξάλλου, θα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των ελλείψεων στην αγορά εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή