Διμερής σύμβαση μεταξύ «Ηρων» και RWE – ΔΕΗ

Διμερής σύμβαση μεταξύ «Ηρων» και RWE – ΔΕΗ

Η θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα προμηθεύεται πράσινη ενέργεια από φωτοβολταϊκά που θα κατασκευάσει η «Μέτων Ενεργειακή»

2' 22" χρόνος ανάγνωσης

Μακροχρόνιες συμβάσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) από φωτοβολταϊκά που θα κατασκευάσει η κοινοπραξία «Μέτων Ενεργειακή» των RWE – ΔΕΗ Ανανεώσιμες, υπέγραψε ο «Ηρων», θυγατρική εταιρεία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Θα προμηθεύεται περίπου 192 γιγαβατώρες πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας κάθε έτος. Τα PPAs αφορούν τρεις διακριτές διμερείς συμβάσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από αντίστοιχες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, που καλύπτουν χρονικό ορίζοντα 10 και 12 συμβατικών ετών.

Η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται από τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς Ορυχείο Λακκιά, Ρόδονας και Ανάργυροι 3, οι οποίοι θα κατασκευαστούν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Η επενδυτική απόφαση γι’ αυτούς τους σταθμούς καθώς και για δύο επιπλέον σταθμούς ελήφθη πρόσφατα από την RWE και τον εταίρο της στην Ελλάδα, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, μέσω της κοινοπραξίας τους. Οι σχετικές εργασίες κατασκευής είναι ήδη σε εξέλιξη. Τα 5 έργα με συνολική ισχύ περίπου 210 MWp (175 MWac) προβλέπεται να είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου 2024.

Η Optimus Energy, ο μεγαλύτερος Φορέας Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦοΣΕ) ΑΠΕ στην Ελλάδα και θυγατρική εταιρεία του ομίλου εταιρειών «Ηρων», υποστηρίζει τα PPAs προσφέροντας στους φωτοβολταϊκούς σταθμούς μακροχρόνιες συμβάσεις εκπροσώπησης, καλύπτοντας τις υπηρεσίες εξισορρόπησης και πρόσβασης στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας.

Τα PPAs, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ομίλου «Ηρων», Λουκάς Δημητρίου, θα επιτρέψουν στον όμιλο να καλύψει μέρος των αναγκών του χαρτοφυλακίου προμήθειάς του και αποτελούν ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο της δέσμευσής του για προμήθεια ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες του. «Η συμφωνία αυτή αναδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του “Ηρων” στη νέα εποχή των PPAs στην Ελλάδα, την οποία ο “Ηρων” εγκαινίασε το 2021 ως η πρώτη καθετοποιημένη εταιρεία ενέργειας που προμηθεύτηκε και προσέφερε στους τελικούς της πελάτες, σε μακροχρόνια βάση, πράσινη ενέργεια παραγόμενη από σταθμούς ΑΠΕ», δήλωσε ο ίδιος.

Ταυτόχρονα, η Optimus Energy και η κοινοπραξία των RWE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες καινοτομούν, υπογράφοντας τις πρώτες συμβάσεις υπηρεσιών εκπροσώπησης με μακροχρόνιο συμβατικό ορίζοντα. «Οι συμβάσεις αυτές βοηθούν την Optimus Energy να επεκτείνει τον ηγετικό της ρόλο στην ελληνική αγορά προς την κατεύθυνση παροχής των απαραίτητων υπηρεσιών εκπροσώπησης, που αποτελούν κομβική συνιστώσα ενός μακροχρόνιου PPA», σύμφωνα με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Optimus Energy Κώστα Μπασλή. Η RWE είναι μία από τις ηγέτιδες εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα παραγωγής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και διαθέτει μεγάλο πράσινο χαρτοφυλάκιο. Η διεύθυνση εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας της RWE προμηθεύει ήδη πολλούς μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ με πράσινη ενέργεια μέσω PPAs από δικούς της ιδιόκτητους σταθμούς, όπως επίσης και από έργα ΑΠΕ τρίτων παραγωγών.

Τα PPAs, όπως σημειώνει στη σχετική ανακοίνωσή της η εταιρεία, αποτελούν ένα ακόμη σημαντικό θεμέλιο του χαρτοφυλακίου εταιρικών πελατών του «Ηρων», ενώ συνεισφέρουν στη μακροχρόνια διατήρηση του ηγετικού ρόλου της Optimus Energy στον τομέα της σωρευτικής εκπροσώπησης σταθμών ΑΠΕ. Ταυτόχρονα, τα PPAs συνεισφέρουν στη διασφάλιση της μακροχρόνιας κερδοφόρας λειτουργίας των τριών φωτοβολταϊκών σταθμών που κατασκευάζονται στην περιοχή των πρώην ορυχείων λιγνίτη στο Αμύνταιο από την κοινοπραξία των RWE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT